Buyers guide: PC voedingen 

Buyers guide: PC voedingen 2016-11-10T16:59:00
Voedingen zijn één van de moeilijkste dingen om uit te zoeken voor je nieuwste PC, maar daar wil Roel verandering in brengen. Aan de hand van deze buyers guide zul je nooit meer twijfelen over je aankopen.

Zoals een student alcohol nodig heeft, heeft een PC stroom nodig: zonder deze voedingsstoffen doen ze namelijk helemaal niks. Nu is de voeding niet de leverancier van de stroom (dat zijn natuurlijk de stroomminions in het stopcontact), maar kan het eerder gezien worden als een veredelde bartender. De taak van deze bartender is het op een juiste manier verdelen van de alcoholische drankjes. Voor de jongeren is er tapbier (3.3Volt), voor de mannen is er een speciaalbiertje (5Volt) en voor de belangrijke heren is er wijn (12Volt). De capaciteiten van de bartender zijn cruciaal voor een goed lopende zaak, dus vandaag gaan we eens even een paar sollicitanten doornemen en bespreken. 

              

            

12 bier voor deze voeding

        

Kandidaat 1:

Schenkend vermogen: 1200Watt
Innerlijk:Japanse kwaliteiten
Tapverlies:Extreem laag (Platinum award)
Schuim:Precies 2 vingers, zeer lage ripple
Opleidingen: SLI/Crossfire
Semi-passieve koeling
Extras: Modulair
10 jaar contract
Softwarematig bereikbaar
Salaris:Hoog

We beginnen met een dure jongen, geschikt voor een groot café of restaurant. Het hoge vermogen van deze kandidaat maakt hem uitermate geschikt voor het bedienen van meerdere belangrijke heren zoals een zware processor en meerdere grafische kaarten (SLI/Crossfire). Het tapverlies (efficiëntie) is uitstekend en ook de consistentie in het schuim (ripple) is nagenoeg perfect.

Al met al is deze kandidaat het meest geschikt voor de veeleisende overklokker met meerdere grote drinkers. Door zijn modulariteit hoef je ook enkel de kabels in je PC te stoppen die je daadwerkelijk nodig hebt, wat zowel het uiterlijk als de airflow ten goede komt. Het is dus een dure keus, maar niet eentje waar je snel spijt van zult krijgen. 

                 

                 

5 en een half bier

                                               

Kandidaat 2:

Schenkend vermogen: 550watt
Innerlijk:Japanse kwaliteiten
Tapverlies:Redelijk (Gold award)
Schuim:Ongeveer 2 vingers, matige ripple
Opleidingen: SLI/Crossfire
Semi-passieve koeling
Extras: Modulair
10 jaar contract
Salaris:Gemiddeld

Kandidaat #2 is een stuk voordeliger geprijsd, maar dat zien we ook een beetje terug in zijn kwaliteiten. Een vermogen van 500Watt is genoeg voor het gemiddelde café en ook zijn tapverlies en consistentie zullen voor de meeste gebruikers prima zijn. Het bedienen van meerdere personen (SLI/Crossfire) is nog steeds mogelijk, maar let op dat dit dan geen grote drinkers mogen zijn.

Deze kandidaat is voor de meeste mensen voldoende en is ondanks de lagere prijs van alle gemakken voorzien. Mocht je niet al te hogen eisen stellen dan is dit voor het gros van de gamers de meest geschikte keus. 

                   

                 

Kapotte glazen zijn het gevolg

                              

Kandidaat 3:

Schenkend vermogen: 500watt
Innerlijk:Ongedefinieerd
Tapverlies:Slecht (awards ontbreken)
Schuim:Gaat alle kanten op, hoge ripple
Opleidingen: Niks noemenswaardigs
Extras: 2 jaar contract
Salaris:Laag

Kandidaat #3 is ruim de goedkoopste van het stel, maar heeft dan ook twijfelachtige kwaliteiten. Het vermelde vermogen van 500Watt zou in theorie genoeg moeten zijn voor een gemiddeld café, maar door het slechte innerlijk is het nog maar de vraag of dat ook echt lukt. Het hoge tapverlies in combinatie met de zeer slechte ripple kunnen zelfs een zorg zijn voor de klanten met lage eisen, niemand zit namelijk te wachten op een glas met enkel schuim. 

Met een beetje pech kan het zelfs zo zijn dat deze kandidaat de drinkers verwondt, dus het advies is dan ook om niet voor deze optie te kiezen. Voor een paar euro meer bespaar je jezelf waarschijnlijk een hoop trammelant. 

                 

               

4 stille biertjes

                        

Kandidaat 4:

Schenkend vermogen: 400Watt
Innerlijk:Japanse kwaliteiten
Tapverlies:Extreem laag (Platinum award)
Schuim:Twee vingers, lage ripple
Opleidingen: Volledig passief
 Modulair
Extras:7 jaar contract
Geenbewegende delen
Salaris:Hoog

Kandidaat #4 is met een vermogen van slechts 400Watt enkel geschikt voor de kleinere cafés, maar doet uiterst precies zijn werk. Door het lage tapverlies is deze kandidaat zelfs in staat om volledig passief zijn werk te doen en zal dus nooit zijn omstanders storen. De hoge kwaliteit zorgt er voor dat je lang van hem zult kunnen genieten en zonder al te zware drinkers doet hij uitstekend zijn werk. 

                

En nu serieus

Vermogen:

Het belangrijkste bij het uitzoeken van een voeding is een juiste keuze voor het vermogen. Computerchips worden steeds zuiniger, maar ook steeds krachtiger, dus voor een flink gamesysteem heb je nog steeds een aardige voeding nodig. Om een juiste keus te maken, kun je je het beste aan deze richtlijnen houden: 

Processor: 100W
Videokaart: 150W (low-end), 250W (mid-range), 350W (high-end)
Overig: 50-150W

Dit zijn natuurlijk zeer grove richtlijnen, maar in de meeste gevallen zit je safe als je je hier aan houdt. Voor stevige overklokkers wordt aangeraden om hier minimaal 40% bovenop te doen, want zodra je de voltages opschroeft, gaat het verbruik exponentieel omhoog. 

Ook wordt er regelmatig voor een voeding gekozen met een hoger vermogen om het geluidsoverlast te beperken. Hoe dichter je bij de grens van het vermogen zit, hoe harder de ventilator zal moeten blazen om het koel te houden. Mocht je echt helemaal kriegel worden van ventilatorgeluiden, dan zijn er ook voedingen die bij een laag verbruik de ventilator helemaal stil zetten. Dat doen ze vaak maar tot 40% van het opgegeven vermogen, dus je zult dan flink moeten investeren.

 

Kwaliteit:

Het uitzoeken van een voeding met de juiste kwaliteiten is bijna net zo belangrijk als het hebben van voldoende vermogen. Een slechte voeding kan namelijk niet altijd het maximale vermogen voor een langere tijd blijven leveren. Tevens hebben goedkope voedingen vaak enkel de meest basic beveiligingen en kan een kleine schommeling in de stopcontactspanning al fataal zijn voor je systeem. Bekende merken met goede voedingen zijn onder andere Antec, Be quiet!, Cooler Master, Corsair, Fractal Design, EVGA, NZXT, Seasonic en Superflower. 

Ook hier moeten overklokkers weer wat extra opletten, voor hen is het immers extra belangrijk dat de voeding in staat is om een constante stroom te leveren. De basismodellen van de bovengenoemde merken zijn soms niet genoeg in staat om je hoge overklok stabiel te houden, dus een stap naar een duurder model is dan aan te raden. 

Conclusie 

Het uitzoeken van een goede voeding kan voor een beginneling ontzettend moeilijk zijn, maar met een paar tips is het prima te doen. Kom je er echt niet uit? Stel dan gerust je vraag in de comments.
Het uitzoeken van een goede voeding kan voor een beginneling ontzettend moeilijk zijn, maar met een paar tips is het prima te doen. Kom je er echt niet uit? Stel dan gerust je vraag in de comments.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord