Anime vs Manga – Animazing 

Anime vs Manga – Animazing 2018-04-03T12:42:35
Anime versus Manga is een discussie die al jarenlang wordt gevoerd op het internet. Maar wat zijn überhaupt de verschillen tussen deze twee? En kan je niet het beste van beide werelden hebben? Enzio legt in deze Animazing haarfijn uit wat de verschillen zijn!

De grootste verschillen tussen Anime en Manga

Anime is eigenlijk een afkorting van het woord animation, wat staat voor Japanse animatie video’s. Voor bewegende beelden is een hoop werk nodig, dus werkt hier altijd een grote studio aan met een groot aantal werknemers. Als manga letterlijk vertaald wordt, krijg je whimsical drawings, wat grillige tekeningen betekent. Deze zijn in de basis altijd zwart wit en dus hebben we het over Japanse comics. Meestal werkt een klein team hieraan, dat vooral bestaat uit de mangaka (de auteur, illustrator enz.) en een editor. Comics lezen wij van links naar rechts, maar Manga wordt gelezen van rechts naar links, precies het tegenovergestelde dus.

Als je het heel letterlijk wil vertalen, is anime dus eigenlijk een Japanse cartoon en manga een Japanse comic. Maar welke van de twee is nou eigenlijk vermakelijker? We bespreken hier de grootste verschillen, zodat jij uiteindelijk de conclusie kunt trekken welke beter bij jou past.

Anime vs Manga   

Anime vs Manga: de artwork

Een goede tekening maken kost een schijtlading aan werk, maar er is een groot verschil tussen stilstaande plaatjes of bewegende animaties. De artwork is vaak mooier en consistenter in een manga, simpelweg omdat er minder tekeningen gemaakt hoeven te worden. Hierdoor is er meer tijd om een bepaald shot mooi over te laten komen. Tegenwoordig zijn veel anime ook ontzettend mooi geanimeerd en de makers lijken steeds meer trucjes te leren om de animaties mooier te maken. On-going anime-series lijden wel vaak onder gebrekkigere animatie, aangezien daar elke week een nieuwe aflevering van uit moet komen.

Anime die met seizoenen werken hebben meer tijd om alles goed op een rijtje te krijgen. Anime die wekelijks moeten uitkomen hebben minder tijd en dus worden tekeningen afgeraffeld, wat soms helaas goed zichtbaar is. Manga lijdt hier minder onder en dus is de artwork vaker (maar niet altijd) mooier. Ook is de art precies zoals de originele maker het voor ogen had.

Manga vs Anime: Artwork    

Anime vs Manga: de animatie

Dit is vrij eenvoudig: anime heef animatie (het woord zit zelfs al in de naam), manga niet. Wil je dingen voor je ogen zien bewegen en zo weinig mogelijk aan de fantasie overlaten, dan is anime je ding. Per slot van rekening is het moment dat Goku voor het eerst Super Saiyan wordt één van de meest memorabele momenten óóit, allemaal dankzij de animatie! Maar blader je liever op je gemak door een boekje heen en zie je de gevechten zelf wel voor je bewegen, dan is de keuze lastiger.

Anime vs Manga: Animatie    

Anime vs Manga: het verhaal

Het verhaal van een manga is altijd ‘canon’ (het originele werk). Sommige anime wijken hier van af, waarvan Naruto een perfect voorbeeld is. Dit wordt gedaan door middel van ‘fillers’ (extra content dat niet als canon wordt gezien). Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld dat een on-going anime niet gelijk loopt met de on-going manga.

Soms wordt dit ook gedaan om een extra back story te geven aan verschillende personages, bijvoorbeeld omdat die populair zijn bij de fans zodat ze meer kijkvoer hebben. Het wordt ook wel eens gedaan voor de lol, om een grappig verhaal toe te voegen. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Hou jij van extra content dat misschien niet helemaal ter zake doet? Of beleef jij liever alleen het canon gedeelte van het verhaal?

Anime vs Manga: Verhaal   

Anime vs Mange: de tijdsduur

Dit is vrij éénvoudig: een hoofdstuk van een manga lezen kost minder tijd dan een aflevering van een anime kijken. Vind je het juist fijn om lekker snappy door het verhaal heen te gaan, of vindt je het leuker om langere beelden van de gebeurtenissen te zien? De voorkeuren liggen hiervoor verspreid, maar bij een anime die veel episodes heeft zoals bijvoorbeeld One Piece, kan ik me voorstellen dat je sneller besluit om de manga te lezen om eerder bij het verhaal van nu te zijn. Ook omdat je zo de fillers overslaat.

Anime vs Manga: Tijdsduur    

Anime vs Manga: De muziek en het geluid

Wederom twee grote voordelen die anime heeft ten opzichte van manga: de muziek en het geluid. De muziek die bij een anime komt kijken geeft veel meer gevoel dan de eeuwige stilte van een manga. Natuurlijk kan je zelf ook muziek opzetten bij het lezen van een manga, maar dan mis je alsnog de geweldige voice acting. Er zijn zo veel memorabele momenten in anime die nóg epischer zijn geworden door de voice acting, zowel in het Engels als het Japans. Neem bijvoorbeeld dit voorbeeld van Goku die tegen Beerus vecht in de Engelse versie van Battle of Gods, inclusief beelden van de voice actors zelf. Kijk op z'n minst het moment vanaf 1:00 tot 1:25:

Die Japanners kunnen er ook zeker wat van, neem dit voorbeeld van Eren die schreeuwt in het tweede seizoen van Attack on Titan. Brrr, kippenvel...

    

Anime vs Manga: andere kleine details

Er zijn veel meer verschillen tussen anime en manga, zoals dat een manga qua verhaal vrijwel altijd voorloopt op een anime, simpelweg omdat de manga vaak het bronmateriaal voor de anime is. Of dat je beter Japans oppikt bij een anime, omdat daar de woorden harddop uitgesproken worden. Toch heb ik het gevoel dat de grootste verschillen al zijn besproken en dat jij hieruit kan kiezen waar jouw voorkeur ligt. Uiteraard verschilt het ook per serie: bij sommigen kan de anime je beter liggen, of is die gewoon beter, bij anderen is het juist andersom. Je kunt ze natuurlijk ook allebij lezen/kijken, zodat je het beste van beide werelden hebt.

Anime vs Manga: Details

Hopelijk ben je wat wijzer geworden als je het verschil nog niet zo goed wist. Voor de kenners die dit lezen, waar geef jij je voorkeur aan? Laat het vooral weten in de comments!
   

DE ANIMAZING SERIAL:

De beste Anime voor beginners

De beste Anime games

REACTIES (42) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord