Alle Mario RPG’s op een rij 

Alle Mario RPG’s op een rij 2013-07-12T12:06:38
PeterKoelewijn huppelt al de hele week rond met een big smile en wordt achtervolgd door diverse kleine boswezens die om de paar minuten in Disney gezang uitbarsten. Reden: Mario & Luigi: Dream Team Bros. is uit! Tijd voor een kijkje in het Mario sub genre.

Mario is de Mickey Mouse van de game-industrie. Ik heb die vergelijking altijd mooi gevonden. Net als Mickey Mouse is Mario namelijk een saaie goedzak met de persoonlijkheid van een bord halfgare pasta. Tenminste, als je zijn platformers, racers, sportgames, partyspellen en CD-i games speelt. De Mario RPG’s zijn verhaaltechnisch dat ene kleine plekje in de tuin, waar de zon schijnt en bloemen bloeien en naakte vrouwen zichzelf inzepen bij de fontein. Ze overstromen van persoonlijkheid, scherpe humor en ijzersterke gameplay. Wie nog nooit een Mario RPG gespeeld heeft, mist een stukje game-opvoeding. Vandaar geen Top 5 beste titels maar korte besprekingen van alle games. Want geen enkele Mario RPG hoort overgeslagen te worden! 

Mario RPG

Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars

Verkrijgbaar: SNES, Wii Virtual Console

Waarom vet: Nintendo en Square Enix regeerden in het SNES tijdperk over de wereld met briljante RPG’s zoals Final Fantasy VI en Chrono Trigger. De liefde kwam volledig naar voren in Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars. De game combineerde de epische vertelstijl van Squenix met de cast van Nintendo. Genoeg om menig fan te doen watertanden, maar de gameplay was ook nog eens origineel en verslavend.

Het beste: Het turnbased vechtsysteem met timing.Als je op het juiste moment op de knop drukt, worden je aanvallen maar ook je verdediging opgevijzeld.Zo leuk dat de Mario RPG’s het nog steeds gebruiken!

Het slechtste: Uuuuuh, dat Square Enix na deze game Nintendo de rug toekeerde en voor PlayStation koos. Sindsdien krijgt de Mario fabriek nog steeds alleen maar restjes.

Score: 7 van de 7 sterren

Paper Mario

Paper Mario 64

Verkrijgbaar: Nintendo 64, Wii Virtual Console

Waarom vet: Na tig jaar kwam Nintendo eindelijk zelf met een spirituele opvolger op Super Mario RPG. Paper Mario combineerde de verslavende turnbased battles met een prachtig papieren stijltje en een verhaal met verrassend veel scherpe dialogen en zelfspot voor een Mario game.

Het beste: Eindelijk weer eens een Mario game met een verhaal dat je niet aan een kleuter kan uitleggen!

Het slechtste: Paper Mario zag er leuk uit maar het papier aspect werd in de eerste game amper gebruikt. Daar kwam op de Gamecube verandering in.

Score: 4 van de 5 lamme Nintendo 64 pookjes.

Mario RPG 

Mario & Luigi: Superstar Saga

Verkrijgbaar: GBA

Waarom vet: Waar de vorige RPG’s puur over Mario of nieuwe personages gingen, kwam in Superstar Sage eindelijk Luigi in het team, en zoals we onderhand weten is hij de leukere van het duo. De Mario & Luigi RPG’s onderscheiden zich binnenin het genre doordat ze nóg meer afwijken van normale Mario games en nóg grappiger zijn. Zo wordt Princess Peach haar stem gestolen waardoor ze alleen nog maar explosief kan vloeken. Verder raakt Bowser bezeten en krijgen Mario en Luigi vuur en elektriciteitskrachten zónder een bloem of paddo op te vreten.

Het beste: De kleine details, zoals de broertjes die dansen zodra ze geselecteerd worden of het feit dat iedereen Mario herkent maar niet Luigi. De bros. attacks waarbij je de timing met meer knoppen in de gaten moet houden, blijft een leuke aanvulling op het klassieke vechtsysteem.

Het slechtste: WAAROM DE FUCK KAN IK DIT SPEL NOG NIET OP M’N 3DS DOWNLOADEN?!

Score: 5 van de 5 bonen

Paper Mario

Paper Mario: The Thousand-Year Door

Verkrijgbaar: Gamecube

Waarom vet: De Gamecube sequel van de eerste Paper Mario probeerde niet alleen grappig en verrassend te zijn, het wilde echt een episch verhaal vertellen. Hierdoor moet je soms wel heel erg veel lezen, maar de pay-off is altijd de moeite waard. Mario die een detective mysterie in een trein oplost, mee doet aan een WWE-achtig vechttoernooi en wiens lichaam wordt overgenomen door een spook, waardoor je tegen al je party members moet vechten. Good times!

Het beste: Dat je een publiek bij de battles hebt die met hun gejuich je meter voor speciale aanvallen oplaadt. En dat de eerste grote eindbaas de arena uitstapt en het publiek opvreet!

Het slechtste: Niet alle scenario’s zijn boeiend genoeg om grote lappen tekst door te ploegen.

Score: 4 van de 5 badges

Mario & Luigi: Partners in Time

Mario & Luigi: Partners in Time

Verkrijgbaar: DS

Waarom vet: DeMario broertjes reizen terug in de tijd om hun baby-versies en Mushroom Kingdom te redden van een alien invasie. Wat is daar niet vet aan?

Het beste: Aliens! Vallen! Marioland! Aan!

Het slechtste: Qua gameplay is Partners in Time het minst leuke deel uit de Mario & Luigi serie. De speciale aanvallen zijn opeens speciale items, wat toch minder boeiend is in de praktijk. Ook zijn de vier knoppen voor de vier personages nogal overkill voor je vingers. Zeker als je de eerste generatie DS nog hebt, met die kleine schijtknopjes.

Score: 3 van de 5 science-fiction clichés

Super Paper Mario

Super Paper Mario

Verkrijgbaar: Wii

Waarom vet: Mario heeft de kracht om van een 2D platform level een 3D wereld te maken, voordat Phil Fish dat met Fez ‘indie’ maakte. Ook wordt Luigi een boosaardige superschurk nadat hij z’n geheugen verliest.

Het beste: Het verhaal neemt opnieuw een grotere stap richting het bizarre. Serieus, die eindbaas… what de fuck

Het slechtste: Super Paper Mario heeft geen turnbased gevechten maar wel een level-up systeem. Dus je springt op vijanden in 2D platformlevels en krijgt daar experience points voor. Dat went nooit echt.

Score: 3 van de5 rotopmerkingen van Phil Fish

Mario & Luigi

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story

Verkrijgbaar: DS

Waarom vet: Mario en Luigi worden verkleind en belanden in het lichaam van Bowser. Daar moeten ze tegen zijn immuunsysteem vechten en hem ondertussen helpen tijdens z’n eigen avontuur. Het vechtsysteem van Superstar Saga keert terug!

Het beste: Als je tegen vijanden vecht die alleen verslagen kunnen worden met een combinatie van Bowsers en Mario & Luigi’s aanvallen.

Het slechtste: De touchscreen gevechten die je af en toe met Bowser moet uitvoeren. Het ziet er vet uit maar touch controls blijven crappy op hectische momenten.

Score: 4 van de 5 Innerspace exemplaren in Wouters filmkast

Sticker Star

Paper Mario: Sticker Star

Verkrijgbaar: 3DS

Waarom Vet: Het maakt geweldig gebruik van het papier thema van Paper Mario. Nieuwe werelden worden geopend door een kartonnen strip weg te trekken. Stickers moeten losgetrokken worden via het touchscreen in gevechten en dankzij de gyroscoop glitteren shiny stickers als je je kijkhoek verandert.

Het beste: Een draagbare Paper Mario! Legaal!

Het slechstste: Geen level-up systeem en een minimalistisch verhaal zoals in 90 procent van de Mario games.

Score: 3 van de 5 vergeelde Backstreet Boys plakplaatjes

De toekomst van de Mario RPG’s

Ze verkopen niet zoals een Mario platformer doet, maar van mij mag Nintendo nooit ophouden met de roleplaying spin-offs. Sterker nog, ze mogen nog veel gekker doen! Ik wil een Mario Skyrim, een Mario Dragon Age en een Mario Final Fanta…uh, nou ja, ze mogen dus experimenteren. Jullie weten nu hopelijk wat beter in welke volgorde van awesomeness je de Mario RPG’s kan spelen. Ik ga er even vanuit dat Mario & Luigi: Dream Team Bros. ook de moeite van het spelen waard wordt, dus daar mogen jullie mee beginnen. Enjoy!

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord