Cinematic: Mass Effect: Paragon Lost 

Cinematic: Mass Effect: Paragon Lost 2013-01-13T18:10:08
Precies op tijd om niets meer van de hype mee te krijgen, komt EA met een Mass Effect anime! Paragon Lost vertelt het achtergrondverhaal van iedereens favoriete partymember: James Vega!

Toegegeven, ondanks dat de anime gruwelijk laat uitkomt, weet Paragon Lost zich toch goed in de tijdlijn van de Mass Effect trilogie te nestelen. Het is in ieder geval geen nutteloze filler, want ik herinner me nog uit deel 3 dat James Vega mijn Shepard om advies vroeg over zijn militaire carrière, en dat hij toen de reden voor zijn twijfels noemde: aan het begin van Mass Effect 2, toen Shepard en de Normandy ‘missing in action’ waren, beschermde Vega en zijn squad een kolonie op Fehl Prime tegen een Collectors invasie. Er vielen verschrikkelijk veel slachtoffers, onder de kolonisten en in zijn team, maar Vega overleefde en kreeg zelfs een medaille. Niettemin twijfelde hij altijd aan de keuzes die hij toentertijd maakte.

BioWare

COME AT ME BRO!

Paragon Lost gaat volledig over deze backstory en diept het toch wat lompe karakter van James Vega goed uit. Sterker nog, ik herinner me Vega van ME3 toch wat meer van de strekking ‘COME AT ME BRO!’, maar in deze anime hebben ze hem een tikkeltje intelligenter gemaakt. Ook gooit stemacteur Freddie Prinze Jr. lang niet zo veel Spaanse kreten door zijn gesprekken heen, wat ik al vanaf het begin een verschrikkelijk irritant cliché vond. Maar voor wie Vega’s lompe persoonlijkheid juist charmant vond, wees gerust: de rest van Delta Squad haalt qua lompheid bijna niveautje Jersey Shore.

BioWare

Natuurlijk is er geen tijd om uren aftakkende conversaties in een film te stoppen, dus Vega’s squadmates zijn uitgekleed tot de meest basic persoonlijkheden: de uitslover, de geek, de stille sniper, de stoere chick die meteen in de eerste scène seksueel geïntimideerd wordt zodat we dat meteen uit de weg hebben; ik bereidde me voor op het ergste…

Het Mass Effect-gevoel

Gelukkig werd de anime na de hobbelige start beter. Delta Squad gaat aanvankelijk naar Fehl Prime toe omdat de kolonie aangevallen wordt door een leger krogan Blood Pack mercenaries. Na een bloederig maar aardig badass vuurgevecht, krijgt de squad als missie de heropbouwing van de kolonie.

Time skip naar twee jaar later! Vega en z’n club hebben het zich makkelijk gemaakt op Fehl Prime. Een mysterieus baken van onbekende afkomst, verstoort echter communicatie met aarde. Kort daarna verschijnt het overbekende ruimteschip van de Collectors aan de horizon. Het was op dit punt dat ik echt dat lekkere Mass Effect-gevoel kreeg. Dit komt mede door de soundtrack die uitstekend inhaakt op de games.

Aliens: Paragon Lost

Plotsgewijs gaat Mass Effect: Paragon Lost na de introductie van de Collectors ook de richting van Aliens op… wat goed is! Ik bedoel, je moet een korte film die tussen twee lange, epische verhalen afspeelt maken? Dan is een Aliens-achtige marinesfilm het beste dat je kan doen. Bovendien schijnt de medewerking van BioWare ook af en toe door, ondanks dat het een productie van Funimation en T.O. Entertainment is. Er zitten een paar erg goede twists in de strijd tegen de Collectors en ondanks hun simplistische persoonlijkheden, blijken Vega’s medesoldaten meestal geen simpel kanonnenvoer te zijn. Jammer dan weer dat het script en de dialogen regelmatig houterig overkomen, ondanks de ervaren stemacteurs.

Animeh

En dan nu de crappy dingen van Mass Effect: Paragon Lost. Laten we beginnen met de grootste: ik vind de animatie niks. Niet dat ik een hekel heb aan anime en al helemaal niet aan space opera anime. Het is alleen dat Mass Effect en die animatiestijl gewoon…

BioWare

…jaaaaa, dat vat het wel een beetje samen. Bij de krogan en Collectors valt het mee, maar mensen zijn in BioWare-games doorgaans  realistisch vormgegeven, dan wel gebaseerd op concept art met een westerse stijl. Waarom niet meer daar naar gekeken? Aan de vloeiendheid van de animaties ligt het helaas niet. Sommige scènes zijn indrukwekkend geanimeerd terwijl anderen weer heel goedkoop aanvoelen of je zelfs uit de film halen. Mass Effect: Paragon Lost komt niet echt als een peperdure productie over.

Een andere issue die ik met de film heb, is dat hij vooral op het eind nogal melodramatisch wordt. Jep, weer een teleurstellend Mass Effect einde!

Knoflookschotel

Dus wat blijft er na die vlegelpartij over van Mass Effect: Paragon Lost? Geen hoogwaardige animatiefilm, dat is zeker. Maar als voer voor de fans, is deze anime prima te doen. Als je de drie Mass Effect games hebt uitgespeeld (en wie heeft dat niet?), is Paragon Lost niet zozeer mosterd na de maaltijd als een afterdiner mint: best lekker na die Mass Effect 3 knoflookschotel met zure nasmaak.

REACTIES (20) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord