De 10 beste horrorfilms op Netflix 

De 10 beste horrorfilms op Netflix 2020-03-04T11:03:05
Horrorfilms zijn niet voor iedereen. Sommigen duiken liever onder de dekens wanneer de spanning stijgt, terwijl een ander juist afwachtend naar het scherm staart. Qua horrorfilms heeft Netflix genoeg te bieden, maar welke zijn je kostbare tijd waard? Hier zijn de tien beste horrorfilms op Netflix volgens Roedie.

10. The Strangers: Prey at Night

Het is jammer dat het eerste deel van The Strangers niet op Netflix staat, want die film is zonder twijfel beter dan de sequel. In The Strangers zijn de killers zo angstaanjagend omdat we niet weten wie ze zijn, waar ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Daardoor zit je constant in spanning naar het scherm te staren. In Prey at Night is het doel van de vreemdelingen eigenlijk hetzelfde als in de eerste film: voor hun plezier effe wat vermoorden.  Het is echter veel meer een slasher-film, want we de krijgen de gezichten van de moordenaars vaker te zien en de slachtoffers vechten zowaar terug. Meer actie en minder spanning, dus. Uiteindelijk is het nog steeds een vermakelijke film, mede door een aantal prachtig geschoten scènes.

Angstmeter: 8,5/10.

    

9. Gerald’s Game

Gerald’s Game heeft één van de smerigste scènes in een film die ik ook gezien heb. Zo, dat wilde ik meteen even kwijt. Als je de film gezien hebt, weet je ongetwijfeld waar ik het over heb. Maar toch is pure gore niet wat je hoeft te verwachten van deze film, want wat horrorfilms betreft valt het eigenlijk best wel mee.

In Gerald’s Game staan de twee hoofdpersonages op het punt om met een paar handboeien wat sexy time te initiëren wanneer Gerald overlijdt aan een hartaanval. Daar zit Jessie dan, met haar handjes vastgemaakt aan het bed. Terwijl ze dus letterlijk vastzit in een vermoedelijk hopeloze situatie, komen haar innerlijke demonen naar boven die ze haar hele leven heeft proberen te onderdrukken. En de fysieke problemen die volgen helpen daar ook niet bij.

Angstmeter: 7/10.

   

8. The Ritual

Na het overlijden van een van hun vrienden besluit een groep mannen te gaan hiken in de Scandinavische bossen. Vooral aan het begin van de film zit de humor er nog goed in, maar dat verandert wanneer ze van het pad raken om een kortere route te nemen. Dat is natuurlijk nooit een goed idee in een gigantisch donker bos. Al snel worden ze gestalkt door een monster dat zich niet laat zien, maar overduidelijk aanwezig is. De spanning loopt hoog op, en de hele film vraag je je af: wat is het monster nu eigenlijk? De horror is daarom goed aanwezig, maar als je erover nadenkt gaat deze film misschien meer over de manier waarop je met schuldgevoelens en verwijten omgaat. De conclusie van The Ritual stelt niet teleur, waardoor deze film zonder twijfel in dit lijstje thuishoort.

Angstmeter: 8,5/10.

   

7. Midsommar

Voordat ik Midsommar aanzette wist ik er vrijwel niets over, behalve dan dat het van de regisseur van Hereditary is, een film die (spoiler alert) later in dit lijstje terugkomt. Dat en de stempel ‘horror’ was voor mij al genoeg reden om de film een kans te geven. Achteraf kan ik stellen dat ik niet voorbereid was op wat we kregen. We volgen een aantal vrienden die voor een paar weekjes op vakantie gaan naar Zweden om in een weiland het midzomerfeest te vieren, dat slechts één keer in de negentig jaar wordt gehouden door wat een heidense cult blijkt te zijn. Ze beoefenen zacht gezegd bizarre rituelen, waar het hoofdpersonage Dani al snel van wil vluchten. Midsommar heeft een trage opbouw, maar door het oncomfortabele gevoel dat je gedurende de hele film niet van je af kan schudden is het niet moeilijk om je aandacht erbij te houden. De film is niet eng, maar in één woord samengevat: verontrustend.

Angstmeter: 5,5/10.

   

6. Bird Box

De volgende twee films op het lijstje volgen een beetje hetzelfde concept. Bird Box en A Quiet Place spelen zich namelijk allebei af in een post-apocalyptische setting, nadat het grootste deel van de wereldbevolking is uitgeroeid door monsters die géén zombies zijn. In het geval van Bird Box zijn het uiterst gevaarlijke vogeltjes, die overal complete chaos veroorzaken. Als je ze aankijkt, wil je niets liever doen dan jezelf zo snel mogelijk van kant maken. Hoe pijnlijk dat dan ook kan zijn. Ja, de chaos in een dergelijk scenario is niet moeilijk in te beelden.

We volgen twee tijdlijnen, één tijdens het begin van de apocalyps, één een tijdje later. Alle bekende elementen van een post-apocalyptische film komen hierin voor, van het vormen van groepjes die elkaar onvermijdelijk verraden, tot het verliezen van mensen waar je net gehecht aan begon te raken. De film greep me al snel en liet me een tijdje niet meer los, hoewel aan het einde nog iets te veel vragen onbeantwoord bleven om dit een meesterwerk te noemen.

Angstmeter: 6,5/10.

   

5. A Quiet Place

Zoals ik hierboven bij Bird Box al noemde, is A Quiet Place een film in een post-apocalyptische setting zonder zombies. Nee, de monsters in deze film zijn een stuk minder aanwezig. Dat is namelijk zo’n beetje het hele idee van deze film: de monsters zijn erg sneaky, enorm snel en ze horen alles. Maak ook maar één klein geluidje en ze nemen je te grazen voordat je ‘sorry’ kan zeggen. Niet dat ze daar naar zouden luisteren, want de monsters in A Quiet Place zijn genadeloos. A Quiet Place biedt dan ook de horrorervaring die in Bird Box grotendeels ontbreekt. Want hoe kan je beter de spanning opbouwen dan met een doodstille scène, die door ieder geluid kan veranderen in een bloedbad?

Angstmeter: 8,5/10.

   

4. Train to Busan

Misschien ben je na het zien van alle 1322 afleveringen van The Walking Dead helemaal klaar met zombies, of zit je niet te wachten op de zoveelste film die laat zien hoe de apocalyps uitbreekt en de mensheid binnen luttele dagen volledig op zijn kop wordt gezet (wat overigens ook in de twee films hierboven gebeurt). Begrijpelijk, maar als je dit punt nog niet hebt bereikt, is Train to Busan een zombiefilm die je niet mag missen. Het is een Zuid-Koreaanse film – laat dat je overigens niet afschrikken, want die Koreanen maken best wel vette films - waarin de hel losbreekt terwijl het hoofdpersonage Seok-woo en zijn dochter Su-an in een trein zitten.

Als alle geïnfecteerden zich buiten de trein bevinden is dat helemaal zo erg nog niet, want dan doe je de deuren gewoon op slot terwijl je de wereld naar de klote ziet gaan. Maar ja, dan zouden we geen film hebben… Kortom, het eindigt in een treinritje ongeveer zo leuk als een met de NS in de spits. Helaas heb ik al veel te veel zombies in mijn leven gezien om nog écht bang te worden van die sprintende gekken dus Train to Busan is niet uitzonderlijk eng.

Angstmeter: 7,5/10.

    

3. The Conjuring

The Conjuring is een van de beste horrorfilms om te kijken als je iets minder dan twee uur lang op het puntje van je stoel wil zitten. Of onder de deken, ver van het scherm vandaan. Het opbouwen van de spanning in iedere scène wordt door de muziek en het camerawerk op meesterlijke wijze gedaan. Het verhaal gaat over een familie die met geesten in hun huis te maken hebben. De paranormaal-onderzoekers Ed en Lorraine Warren worden ingeschakeld om de boel te op te lossen, en ondervinden al snel dat er iets goed mis gaat in het huis. Het is pure horror, bedoeld om zo je bang mogelijk te maken. Het iets minder sterke vervolg op The Conjuring staat nog niet op Netflix, terwijl een derde deel alweer voor later dit jaar op de planning staat.

Angstmeter: 9,5/10.

   

2. It (2017)

Waarom ze in ziekenhuizen soms clowns gebruiken om kinderen op te vrolijken, zal niemand begrijpen na het zien van It. Natuurlijk was de killerclown al bij ons bekend voor het zien van deze Stephen King-klassieker, maar deze film is de perfecte herinnering waarom je beter zo snel mogelijk de andere kant op kan rennen wanneer je een clown ziet. Een groepje Stranger Things-achtige kinderen gaat op onderzoek uit nadat het broertje van de hoofdpersoon vermist raakt, waardoor ze belanden in wat It ongetwijfeld ziet als een grappig spelletje. De clown lacht in ieder geval vaak genoeg, terwijl de kinderen het vooral uitschreeuwen. Zonder al te veel jump-scares weet deze film je toch goed op de kast te jagen met een aantal iconische scènes. Helaas weet It Chapter 2 hetzelfde niveau niet te halen.

Angstmeter: 9,5/10.

   

1. Hereditary

Na het kijken van deze in mijn ogen briljante film dook ik meteen het internet op om erachter te komen anderen ook zo angstig zaten te zweten. Over het algemeen werd ik gerustgesteld, maar toch vond ik hier en daar reacties van mensen die deze film niet eens eng vinden! Daar kan ik dus geen touw aan vast knopen. Ben in tijden niet zo bang geweest als tijdens het kijken van het laatste half uur van Hereditary. Misschien kwam dit door het feit dat ik alleen thuis was, in het donker (hoe je een horrorfilm hoort te kijken, overigens), maar dat denk ik niet.

De spanning in deze film wordt namelijk op meesterlijke wijze opgebouwd. Wanneer het schokkende moment in het midden van de film bereikt wordt, weet je dat er geen weg meer terug is. De climax is insane, en zorgt er ongetwijfeld voor dat je nog een tijdje bepaalde aspecten van je huis checkt voordat je gaat slapen. Dat klinkt misschien beetje vaag als je de film nog niet gezien hebt, maar geloof me. Kortom, Hereditary is een meesterwerk dat je voor geen goud mag missen. Maar wees wel voorbereid, deze film is niet voor de zwakkere zielen onder ons.

Angstmeter: 9,5/10

   

The Haunting of Hill House

Aangezien The Haunting of Hill House een serie is, niet een film, kan ik ‘m niet in het lijstje zetten. Toch wilde ik de serie nog even noemen, omdat horrorfans met een Netflix-abonnement deze absoluut niet over mogen slaan. Toen ik ‘m voor het eerst aanzette, maakte ik me klaar voor tien afleveringen lang griezelen. The Haunting of Hill House is echter meer dan dat. Het is een drama over een familie die moeite heeft met het verwerken van een traumatisch verleden in een huis waar ze een tijdje hebben gewoond.

We volgen twee tijdlijnen, één gedurende de tijd dat de familie in het huis woont – dit is waar de meeste horrorelementen te vinden zijn – en één tijdlijn wanneer de familie ouder is. Het is een erg aangrijpend verhaal dat je soms doet vergeten dat het een horrorserie is, maar in een goede zin. Wanneer je helemaal opgaat in het familiedrama kan de horror opeens uit een klein hoekje komen om je te laten schrikken wanneer je er niet klaar voor bent. Later dit jaar komt een tweede seizoen – genaamd The Haunting of Bly Manor – dat een volledig nieuw verhaal oppakt met een nieuwe cast.

Wat zijn jouw favoriete horrorfilms op Netflix? Laat het weten in de reacties!

REACTIES (30) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord