Bizarre wetgeving rondom games 

Bizarre wetgeving rondom games 2015-01-20T16:16:38
Wat hebben GTA V, Mass Effect en Fallout gemeen? Ze zijn allemaal wel ergens verboden. Of het nu is vanwege geweld, seks of drugs. Niet leuk voor de gedupeerden, maar soms toch wel enigszins begrijpelijk. Dat de wetgeving rondom games echter best bizarre vormen aan kan nemen, bewijst Alie in deze Feature.

Al eerder schreef ik over censuur in games. Toen kwam ik met 10 voorbeelden van games die om de meest uiteenlopende redenen gecensureerd moesten worden voor gamers ermee aan de slag mochten. In deze feature wil ik het hebben over de (soms bizarre) wet- en regelgeving die ten grondslag ligt aan het verbieden / censureren van games.

Omdat sommige mensen nogal in paniek raken van bijvoorbeeld geweld en seks in games voelen regeringen zich geroepen wetten in het leven te roepen waarmee de distributie van video games gereguleerd kan worden en de burgers dus beschermd. Deze regulatie is eigenlijk drieledig, zo kan men door middel van een leeftijdsclassificatie een gedeelte van het publiek weren, maar ook kan men overgaan tot het aanpassen van een game (censuur) of deze in zijn geheel regelrecht verbieden.

GTA

 

Leeftijdsclassificatie

Leeftijdsclassificatiesystemen, zoals ESRB (Amerika en Canada) en PEGI (Europa), zijn in het leven geroepen om ouders te informeren over het type games dat hun kinderen spelen. In veel gevallen worden games verboden omdat er simpelweg geen geschikte leeftijdsclassificatie is, of omdat de game geweigerd wordt voor beoordeling. Want zonder zo’n stickertje mogen games (in veel gevallen) simpelweg niet eens verkocht worden.

Om een klein (recent) voorbeeldje te noemen: in Australië vond men een verkrachtingsscène in Hot Line Miami 2 niet door de beugel kunnen. Zodoende besloten zij de game te weigeren voor classificatie. En geen sticker betekent dus automatisch dat de game de Australische winkels niet inkomt. Mocht de ontwikkelaar overgaan tot het aanpassen van de game, waarbij de bewuste scène gecensureerd wordt, dan zal deze opnieuw beoordeeld worden en krijgt deze wellicht wel de benodigde leeftijdsclassificatie.

Maar alleen zo’n sticker met een leeftijdsclassificatie vinden veel mensen onvoldoende. Zo heeft men in Amerika al vaak geprobeerd de richtlijnen te verscherpen door bijvoorbeeld een extra tekst onder de rating te plaatsen die ouders waarschuwen voor het ‘verband’ tussen gewelddadige media en gewelddadig gedrag, en wilde men het tonen van een identiteitsbewijs bij het kopen van games verplicht te stellen. Vrijwel al deze pogingen sneuvelden echter al snel aangezien zij haaks staan op de rechten en vrijheden in de grondwet.

Hot Line Miami 2

 

Bizarre regels

Eigenlijk hebben Australische en Amerikaanse gamers het helemaal niet zo slecht… Daar zijn de wetten en regels in ieder geval een stuk helderder en/of logischer dan in andere landen. Zo komt er in Singapore niks het land binnen dat met porno te maken heeft. Neem bijvoorbeeld Mass Effect, waarbij het vooral het feit was dat je als femShep aan de haal mocht met vrouwelijke aliens dat zorgde voor een dikke ban. Of wat te denken van het verbod op EA Sports MMA in Denemarken wegens de aldaar verboden promotie van energy drinks.

Maar goed, in de Verenigde Arabische Emiraten hoeft men niet eens per se een reden op te geven voor het verbannen van games. De richtlijn is dan ook heel breed: games die niet stroken met de landelijke legale en culturele waardes worden verboden. De redenen achter het verbod op Darksiders, Dragon Age, Fallout: New Vegas, Mass Effect en Spec Ops: The Line mogen jullie daarom zelf invullen.

Mass Effect

 

Weg met games!

Geen verbod op een game, maar ditmaal op gamen an sich… Nou ja, als je dat als jongere wilt doen tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends in ieder geval. Deze zogenaamde Shutdown/Cinderella wet in Noord Korea blokkeert de toegang tot online (PC-)games op bovenstaande uren. In Venezuela gaan ze echter zelfs nog een stukje verder: daar mogen vanaf 2010 geen games meer gespeeld worden waarin het doel is om mensen neer te schieten. President Hugo Chávez stond vierkant achter de ban en noemde consoles vergif en het werk van de kapitalistische duivel. Hierbij werden er ook meteen maar talloze games vernietigd…

Maar voor een verbod op gamen, kunnen we het ook dichterbij huis zoeken, namelijk in Griekenland. Het betreft een wetsvoorstel uit 2002 dat eigenlijk illegaal gokken moest tegengaan, maar ertoe leidde dat er helemaal geen elektronische spelletjes meer gespeeld mochten worden op openbare plaatsen, zoals in internetcafés. De Europese Commissie stuurde een brief naar het Griekse ministerie om uit te leggen dat deze wet in strijd is met Europese wetgeving en dat zij bij handhaving hiervan actie moesten ondernemen. Op dit moment is de wet (gelukkig) opgeschort…

Geweld en games

 

Hypergewelddadig en seksueel getint

De meeste games worden verboden omdat ze te gewelddadig en/of seksueel getint zijn. Zoals bijvoorbeeld in het al eerder genoemde Australië. Eigenlijk hebben ze pas sinds kort überhaupt een leeftijdsclassificatiesticker voor 'volwassen' games, maar nog altijd vinden ze seksueel geweld en de promotie van illegale drugs geen plek hebben in games. Wil je geen 10 jaar cel of een boete van $275.000 riskeren dan kun je Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude, Manhunt en Postal beter thuislaten. Maar ook Marc Ecko’s Getting Up: Content Under Pressure komt er niet in vanwege het feit dat deze game graffiti ophemelt...

Minder verwonderlijk is het verbod op (het hypergewelddadige) Postal 2, dat in meerdere landen op de zwarte lijst staat. De reden in Nieuw-Zeeland is dan echter wel weer grappig. Aldaar komt de game er niet in vanwege het feit dat je op mensen kunt urineren. Ook zijn er veel landen streng op seksuele content, zoals de wet- en regelgeving in Thailand wel bewijst. Gek op hentai? Dan weet je bij deze waar je niet naartoe moet verkassen. Een ander voorbeeld in deze categorie is het Japanse RapeLay, waarin het stalken en verkrachten van een moeder en haar twee dochters centraal staat. Campagnes tegen de game zorgde voor een ban in veel landen. De ontwikkelaar, die de game naar eigen zeggen, slechts bedoeld had voor de Japanse markt trok de boel uiteindelijk terug.

Leeftijdsclassificatie

 

Cultureel erfgoed

In China houdt men niet zo van smaad en laster ten aanzien van de regering. Denk hierbij aan Battlefield 4 vanwege het in diskrediet brengen van het nationale imago en het bedreigen van de nationale veiligheid. En Football Manager 2005 vanwege het erkennen van Tibet als onafhankelijk land. Vanwege de grootte van de Chinese markt passen veel ontwikkelaars hun games echter maar al te graag aan. En als Chinese burger is een gecensureerde game sowieso al een hele verbetering, aangezien tussen 2000 en 2013 consoles sowieso verboden waren.

Ook in Duitsland kan men vrij streng zijn… Zo mogen games sowieso geen swastika’s of afbeeldingen van Adolf Hitler bevatten, aangezien dit als racistische propaganda geldt. Ook houden onze Oosterburen niet zo van wreedheden of onmenselijk geweld dat de waardigheid aantast, denk Manhunt, Dead Rising en de uncut versie van Wolfenstein. In sommige gevallen besluiten ontwikkelaars een goedkeuring niet eens af te wachten, zo besloot Sega The House of the Dead: Overkill, MadWorld en Aliens vs. Predators helemaal niet eens uit te brengen.

Geloof kan ten slotte eveneens een reden zijn tot het verbieden van games. Zo houden ze in Maleisië niet van content die anti-islamitisch is, of in ieder in strijd met het geloof is, en werd Dante’s Inferno een week na de release alsnog verboden. Het feit dat sommige games bij wet verboden zijn, wil echter niet altijd betekenen dat je ze niet gewoon in de winkel kunt kopen. Zo wordt er in Saoedi-Arabië nauwelijks controle gehouden op een lange zwarte lijst. Neem bijvoorbeeld God of War, dat vanwege het woord God in de titel eigenlijk niet verkocht mag worden. Ook mocht Assassin’s Creed twee weken de schappen niet in, omdat het Arabieren negatief zou afschilderen. Of wat te denken van de Pokémon Trading Card Game die aan zou zetten tot Zionisme en gokken…

Wolfenstein

En dat waren een aantal bizarre wet- en regelgevingen op het gebied van games. Dan boffen we in Nederland eigenlijk maar, toch? Veel plezier met GTA V, South Park: The Stick of Truth en Dragon Age!

REACTIES (37) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord