De 10 beste CGI cinematics in games 

De 10 beste CGI cinematics in games 2014-09-23T11:19:05
De current-gen Triple A games zijn de CGI cinematics van de vorige generatie. Zo is het altijd geweest al beginnen we onderhand wel in de buurt van fotorealisme te komen. PeterKoelewijn vergaapte zich aan al het eye candy van de afgelopen generatie en komt met de 10 beste CGI cinematics in games!

De CGI cinematic of trailer was vroeger vooral een middel om de technische beperkingen van de game engine te omzeilen. Reken maar niet dat je op de PSX een filmische actiescène kon afspelen, tenzij je een beroep deed op het talent van een leger CGI artists. Studio’s zoals Square Enix en Blizzard hebben zelfs hun eigen interne CGI studio en gebruiken het visuele genot om al hun games te verrijken. Toch kunnen ze tegenwoordig prima zonder CGI cutscenes maar dat betekent niet dat we geen waardering hebben voor dat kerstje op de taart. Vandaar deze Top 10 beste CGI cinematics. Enjoy!

 

10. Assassin’s Creed: Revelations intro

Ubisoft heeft een goede trackrecord als het op E3 aankondigingen aankomt en ze gebruiken verrassend vaak de ingame engine om een indrukwekkende presentatie te geven. Dat ze vervolgens die game engine downgraden, tja… Watch Dogs is nog steeds een leuke game.

Voor de derde Ezio-game in de Assassin’s Creed-serie had Ubi flink wat overredingskracht nodig om de hype te ontvlammen in mensen. Dat lukte ze uitstekend met deze geweldige CGI intro. Op de E3 werd er een vette muziekvideo van gemaakt maar met Ezio’s ingame monoloog zijn de beelden misschien nog wel sterker. Het bewijst des te meer dat hij inmiddels een meester assassin is die een heel leger aankan, maar ook dat dit zijn laatste grote avontuur wordt.

 

9. The Witcher 2: Enhanced Edition intro 

The Witcher 2: Enhanced Edition kwam met een heleboel extra’s die CD Projekt Red eigenlijk helemaal niet in de port hoefde te stoppen. Ze deden het toch en daarom is de Poolse RPG-bakker awesome. Slechterik Letho heeft in de game maar weinig screentime en nog minder waarin ie z’n wapens en skills mag gebruiken. Deze CGI trailer zet meteen de toon en geeft uitleg over hoe Letho in de game aan dat verrotte koningshoofd komt. Hoera voor continuïteit!

 

8. Diablo III Tyreal cinematic

Ja ja, het Diablo III verhaal staat niet heel erg hoog aangeschreven in Oprah’s boekenlijstje. Helaas voor de haters kan Blizzard nog geen slechte CGI cinematic maken als ze er hun best op deden. De transformatie van Tyreal aan het begin van Act II, is prachtig geregisseerd en geeft dit mysterieuze personage in recordtijd zijn backstory en persoonlijkheid. “You cannot judge me! I am justice itself!”

 

7. Star Wars: The Old Republic intro

Star Wars: The Old Republic

Hoi meneer Abrams. Mag ik je meneer Abrams noemen? J.J. is al bezet, vandaar. Hoe gaat het met de productie van Star Wars: Episode VII? Kun je George Lucas buiten de studio houden? Gebruik hete pek als het moet, hij is gevaarlijk.

Anyway, voor het geval dat je dit leest en toevallig wat inspiratie voor scriptwijzigingen zoekt, kijk alsjeblieft nog een keer naar de introductie van Star Wars: The Old Republic. De personages in deze video bevatten meer persoonlijkheid dan de hele prequel trilogie bij elkaar. En het is voor een MMO! Stel je eens voor hoe dit zou zijn in een film van 2 uur! Make it so! Uh, ik bedoel… “don’t fail me again”.

 

6. Dead Island announcement trailer

Natuurlijk kon ik deze niet overslaan. Dead Island was achteraf misschien een middelmatige zombie-hakker, het maakte niet uit want ieders hart was al veroverd door de announcement trailer. Hierin zie je hoe een gezin gruwelijk om het leven komt door zombies. Wat pas echt de ijspriem in je hart boort, is de emotionele pianomuziek en het feit dat je de gebeurtenissen teruggespoeld ziet worden.

Voor Dead Island: Riptide probeerde Techland de trailer te one-uppen met een verliefd stel dat hun boot laat ontploffen om niet opgegeten te worden door zombies. Deze trailer had echter geen klein meisje dat in levensgevaar was, waardoor de emotionele resonantie minder sterk was.

Onthoud, developers van morgen: emoties in games = klein meisje dat gevaar loopt. Speel BioShock, The Last of Us en Beyond: Two Souls voor referentie.

 

5. Tekken 5 Panda ending

Nu kan ik hier een heel verhaal over panda’s einde neerpennen, dat het een metafoor is voor de absolute corruptie die macht met zich meebrengt en hoe je ethiek uiteindelijk zo aangetast wordt dat je geliefden pijn gaat doen… maar ik wil jullie intelligentie niet te veel beledigen.

Dit is een van mijn favoriete Tekken eindes maar eigenlijk hebben de vechtgames voor iedereen wel wat wils. De bizarre CGI eindes hebben hun eigen cartooneske logica en continuïteitsregels. Vaak heeft het niet eens iets te maken met het hoofdverhaal maar ik blijf het waarderen dat Namco deze weirde zooi in de games stopt. Zie deze plaats dus als de standaard positie voor jouw favoriete tekken CGI cutscene.

 

4. Halo 2 Anniversary Edition cinematics

Tijdens de maandelijkse PU.nl Evil Council of Doom meeting, gaf Nino mij deze tip mee. En verdomme hij heeft weer eens gelijk! Halo 2 Anniversary Edition is nog niet uit maar in zekere zin zijn de cutscenes dat al sinds de eerste Halo 2 release op de Xbox. Dat en KIJK er eens naar!

De CGI cutscenes worden gemaakt door Blur Studio; wereldberoemd voor zijn animaties in reclames en Hollywood films. De studio heeft ook een hele zooi promotrailers en video’s voor games gemaakt (inclusief de hierboven genoemde Star Wars: The Old Republic video). Maar die van Halo 2 Anniversary Edition doet er toch weer een schepje bovenop. Oef!

 

3. Final Fantasy VII intro

CGI trailers uit het 32-bit era zagen eruit als ballondieren opgeblazen door iemand met astma. Maar die kleine visuele beperking terzijde, beeld je eens in: je bent een klein kotertje die al onder de indruk was van Crash Bandicoot en Castlevania: Symphony of the Night en nu deze rare RPG opstart. Betere graphics dan Crash Bandicoot waren toch nog niet menselijk mogelijk. Toch? Toch?!

Oh man, de intro bezorgt me nog steeds kippenvel. En ja, Square Enix heeft sindsdien de intro nagemaakt in PS3 CGI-graphics maar ik weiger die te tonen om de eenvoudige reden dat het bedrijf weigert om de remake te maken.

 

2. Deus Ex: Human Revolution cinematic trailer

Oké, genoeg Square Enix bashing, jullie weten wat er komen gaat. Deus Ex: Human Revolution was de eerste Triple A game waar Eidos en de Japanners echt samenwerkten. Niemand had nog een idee wat dat precies in ging houden… totdat de volledige CGI trailer verscheen. Deze video is zo goed, ik zag meerdere filmsites – die anders nooit over games schreven – hem publiceren. Zwaar indrukwekkend!

 

1. World of Warcraft: Wrath of the Lich King intro

Blizzard kan zijn eigen CGI cinematic lijst krijgen maar dat zou een beetje eentonig worden. In plaats daarvan laat ik 1 CGI cinematic per franchise toe en dat is in het geval van World of Warcraft alsof je uit je bloedeigen kinderen moet kiezen.

Vooruit dan, Wrath of the Lich King! De cinematic is nog even krachtig als de eerste keer dat ik hem zag. Ook was het voor Blizzard een terugkeer naar verhalende cutscenes. De originele cinematic en die van The Burning Crusade zijn ook cool, maar waren meer een algemene introductie van de wereld. Deze gaat ervan uit dat je de lore achter Azeroth onderhand kent en delft subtiel in het Warcraft III verhaal van Arthas Menethil. Even tragisch als mooi en angstaanjagend; The Lich King zet meteen de toon neer.

En dat is de CGI lijst der lijsten! Wat vind je ervan? Heb je nog aanvullingen, zet ze in de comments! Ook live-action trailers en cinematics zijn welkom, al weten we allemaal dat die lijst gewoon 10 keer Tim Curry in Command & Conquer: Red Alert 3 zou zijn. 

REACTIES (50) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord