De Game Awards Awards 

Awards voor de Game Awards 2016-11-30T23:10:41
Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat er weer awards worden uitgedeeld. Maar welke van die show is nu het beste? Roy vond het hoog tijd om de award shows eens te voorzien van awards.

Het is enorm belangrijk dat je game awards wint, want dan kan je hem nog een keer uitbrengen als Game of the Year Edition, en aangezien er behoorlijk wat award shows zijn, is het niet zo heel moeilijk om af en toe een G.O.T.Y. binnen te slepen. Naar mijn weten heeft niemand ooit kritisch gekeken naar al die shows en awards… Wat nou als het een kut show is? Dan betekent die award toch niks? Daarom heb ik me even verdiept in een aantal award shows om te kijken wie nu het beste is, en wie het slechtst.

 

Beste host: Dara Ó Briain

De BAFTA Games Awards wordt gehost door de Ierse Dara Ó Briain, een naam die je sowieso verkeerd uitspreekt wanneer je hem leest. Hij is het levende bewijs dat je met je pa nog makkelijk kan gamen. Hij wint de beste host award omdat hij niet zo gruwelijk zijn best doet om grappen te maken over games waarvan je weet dat hij ze niet gespeeld heeft, want hij heeft het oprecht allemaal gespeeld. De beste man staat bekend om zijn hobby en dat is ook de voornaamste reden dat hij zo oprecht overkomt en dat is heel tof om te zien.

Dara Ó Briain

 

Slechtste host: Pete Holmes

Het probleem van de meeste award show-hosts is dat ze een stel typische Amerikaanse comedians zijn. Er is op zich niks mis met die gasten, maar ze vinden zichzelf vaak zo cool. Zo ook Pete Holmes. Zijn opening van de 19e D.I.C.E. was pijnlijk om te zien. Met hier en daar een paar Trump-grappen die een oorverdovende stilte van de zaal kregen, een grapje over Lara Croft’s borsten en hij haalt constant zijn eigen materiaal omlaag. Kom op Pete, dat is niet nodig, grappen maken is geen rekenen; negatief vermenigvuldigen met negatief maakt het geheel niet positief… Succes met comedian zijn en succes met het pretenderen dat je games super tof vindt, maar als ze je volgend jaar weer vragen om te hosten, sla dat dan beleefd af.

Pete Holmes

 

Beste categorie: Competitive Play of the Year

De ‘Competitive Play of the Year Award’ wordt uitgereikt door The Golden Joystick Awards en zet een dikke actie uit een eSports-wedstrijd in de spotlight. Deze categorie wint een award omdat het een belangrijke vernieuwende categorie is. Ondertussen zijn eSports al huge, maar die scene wordt zelden in het zonnetje gezet door award shows en dat is stom, want in de wereld van sport gebeuren er ook dingen die fans zich over twintig jaar nog steeds zullen herinneren. In de wereld van eSports is dit niet anders. De fans zullen over een decennium tegen hun kinderen zeggen: ‘coldzera's jumping AWP quad kill in 2016, dát was pas gamen!’

 

Slechtste categorie: Studio/developer of the Year

Daar waar een beste is, moet ook een slechtste zijn. Weet je wat het is met dit soort awards, het is zo nietszeggend. De studio die de Game of the Year award wint, wint ook altijd deze prijs. Niet omdat ze iets grensverleggends in hun game hebben gestopt of vanwege het beleid dat het hele ontwikkelteam gratis vitaminewater krijgt in de pauzes, maar omdat ze een goed product hebben afgeleverd. De G.O.T.Y. zegt precies hetzelfde. Bij de Oscars is dat precies zo; je krijgt een Oscar voor beste film en vervolgens nog een voor beste script… Hallo, dat is open deuren intrappen. Deze award is alleen nuttig wanneer hij iets aanstipt over de studio/ontwikkelaar zelf. Bijvoorbeeld dat ze een gedeelte van de winst aan een goed doel schenken of zo. Dan verdien je dit, niet puur en alleen omdat je je werk doet.

 

Beste openingsceremonie: BAFTA Games Awards

Waar eigenlijk alle award shows een hyperactieve compilatie van snelle actie begeleid door een stukje elektronische muziek laten zien, beginnen de BAFTA’S met een paar emotionele stukjes uit onze geliefde games. Dat alleen is al opzienbarend, maar deze beelden worden begeleid door een harpiste en een operazangeres die het Ave Maria zingt. Een nummer dat vooral geliefd is bij klassieke kerkelijke aangelegenheden, maar het blijkt ook erg indrukwekkend te zijn bij de opening van een award show. Want als games iets in mensen losmaakt, zijn het wel emoties en dit muziekstuk draagt daar zo erg aan bij dat je het sowieso een tweede keer wil zien.

 

Mooiste award: The Game Awards

Het mooiste aan zon hele show is natuurlijk de prijs die je als ontwikkelaar/game/schrijver/muzikant kan winnen. Een fysiek bewijs dat je iets heel moois hebt gemaakt. Iets om je ouders te laten zien terwijl je ze vraagt of ze nog steeds denken dat games maken geen toekomst heeft en ‘houden jullie nú van me?!’ het is dan wel zaak dat je iets moois op je schoorsteenmantel kan planten en niet zo’n award die je alleen van zolder haalt als de host van de show toevallig langskomt. Hierbij presenteer ik u de winnaar: The Game Awards.

The Game Awards

Het is simpelweg een mooi ding. Het is niet super abstract zoals die van de D.I.C.E. Awards, maar een tastbaar beeldje dat symboliseert dat je de industrie naar een hoger level hebt getild. Althans, dat denk ik wanneer ik het beeldje zie.

 

Lelijkste award: The Golden Joystick Awards

Het is natuurlijk logisch dat wanneer je show ‘The Golden Joystick Awards’ heet, dat je trofee dan een gouden joystick. Ik snap het volledig, maar het is echt geen mooi ding. Dat ligt misschien aan het beeld dat ik voor ogen heb bij een joystick het beeld is van een Atari joystick… Die zijn ook lelijk, maar dit gouden beeldje is een soort van moderne joystick en die zijn in de hedendaagse scene niet eens meer relevant toch? Tenzij je een echte flight sim enthousiasteling bent natuurlijk. Misschien moet je je award show ook maar niet vernoemen naar je trofee.

The Golden Joystick Awards

 

Beste award show: British Acadamy Game Awards

Ik heb niemand laten stemmen op geen enkele categorie in mijn eigen game awards awards, dus als je het hier niet mee eens bent, mag je me privéberichtjes sturen tot je een ons weegt. Dat terzijde, de BAFTA Games Awards is in mijn optiek de beste show. Dat komt voornamelijk doordat de host Dara Ó Briain echt heel likeable is en omdat er maar weinig echte cringe-worthy momenten zijn tijdens de show. Het is lekker geregeld, consistent en zoals bij alle award shows; niemand is het ooit eens met de winnaars. Ook dat doen ze verrassend goed, want HOE DE FUCK IS FALLOUT 4 BETER DAN DARK SOULS 3 OF THE WITCHER 3?! HOE DAN?! DE JURY IS OMGEKOCHT. ILLUMINATI!

BAFTA Gaming Awards

Ik ben van mening dat deze shows vooral belangrijk zijn voor de mensen in de industrie. Met een of andere prijs op zak kan je namelijk een mooi nieuw doosje maken met daarop de prijs die je hebt gewonnen. Of zo’n fancy accolades trailer met citaten van belangrijke mensen die mooie dingen over je game zeggen. Als ik een game wil spelen, doe ik dat. Ik heb geen onafhankelijke jury nodig om me te vertellen wat ik al weet uit reviews of door eigen ervaring. Toch is het leuk dat ze er zijn, want zo nu en dan gebeurt er iets cools of krijgen we een kleine aankondiging van iets nieuws. Nu is het natuurlijk even wachten op de award show die er echt toe doet: de eindejaar lijstjes van PU!

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord