Alles over Fire Emblem 

Alles over Fire Emblem 2017-05-15T13:10:19
Dat jij over een paar dagen Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia kan checken op je Nintendo 3DS heb je eigenlijk te danken aan Super Smash Bros. Melee. Dat wist je niet, hè? Lees daarom snel verder en laat Alie je alles vertellen over de Fire Emblem-serie.

Over een paar dagen kun je eindelijk Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia checken op je Nintendo 3DS. Ik zeg eindelijk omdat deze game een remake is van Fire Emblem Gaiden, die Japanners in 1992 al konden checken op hun NES. En het wordt nog erger: wij westerlingen moesten zelfs tot 2004 wachten voordat we überhaupt officieel kennismaakten met Fire Emblem. Maar goed, het feit we nog zes main games in te halen hebben, betekent hopelijk dat ons nog heel wat moois te wachten staat.

Het perfecte moment om eens even wat dieper in de serie te duiken.

Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia             

Nieuwsgierig naar Fire Emblem

Tactische RPG’s met veel tekst... De gedachte in Japan was dat Europeanen en Amerikanen daar geen geld voor over zouden hebben. Dat Nintendo uiteindelijk van mening veranderde en Fire Emblem naar het Westen bracht, heeft alles te maken met Super Smash Bros. Melee. Niemand minder dan Roy (uit Fire Emblem: The Binding Blade) en Marth (uit de eerste Fire Emblem) maakten namelijk hun opwachten in deze fighting game. Veel westerlingen vroegen zich af wie die personages waren en waarom we ze nog niet eerder hadden gezien. Kortom: we werden nieuwsgierig naar Fire Emblem.

Toen daarnaast dankzij games als Advance Wars bleek dat wij hier aan de andere kant van de wereld stiekem best te porren zijn voor wat tactiek in onze games was de kogel door de kerk bij Nintendo; Fire Emblem kwam naar het Westen.
             

Negen Fire Emblem-games

Inmiddels hebben we in Nederland zes main games in de Fire Emblem-serie mogen checken, namelijk Fire Emblem, Fire Emblem: The Sacred Stories, Fire Emblem: Path of Radiance, Fire Emblem: Radiant Dawn, Fire Emblem Awakening en Fire Emblem Fates. Ook de remake Fire Emblem: Shadow Dragon en de spin-offs Toky Mirage Sessions #FE en Fire Emblem Heroes zijn in ons eigen land te checken. 

Fire Emblem-games            

Wat is Fire Emblem?

Ondanks dat je al verschillende kansen gehad hebt, zou het zomaar kunnen dat je toch nog nooit een Fire Emblem-game aangeraakt hebt. Daarom een snelle, simpele uitleg: de gameplay in de serie draait om het tactisch verplaatsen van personages over een grid, terwijl er een traditioneel RPG-verhaal wordt verteld. Een beschrijving die de serie geen eer aan doet; Fire Emblem is veel meer dan dat.

De Fire Emblem-games spelen zich af in meerdere (ongerelateerde) settingen, maar wel altijd met een middeleeuws of Renaissancistisch tintje. Het draait veelal om een lid van de koninklijke familie dat verzeild raakt in een conflict tussen twee landen. De oplossing schuilt in het verslaan van een eindbaas. Een aantal van de continenten die al meerdere keren voorbij zijn gekomen, zijn: Archanea en Valentia, Jugdral en Elibe. Ook het “vuurembleem” uit de titel speelt een rol in de games: het gaat om een object met magische krachten, zoals een schild, edelsteen of familiewapen. Andere magische elementen in de games zijn goden en mythische wezens, zoals draken.

Fire Emblem Awakening                

De gameplay van Fire Emblem

De makers noemen Fire Emblem ook wel eens een RPG-simulatie, waarbinnen gameplay, die in het teken staat van tactiek, gecombineerd wordt met het plot en de karakterprogressie van een RPG.

Veelal is de Weapon Triangle onderdeel van de gameplay. Dit systeem laat zich uitleggen als een soort rock, paper, scissors. Zo zijn lansen sterker dan zwaarden, zwaarden sterken dan bijlen, en bijlen sterker dan lansen. Wat betreft magie kun je op eenzelfde manier stellen dat vuur sterker is dan wind, wind sterker dan bliksem, en bliksem sterker dan vuur. In sommige games worden bepaalde wapens aan dit systeem toegevoegd.

Een van de belangrijkste elementen in de Fire Emblem-games is het opbouwen van een relatie met de personages. Dit kan zowel op het slagveld als daarbuiten. Als een relatie sterker wordt, heeft dat invloed op de kracht van de aanvallen van het personage. Het feit dat je zo hecht wordt met bepaalde personages maakt de permanent death feature van de serie juist zo vreselijk naar. Als een (bij)personage het loodje legt, komt deze dus ook daadwerkelijk niet terug.

Fire Emblem              

Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of Light

De eerste Fire Emblem-game kwam in 1990 uit in Japan. Deze Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of Light volgt Prince Marth in een reis om zijn troon op te eisen van gemene tovenaar Gharnef en zijn meester Medeus. Al in deze game werden veel van de hierboven mechanics geïntroduceerd. Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of Light was echter eigenlijk helemaal niet bedoeld als een commercieel uit te brengen game. Het was een soort hobbyprojectje van Shouzou Kaga, dat desondanks een groot succes werd.

Kaga verliet Nintendo na afronding van Thracia 766. Hij bracht daarna met zijn studio Tirnanog aan Tear Ring Saga uit voor PlayStation... Maar niet voordat Nintendo Tirnanog voor de rechter sleepte. Emblem Saga, zoals de game in eerste instantie genoemd zou worden, leek volgens Nintendo namelijk toch wel erg veel op Fire Emblem. Na veel geharrewar ontving Nintendo een smak geld en besloot Tirnanog dat Tear Ring Saga een betere naam voor hun game was.

Fire Emblem Marth               

Alle Fire Emblem-games op een rijtje

De tweede game in de serie is het eerder genoemde en nu dus geremakete Fire Emblem Gaiden. Met Mystery of the Emblem (1994) maakte de serie vervolgens de overstap naar de SNES. Er volgden nog twee games op dit platform, namelijk Genealogy of the Holy War (1996) and Thracia 776 (1999). De eerste handheld-versie van Fire Emblem verscheen in 2002 op de GBA. Deze Binding Blade is de prequel van de Fire Emblem waar wij in 2004 mee aan de slag mochten. De derde en laatste GBA-titel was The Sacred Stones (2005).

In 2005 maakte de wereld kennis met Path of Radiance op de GameCube, waarmee de serie voor het eerst 3D-graphics, voice acting en full-motion cutscenes kreeg. Directe opvolger Radiant Dawn verscheen in 2008 op de Wii.
        

De ups en downs van Fire Emblem

Zo rond het einde van de zeroes ging het effe iets minder lekker met Fire Emblem. De verkoop liep terug en Nintendo liet ontwikkelaar Intelligent Systems weten dat de volgende game minstens 250.000 over de toonbank moest gaan. Als dat aantal niet bereikt werd, zou Nintendo stoppen met de serie... Intelligent Systems nam het advies ter harte en ging aan de bak.

Er zijn inmiddels op de 3DS ook al twee Fire Emblem-games verschenen. De eerste was Awakening (2013) en zijn opvolger kreeg de naam Fates (2016) mee.

Fire Emblem Fates                

Remakes en spin-offs van Fire Emblem

Het kan trouwens best dat je eerder toch ongemerkt in aanraking bent gekomen met de Fire Emblem-serie. Naast het al eerder genoemde Super Smash Bros. Melee waarin Marth en Roy hun opwachting maakten, waren er personages van Awakening te zien in Code Name: S.T.E.A.M. en is Tokyo Mirage Sessions #FE een crossover van de Shin Megami Tensei-serie met Fire Emblem. En ten slotte zou het ook nog kunnen dat je Fire Emblem Heroes checkt op je mobiele apparaat.

De eerste remake (Fire Emblem: Shadow Dragon) kwam in 2008 uit op de Nintendo DS. De uitgebreide versie met de titel Mystery of the Emblem maakte de grote overstap naar het westen niet. Gelukkig mogen we over een paar dagen wel weer aan de slag met Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia op de Nintendeo 3DS. Deze game volgt jeugdvrienden Alm en Celica. Zij vechten aan weerszijden in een oorlog tussen hun naties. Fire Emblem Gaiden wordt wegens een aantal afwijkende mechanics en features wel eens gezien als het zwarte schaap in de serie. Deze remake belooft trouw te blijven aan de core gameplay van de serie, deze te mixen met een mechanics uit Gaiden en zelfs wat nieuwe elementen toe te voegen.
          

De toekomst van Fire Emblem

De Nintendo-goden blijven ons de komende tijd goed gezind, zo krijgen de Switch en New Nintendo 3DS in 2018 hun eigen Fire Emblem-games. En komt de daarvoor nog te verschijnen Fire Emblem spin-off Warriors eveneens onze kant op. Daarbij komt nog: als Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia het een beetje leuk doet, kunnen er dus nog zes andere remakes volgen.

Fire Emblem Heroes               

Wat vinden jullie van de serie? Gaan jullie aan de slag met Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia? Zijn jullie benieuwd naar die Switch-game? Of hadden ze deze franchise wat jullie betreft mogen houden in Japan? Laat dit en meer weten in de comments!

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord