De beste Nederlanders van 10 jaar esport (1) - Esport Hitjes 

De beste Nederlanders van 10 jaar esport (1) - Esport Hitjes 2019-12-16T22:55:50
De afgelopen tien jaar heeft esport gigantische sprongen gemaakt. Wedstirjden zijn tegenwoordig in grote stadions en evenementhallen, terwijl het in 2010 nog bijzaak was tijdens Dreamhack. Vroeger hadden de beste esporters een baan naast het gamen, nu verdienen ze miljoenen. Brutus wil in twee edities Esport Hitjes terugkijken op het afgelopen decennium en doet dat deze keer met deel een van de beste tien Nederlandse Esporters van de afgelopen tien jaar.

De eerste tien jaar van deze eeuw hadden we flink wat esporters uit ons kikkerlandje die tot de besten ter wereld behoorden. Denk hierbij aan Sander ‘Vo0’ Kaasjager (Painkiller), Andries Smit (FIFA), Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen (Warcraft 3) en Amsah 'Amsah' Augustzoon (Smash Bros. Melee). Al deze spelers hadden echter de pech dat zij op hun top waren, toen esport dat niet was, veel van hen zijn hierdoor de anonimiteit ingegaan.

Tegenwoordig is Esport echter heter dan heet. De wereldkampioenschappen Fortnite en League of Legends werden op het Nos Journaal genoemd, terwijl gigantisch veel voetbalfans tegenwoordig weten wat de E-Divisie is, omdat al hun favoriete voetbalverenigingen esporters in dienst hebben. De afgelopen tien jaar zijn reuzensprongen gemaakt op het virtuele sportveld en dat heeft de volgende spelers faam, maar ook flink wat duiten opgeleverd. Deze editie zullen de nummers tien tot en met vijf beste esporters van het afgelopen decennium genoemd worden. Waarna de beste vier spelers en eervolle vermeldingen in de volgende editie zullen verschijnen.

Maar eerst...

Bij het maken van de lijst is gekeken naar een aantal factoren, bijvoorbeed hoe groot is de esport, hoeveel prijzen won de speler, heeft hij (of zij) invloed op de competieve scene gehad, hoelang is de speler relevant en wat voor ontwikkeling heeft de speler (en esport) doorgemaakt. Deze lijst is mijn persoonlijke mening en dat wil zoveel zeggen als dat het héél erg subjectief is. Zoals een wijs man ooit zei: een mening is als een anus, iedereen heeft er één (en ze zitten vaak vol schijt). Dat gezegd hebbende, ben je het ergens niet mee eens, laat het horen zodat ik je haarfijn kan uitleggen waarom ik gelijk heb ;-).

Esports
      

10. Petra ‘Petra’ Stoker (CS:GO)

Het is misschien vreemd dat Petra ‘Petra’ Stoker in de lijst staat, maar ze verdient het zeker wel. In 2016 begon ze bij mCon en tegenwoordig is ze eigenlijk de beste vrouwelijke CS:GO-speelster ter wereld. Petra heeft bij een aantal grote vrouwenteams gespeeld waar ze continu toonde dat ze tot de top van de wereld behoorde en onder andere door haar Twitch kanaal is ze relevant gebleven.

Ze heeft echter wel pech dat CS:GO voor vrouwen nu pas begint door te breken. Tijdens het grootste vrouwentoernooi ooit, Dreamhack Valencia, werd ze eerste en werd ze zelfs verkozen tot beste speelster ter wereld. Het grote nadeel aan esport is echter dat reflexen essentieel zijn en met haar 25 jaar zit ze niet meer in de lente van haar carrière. Dat gezegd hebbende is ze nu nog wereldtop en bouwt ze een mooie following op Twitch, dus we zijn nog lang niet van haar af.

Waarom staat Petra niet hoger?
Heel lullig gezegd; de vrouwenscene kan absoluut niet tippen aan de mannen. Is dat gek? Absoluut niet, ga maar eens kijken naar de verschillen in financiën tussen beide geslachten. Tijdens Dreamhack Rotterdam werd het verschil ook pijnlijk duidelijk toen het Besiktas, het beste vrouwenteam van het moment, kansloos werd uitgeschakeld door laagvliegers in de mannenwereld. Nogmaals, dat is geen schande, maar het zorgt voor een tiende plek die op papier hoger had kunnen zijn.

 Besiktas

            

9. Kai ‘Faenex’ van Duppen

Een hoop fans zullen zich afvragen wie dit Faenex is. Hij is de beste Paladins-speler die ons land te bieden heeft, tevens is hij één van de meest bekroonde spelers ter wereld. Faenex werd bijvoorbeeld in 2018 wereldkampioen en pakte ook twee keer zilver op het wereldkampioenschap. Sinds zijn intrede bij Paladins zwaait hij de scepter.

Zijn team Na’Vi is oppermachtig in Europa en ook wereldwijd zullen teams hopen dat zij een andere loting krijgen wanneer een internationaal toernooi gaande is. Van de elf grote toernooien en competities wist dat team namelijk zeven keer de finale te behalve, sneuvelde het twee keer in de halve finale en tweemaal in de kwartfinale. Na’Vi is al jarenlang het beste Paladins-team ter wereld en dat is voor een groot deel aan Faenex te danken.

Waarom staat Faenex niet hoger?
Tsja, dat de meeste mensen hem niet zullen kennen zal genoeg reden zijn. Paladins is als esport gewoon niet groot. Persoonlijk denk ik dat de beste Paladins-spelers ter wereld misschien net meekunnen in de Overwatch Contenders League (de tweede divisie van Overwatch). Net als Petra is Faenex de beste in een competitie die niet kan tippen aan de anderen op deze lijst.

Faenex

                         

8. Marc ‘uThermal’ Schlappi & Kevin ‘Harstem’ de Koning

‘Hey, dit is een top 10 en nu zet je twee (!!!!) namen bij  nummer 8?!!!’. Ja dat is het geval. De carrières van zowel uThermal als Harstem zijn namelijk erg gelijk. Beide spelers piekten in 2016, maar zijn sinds die periode eigenlijk niet meer relevant. StarCraft 2 is sowieso een moeilijke titel op dit lijstje, het is namelijk de esport die esport populair maakte in het Westen en alleen al daarom is het gigantisch moeilijk om relevant te blijven.

Harstem en uThermal doen dat. Beide spelers zijn sinds 2013 al actief in Europa en kenden hun piek drie jaar geleden. In 2018 is er nog een gigantisch hoogtepunt geweest toen ze tijdens de Nations Wars-competitie op een knappe tweede plek eindigden achter powerhouse Zuid-Korea. Tegenwoordig weten beide spelers op kleinere toernooien nog te imponeren, maar het grote podium ligt helaas achter ze.

Waarom staan uThermal en Harstem niet hoger?
Tsja ik heb het eigenlijk al benoemd. Om in deze lijst hoog te staan moet je prijzen winnen. Dat je in een game als StarCraft 2 zo lang relevant kan blijven is echt een gigantisch goede prestatie, dat kan niet genoeg benadrukt worden. Het beste is er echter wel af, maar dat is ook geen schande als je al zes jaar hetzelfde spelletje op hoog niveau weet te spelen.

StarCraft2
  

7. Remco ‘Remkoe’ den Boer

Remkoe is de eerste Nederlandse Rocket League-speler die wereldkampioen wist te worden. Met zijn team Northern Gaming pakte hij in seizoen twee nog brons, maar een half jaar later wist hij wel de wereldtitel te pakken. Voor we naar die wereldtitel gaan, even terug naar de bronze medaille. Dat was namelijk in Amsterdam. Ik weet nog dat ik Remkoe na afloop sprak en dat er geen trots was voor die derde plek; enkel frustratie. Het werd me toen al duidelijk dat voor Remkoe alleen winnen telt.

Dat lukte dus een seizoen later. Dat was in 2016. Tegenwoordig is hij nog steeds actief, nu voor Team SoloMid. In de periode ertussenin pakte Remkoe nog een bronze medaille op het WK, won hij de ELEAGUE Cup en werd hij op Dreamhack Pro: Dallas 2019 tweede. De top bereiken is moeilijk; maar daarin actief blijven is een stuk moeilijker. Remkoe doet het echter en dat is bewonderingswaardig.

Waarom staat Remkoe niet hoger?
Toen Remkoe de titel pakte was Rocket League qua niveau heel wat minder dan tegenwoordig het geval is. Daarnaast is Rocket League als esport een stuk minder competitief (lees: populair) dan de grotere titels die hieronder volgen. De grote tricks van toen, is de standaard van nu. Je merkt dat ook aan het spel van Remkoe, ondanks dat hij dit jaar in Dallas de tweede plek pakte; gaat het in de reguliere competitie gewoon niet lekker. Hij heeft nu twee keer het WK achter elkaar gemist en was afgelopen weekend zelfs dicht bij degradatie. Het is de vraag of Remkoe zich kan herpakken. Hoe dan ook mag hij trots zijn op zijn prestaties in het verleden en deze mooie zesde plek.

Remkoe
       

6. Fabian ‘Febiven’ Diepstraten

Toen ik als stagiair bij Power Unlimited begon was ik helemaal fan van Febiven. Hij was dé beste Nederlandse League of Legends-speler ooit. In 2015 had hij met zijn team Fnatic de pannen van het dak gespeeld en was het bijna een misdaad dat ze het wereldkampioenschap niet wonnen. Febiven behoorde tot de top van de wereld! Twee Europese titels, het meest dominante team dat Europa ooit had gezien, klaar voor nog meer jaren dominantie!

Helaas had dat nooit mogen zijn. Na het keiharde verlies in de halve finale van het wereldkampioenschap viel Fnatic uit elkaar en Febiven bleef als één van de weinigen trouw. De vervangers die werden aangetrokken waren om te janken en na een jaar trok Febiven de deur achter zich dicht. Elk team waar hij terecht kwam, wist de Nederlander te imponeren. Mechanisch is hij gigantisch goed. Maar de levensstijl (en de groupies) die het esportbestaan met zich meebrengen lijken af en toe te aanlokkelijk voor de Nederlandse god, die nu op een zijspoor zit bij Misfits Gaming.

Waarom staat Febiven niet hoger?
League of Legends is in mijn ogen de meest competitieve esport. Daarin doorbreken geeft je een gigantisch pluspunt. Als je dan ook nog tot de top van de wereld behoort zit je gebakken. Voor Febiven duurde dat echter te kort. In 2015 was hij wereldtop, maar zijn carrière kent helaas een dalende lijn. Dat is doodzonde, want nu nog steeds kan je zien hoe talentvol hij is. Maar het probleem is ook dat de speelstijl helemaal anders is; in 2015 kon hij in zijn eentje games dragen. Tegenwoordig moet je als team kunnen uitblinken en helaas is die speelstijl een stuk minder geschikt voor een speler als Febiven. Ook dat is het wel en wee van een esporter.

Fnatic
  

5. Thijs ‘ThijsNL ’Molendijk

ThijsNL is een moeilijke speler. Op zijn top behoorde hij tot de beste Hearthstone-spelers ter wereld, maar tijdens zijn carrière als streamer is dat flink afgezwakt. Toch krijgt... nee verdient hij een plek in de top vijf. Dat is niet alleen vanwege het feit dat hij Europees kampioen Hearthstone werd, maar ook omdat hij voor een flinke populariteitsimpuls heeft gezorgd voor esport in Nederland. Thijs gaf interviews aan grote media en kwam in kranten, tijdschriften en televisie. Zijn invloed is gigantisch en dat is ook veelzeggend.

Die invloed is trouwens naast zijn carrière als Hearthstone-speler, waarbij zijn hoogtepunt zoals gezegd een Europese titel was. Hearthstone is een gigantisch tactisch spel en je kan niet rekenen op mechanische skills of goede teamgenoten. Behalve vrouwe Fortuna moet je ook alles goed plannen en dat maakt het meer dan een RNG-feest en ThijsNL is er briljant in. Behalve een toernooi in China waar Thijs bijna 200.000 euro won, is het stil rondom de Nederlander. Competitief gezien dan, hij is namelijk één van de grootste Hearthstone streamers en schnabbelde de afgelopen jaren ook bij als Magic The Gattering- én pokerspeler.

Waarom staat ThijsNL niet hoger?
ThijsNL is een entertainer. Als hij zich volledig richt op Hearthstone, kan hij dan weer bij de wereldtop horen? Ik denk het wel, maar waarom zou hij? Bij G2 Esports zal hij niet slecht verdienen en het leven als streamer lijkt hem ook te passen. ThijsNL heeft gezorgd voor een populairiteitsimpuls voor esports en behalve een fantastische baan, levert hem dat nu ook een mooie vijfde plaats op.

G2 Esports

Over twee weken, in de een-na-laatste editie van de Esport Hitjes 2019 kan je de rest van de lijst vinden. Met onder meer een tweevoudig wereldkampioen, de beste coach en een speler die binnen tien minuten mijn hele ego heeft vernietigd.

REACTIES (2) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord