Alles wat je moet weten over Far Cry 5 

Alles wat je moet weten over Far Cry 5 2018-03-25T14:25:46
In deze Serial duikt Alie in de toppers van de maand. Ze vertelt je alles wat je moet weten over deze games. We zoomen ditmaal in op een van de grootste releases van maart: Far Cry 5. Wat weten we over deze Far Cry-game, die zich ditmaal afspeelt in Amerika?

Far Cry 5 is een aankomende action adventure FPS van Ubisoft Montreal. Het is het vijfde deel in de main serie, maar alweer de elfde spin-off. De game is vanaf 27 maart te checken op PC, PS4 en Xbox One. Zo, dat zijn de keiharde, kale feiten over dit nieuwste Far Cry-deel. Er is echter nog veel meer dat je moet weten over deze game. 

Alles wat je moet weten over Far Cry 5
   

Het verhaal van Far Cry 5

Far Cry 5 speelt zich af in het fictieve Hope County, Montana, waar dominee Joseph Seed de scepter zwaait. Seed gelooft dat hij is gekozen om het volk van Hope County te beschermen tegen een "onvermijdelijke ineenstorting". Zodoende noemt hij zichzelf "the Father" en heeft hij de congregatie Eden's Gate opgericht. Ogenschijnlijk wil hij zijn volk echt naar de zaligheid leiden, maar in werkelijkheid is Seed een radicale prediker en Eden's Gate is een militaristische "doomsday"-cultus. Seed is samen met zijn familieleden en handlangers ("the Heralds") bezig de inwoners van Hope County met geweld te bekeren, zo tref je daarom verkoolde, doorspieste en opgehangen lichamen van lokale bewoners aan. Daarnaast is communicatie met de buitenwereld niet mogelijk, omdat de lokale overheid corrupt is en wegen zijn afgesloten.

Jij bent als hulp-sheriff onderdeel van de taakgroep die naar Hope County wordt gestuurd om Seed te arresteren. Deze missie mislukt echter. Zodoende moet je helemaal van voor af aan beginnen. Je besluit eerst de familieleden van Seed uit te schakelen en een verzetsbeweging op te bouwen. Op deze manier zijn er drie gebieden die je eerst zult moeten ontzetten, voordat je Seed aanpakt.

Alles wat je moet weten over Far Cry 5
    

De wereld van Far Cry 5

Far Cry 5 speelt zich af in een open wereld-omgeving, die je vrijelijk kunt verkennen. Je hebt daarbij beschikking over de benenwagen en allerlei andere voertuigen, zoals vliegtuigen, boten, monstertrucks, muscle cars en buggies.

De map is opgedeeld in outposts, die bezet zijn door de cult-leden van Eden's Gate. Aan jou de taak om hen te elimineren (of neutraliseren) en daarmee de lokale bevolking te bevrijden. Je kunt de outposts op allerlei manieren benaderen en de missies op verschillende manieren aanpakken. Daarbij reageert de wereld ook weer op je acties. Inwoners willen bijvoorbeeld soms best met je mee. Volgens Ubisoft kunnen twee mensen zodoende twee heel verschillende spelervaringen hebben.

Far Cry 4 maakte gebruik van het welbekende "Beacon"-systeem, waarbij je radiotorens moest beklimmen om delen van de map (en de activiteiten daarbinnen) te unlocken. In Far Cry 5 is het proces om toegang te krijgen tot missies, events en andere personages organischer. Je bepaalt zelf waar je heengaat en je komt daardoor ook vanzelf nieuwe missies tegen.

Alles wat je moet weten over Far Cry 5
    

De Guns, Friends en Fangs for Hire in Far Cry 5

Middels het "Buddy"-systeem kun je verzetsstrijders als "Guns for Hire" rekruteren. Of je al deze companions weet te verzamelen, is afhankelijk van je pad door de game en je genomen acties. Naast Guns for Hire kent Far Cry 5 ook een "Friends for Hire". Hiermee kun je de gehele game in co-op multiplayer checken. Dat geldt ook voor de verhalende missies. De progressie daarbij is echter alleen voor de host. Uiteraard neemt de tweede persoon wel gewoon alle door hem of haar verzamelde wapens, geld en andere items mee naar zijn eigen singleplayer-verhaal.

De oplettende Far Cry-speler is het waarschijnlijk al opgevallen dat Guns for Hire en Friends for Hire qua naam behoorlijk lijken op het "Fangs for Hire" uit Far Cry Primal. Ook Far Cry 5 biedt je de mogelijkheid om wildlife commando's te geven en in te zetten tijdens combat.

Alles wat je moet weten over Far Cry 5
    

De Resistance Meter in Far Cry 5

Het is dus de bedoeling om het verzet onder de inwoners van Hope County te doen groeien. Als je bijvoorbeeld succevol cult-leden weet uit te schakelen, krijg je punten voor de "Resistance Meter". Elke missie, reddingsactie of vernieling heeft op die manier waarde. Hoe voller je meter, hoe groter je invloed en hoe bozer de handlanger van Seed in dat gebied wordt. Dit betekent dat je ongeacht je benadering van de game altijd beloond wordt. En uiteindelijk resulteert een volle Resistance Meter uiteraard in een confrontatie.
   

De vernieuwingen in Far Cry 5

We grappen wel eens over de Ubisoft-formule. Net als in Assassin's Creed Origins neemt ook Far Cry 5 echter meer afstand van deze formule. Dat blijkt bijvoorbeeld wel uit onderstaande vernieuwingen:

 • Anders dan in eerdere Far Cry-games kent dit vijfde deel een character creator. Je kunt dus je eigen personage vormgeven.
 • Omdat Ubisoft niet langer tevreden was met het hebben van één antagonist, wordt de cast slechteriken voor Far Cry 5 aanzienlijk uitgebreid.
 • Er komt ook een map editor, die uitgebreider beloofd te zijn dan de versies uit eerdere Far Cry-games. Hiermee kun je zelf levels creëren.
 • In Far Cry 5 krijg je een heel arsenaal aan wapens tot je beschikking. Ranged weapons, explosive weapons, maar vooral ook veel melee weapons. De game legt namelijk meer dan vorige delen de nadruk op close-quarters combat.
 • Far Cry 5 kent meer RPG-elementen dan voorgaande delen, zo kent de game bijvoorbeeld perks en kun je wapens upgraden.

Alles wat je moet weten over Far Cry 5
   

De (speciale) edities van Far Cry 5

Als je een pre-order voor Far Cry 5 plaatst, levert dat je de Doomsday Prepper Pack en Extra Chaos Pack op. Deze eerste bevat de Doomsday Prepper-outfit, Doomsday 1911-pistool en het Doomsday-busje. De tweede pack bevat op zijn beurt molotovcocktails, lokaas voor dieren en buffs. Je kunt deze vijfde Far Cry-game in verschillende edities kopen. Uiteraard is er een standaard editie, daarnaast kun je kiezen uit de Deluxe Edition en Gold Edition. Ook is er een Season Pass, waarmee je toegang krijgt tot meer verhaallijnen, gear en voertuigen. Ten slotte is er nog extra content voor de PS4-versie van de game.
   

De PC-specs van Far Cry 5

Far Cry 5 verschijnt ook op PC. Hieronder de minimum en aanbevolen specs voor deze versie:

Minimum systeemeisen

 • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
 • Processor: Intel Core i5-2400 @ 3.1 GHz of AMD FX-6300 @ 3.5 GHz of soortgelijk
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 670 of AMD R9 270 (2GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
 • System RAM: 8GB
 • Resolutie: 720p
 • Video Preset: Low

Aanbevolen systeemeisen (60 FPS)

 • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
 • Processor: Intel Core i7-4770 @ 3.4 GHz or AMD Ryzen 5 1600 @ 3.2 GHz or equivalent
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 970 or AMD R9 290X (4GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
 • System RAM: 8GB
 • Resolutie: 1080p
 • Video Preset: High

Alles wat je moet weten over Far Cry 5
   

Far Cry 5 verschijnt 27 maart op PC, PS4 en Xbox One. Hebben jullie alweer zin in een nieuw Far Cry-deel of laten jullie deze game aan je voorbij gaan? Laat dit en meer weten in de comments!
   

De Alles wat je moet weten over Serial:

Zondag 11 februari:
Alles wat je moet weten over Metal Gear Survive

Zondag 8 april:
Alles wat je moet weten over God of War

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord