Alle lopende Nintendo franchises op een rij 

Alle lopende Nintendo franchises op een rij 2014-04-14T13:41:45
Mario, Zelda en Kirby. We willen en kunnen niet zonder! Toch? Nintendo bezit nogal wat langlopende series. Jokko neemt ze graag met jullie door en plakt er meteen een toekomstplanning per franchise aan vast. Welke series moeten snel een nieuw deel aanleveren?!

Je kunt er kort of lang over lullen maar het gros van de Nintendo franchises is fantastisch, ondanks dat sommige series wel erg vaak een herhalend kunstje opvoeren. Maar zelfs inclusief herhalingsoefeningen is er geen enkel bedrijf dat zoveel welbekende franchises bezit die al jaren en jaren op het hoogste niveau kwalitatieve gameplay bieden.

Ondanks al het moois, willen we meer. Er moeten meer toptitels op de Wii U verschijnen. Welke franchises bezit de grote N ook alweer waar uit te kiezen valt? En moet Nintendo andere ontwikkelaars inschakelen voor verfrissende hulp? We nemen alle grote en net iets minder grote namen uitgebreid met jullie door!

Nintendo

 

Animal Crossing

Meest recente deel
Animal Crossing: New Leaf voor de 3DS

De games
Dorp vol dieren waar zowel geen fuck als heel veel tegelijkertijd gebeurt. Eigenlijk niet echt een game maar eerder een tweede leven met dezelfde hoofddoelen: consumeren en hopen op goedkeuring van personen om u heen.

Gewenste toekomstplanning
Deze franchise mag zeker blijven. De halve PU-redactie is nog steeds verslaafd aan het meest recente deel, Animal Crossing: New Leaf. Niet dat dit een spel automatisch goed maakt, getuige Flappy Bird. Maar deze serie biedt daadwerkelijk kwalitatieve verslaving. Wonen in een dierenstad waar je je eigen huis ontwerpt, complimentjes vangt en burgemeester speelt, is gewoon verdomde gezellig en geeft voldoening. En dat alles zonder microtransacties.

De franchise mag er zeker zijn alleen een nieuw deel, daar is geen haast bij geboden. In New Leaf is nog wel even prima toeven.

Hulp andere ontwikkelaars?
Nope, Nintendo en Monolith Soft hebben dit prima onder controle.

Animal

 

Wario Ware

Meest recente deel
Game & Wario op de Wii U

Games
Bij Wario Ware draait alles om debiele minigames die elkaar steeds sneller opvolgen.

Gewenste toekomstplanning
Er zijn te weinig idiote games in gameland. Wat dat betreft is Wario Ware hard nodig. Het meest recente deel op de Wii U was alleen nogal poep. Te weinig minigames en niet debiel en leuk genoeg. Probeer het nog eens Nintendo, zelfs het GBA avontuur van dik tien jaar geleden is leuker.

Hulp andere ontwikkelaars?
Stuur een mailtje naar Konami, zij hebben mensen in huis die de geniaal achterlijke Bishi Bashi games hebben gerealiseerd. 

 

Donkey Kong

Meest recente deel
Donkey Kong Country: Tropical Freeze op de Wii U

De Games
Donkey Kong draait allemaal om apen die verdomd goed kunnen springen. En bananen natuurlijk. Donkey Kong is gewoon platformvertier van de bovenste plank.

Gewenste toekomstplanning
Een nieuw deel is altijd goed. Tropical Freeze is net uit maar Nintendo mag best alvast inzetten op het volgende deel zodat we die bijvoorbeeld over anderhalf jaar mogen spelen. Platformgames van dergelijke hoge kwaliteit zijn in deze moderne tijd vol grauw schietgeweld, nog altijd zeer welkom.

Hulp andere ontwikkelaars?
Rare heef ooit Donkey Kong geschapen tot briljant platformer maar zij zijn al tijden in coma, en komen daar niet meer uit. Retro Studios heeft een prima overname gedaan. Donkey Kong Country Returns was puik en met Tropical Freeze is ook helemaal niks mis. Retro kan dit varkentje prima zelf wassen, hoewel er wel een andere franchise is waar ze hard nodig zijn...

 

F-Zero

Meest recente deel
F-Zero GX voor de Gamecube

De games
Snel, strak, futuristisch en retemoeilijk. Wie met giga snelheden wil rondscheuren, kan maar beter de banen uit z'n hoofd leren en over zeer veel doorzettingvermogen beschikken.

Gewenste toekomstplanning
Een nieuw deel graag! Nintendo, doe hier iets mee. Voor racegames is een Nintendo console zo'n beetje de slechtste console die je kunt aanschaffen. Ik reken Mario Kart even niet tot (serieuze/realistische) racegame. Nu is F-Zero ook niet de meest realistische racer, maar het is wel een keiharde arcade knaller met duizelingwekkende snelheden. Een nieuw deel zou het variatiegehalte van Nintendo toptitels op de Wii U serieus ten goede komen.

Hulp andere ontwikkelaars?
Als er iemand iets afweet van snelheid is het wel Criterion, de dudes achter Burnout. Het kan niet anders dan dat ze zelf ook fan zijn van de F-Zero serie.

GX

 

Fire Emblem

Meest recente deel
Fire Emblem Awakening voor de 3DS

De games
Nintendo's eigen strategische RPG vol fantasiefigureren, waarin jij en je vijand om de beurt elkaar mogen aanvallen. Tot er eentje wint uiteraard. Verder genoeg typisch RPG-vertier zoals ontdekken, levelen, customizen enzovoorts.

Gewenste toekomstplanning
Fire Emblem is vergelijkbaar met de meest waardevolle traditie. Die moet je in stand houden. Alle veranderingen die meegroeien zijn prima, maar forceer niks. Het eerste deel verscheen bijna vijfentwintig jaar geleden en de (in-house) ontwikkelaar is nog altijd Intelligent Systems. Het gros van de delen is vol applaus ontvangen en het laatste 3DS-deel is het levende bewijs dat turn-based spellen nog steeds keihard kont kunnen schoppen. Elke zoveel jaar verschijnt er wel een nieuwe Fire Emblem. Niks aan doen. Intelligent Systems heeft al een kwart eeuw alles onder controle.

Hulp andere ontwikkelaars?
NEEN, tenzij in-house ontwikkelaar Intelligent Systems dit per se wil.

 

Kid Icarus

Meest recente deel
Kid Icarus: Uprising voor de 3DS

De games
Kid Icarus is een vreemde vogel. Het origineel op de NES is vooral een cult-titel geworden. Discussies over hoe goed deze platformer nu eigenlijk was en is, worden tot op de dag van vandaag gevoerd. Kid Icarus is regelmatig benoemd tot ondergewaardeerde parel maar net zo vaak tot overgewaardeerd, middelmatig spelleke. Een vervolg kwam er nog op de Game Boy maar deze titel heeft niet veel indruk achtergelaten. Een echt nieuw deel met compleet nieuwe gameplay zagen we twee jaar geleden op de 3DS. Kid Icarus: Uprising is een third-person shooter met hoge productiewaarde en compleet unieke besturing. Cijfers voor het spel varieerden van zevens tot tienen.

Gewenste toekomstplanning
Tja, wat moet je nu met zo'n franchise? Er zit belachelijk veel tijd tussen de eerste twee delen en het 3DS deel. En het zijn compleet andere games met toevallig hetzelfde hoofdpersonage. Eigenlijk heeft Nintendo met Kid Icarus dus een franchise waarmee ze relatief makkelijk iets nieuws kunnen doen zonder dat het veel impact heeft op de complete franchise.

Hulp andere ontwikkelaars?
Ja, waarom niet? Schakel een bekende Nintendo-regisseur in maar geef de franchise gerust aan een andere ontwikkelaar om zo tot een nieuwe, unieke game te komen. Roep Platinum Games erbij voor een megashooter spektakel (Hallo! Vanquish, weet je wel!) of duik de talenten op die vroeger Smilebit (Sega) waren (Panzer Dragoon, Jet Set Radio) voor unieke content. 

Icarus

 

Kirby

Meest recente deel
Kirby's Return to Dream Land voor de Wii

De games
Platform games voor beginners, zo is de serie wel eens aangeschreven door Nintendo zelf. In de praktijk is Kirby vooral fijn platformvertier met vrolijke kleuren en een hoog schattigheidsgehalte. Kirby zelf staat er vooral bekend om vijanden op te zuigen en zo hun krachten over te nemen.

Gewenste toekomstplanning
Er zal zeer snel een Kirby game gedropt worden op de 3DS. Kirby: Triple Deluxe wordt een titel waarbij Nintendo niet echt iets nieuws lijkt te doen. Wel doet Nintendo weer waar het goed in is: super aandoenlijke platform-fun aanleveren. Een nieuw deel heeft geen haast, aangezien Triple Deluxe en de twee vorige Wii-delen allemaal top platformtitels zijn.

Kirby heeft de nodige uitstapjes gemaakt naar andere genres. Weer een kans voor Nintendo om een nieuwe titel te maken die fris en uniek aanvoelt anno 2014. Maak bijvoorbeeld eens een vervolg op het in 1995 verschenen Kirby's Dream Course voor de SNES. Een dwaze golfgame met Kirby als bal. Speciale aanvallen, vijanden en hoofdbazen plus een goed uitgewerkte twee-spelermodes maken het origineel nog steeds tof. Een Wii U vervolg mag best hoor.

Hulp andere ontwikkelaars ?
HAL Laboratory maakt al sinds de steentijd alles wat Kirby is. Dat doen ze goed maar bel bij het vervolg op Kirby's Dream Course gerust eens Amusement Vision. Alweer een Sega studio maar het zijn nu eenmaal de makers van Super Monkey Ball. Die weten dus wel het een en ander van rollende gamecharacters. Bovendien hebben ze al ervaring met Nintendo, ze zijn eveneens de makers van het veelal geprezen F-Zero GX.

Kirby

 

The Legend of Zelda

Meest recente deel
The Legend of Zelda: A Link Between Worlds voor de 3DS

De games
Heilige gameserie die steeds hetzelfde verhaal verteld. Link in zijn strijd tegen het kwaad waarbij Princess Zelda gered dient te worden.

Gewenste toekomstplanning
Minstens een deel per generatie graag, wat overigens altijd wel gerealiseerd wordt. Met Zelda is nog weinig fout gegaan dus er vallen weinig op- en aanmerkingen te maken. Gebrek aan vernieuwing zou je de serie kunnen aanrekenen maar uiteindelijk is het vooral de hoogwaardige kwaliteit die overblijft. Alle knappe koppen bij Nintendo werken met hun knechten jaren kneiterhard aan ieder deel, en dat zie je. De idioot hoge review cijfers zijn niet voor de grap.

Hulp andere ontwikkelaars?
Nee, Zelda is van Nintendo. Punt. 

 

Super Mario

Meest recente deel
Super Mario 3D World op de Wii U

De games
Mario vertoont al sinds het NES tijdperk zijn platformkunsten. Wie Mario niet kent heeft waarschijnlijk geen werkende zintuigen of woont samen met Bigfoot in een ondergrondse boshut.

Gewenste toekomstplanning
Ten eerste, rustig aan maar even. Nintendo heeft het welbekende 2D platformkunstje de afgelopen jaren een record aantal keer uitgemolken. Iedere keer weer dezelfde soort werelden en gameplay. Hoe geniaal ook, Mario moeheid ligt voorzichtig op de loer. Uitstapjes zoals Paper Mario worden overigens erg gewaardeerd. Een dergelijk compleet nieuw concept waarbij Mario opnieuw wordt uitgevonden of aan een nieuw genre wordt gekoppeld, is iets waar we nu meer aan hebben dan het zoveelste 2D avontuur.

Hulp andere ontwikkelaars?
Ubisoft Montepellier en dan met name Michel Ancel, het genie achter de recente Rayman games. Een serie die 2D platformen nieuw leven heeft ingeblazen, met de mooiste 2D graphics en de welbekende spring- en ren-gameplay op een verfrissende manier opnieuw ingevoerd. Stel je voor hoe een Mario game eruit zou kunnen zien onder leiding van Michel Ancel...

 

Metroid

Meest recente deel
Metroid: Other M voor de Wii

De games
In de helm van Samus Aran grote buitenaardse omgevingen verkennen. Daarbij vijandelijke levensvormen verslaan en je pak upgraden om zo stukje bij beetje steeds verder te komen.

Gewenste toekomstplanning
Een nieuw deel please, en liever eerder dan later. De laatste paar 3D Metroid delen (Other M niet meegerekend) zijn aardig subliem maar alweer jaren oud. Dit is typisch een franchise die kan profiteren van krachtigere Wii U. Metroid Prime ziet er anno vandaag de dag nog strak uit, kan je nagaan hoe een nieuw deel van het scherm kan spatten.

Hulp andere ontwikkelaars?
Laat niemand minder dan Retro Studios het nieuwe deel maar alleen afhandelen. De betrokkenheid van Team Ninja bij Metroid: Other M zorgde voor een best geinige titel, de genialiteit van eerdere delen werd niet behaald.

Samus

 

Pikmin

Meest recente deel
Pikmin 3 voor de Wii U

De games
Miyamoto was eens aan het tuinieren en een dag later was Pikmin geboren. In deze RTS worden plantmennekes aangestuurd om items te verzamelen, objecten te vernietigen en monsters te bevechten op vrij tactische wijze.

Gewenste toekomstplanning
Pikmin 3 is een van de eerste en meest indrukwekkende Wii U titels. De Pikmin naam is dus voor deze generatie al gevestigd. Een nieuw deel heeft geen haast. Mocht er toch een onderweg zijn, is er geen reden tot klagen.

Hulp andere ontwikkelaars?
Pikmin is best een unieke game en echt een kindje van Miyamoto. Dit maakt andere ontwikkelaars uitkiezen die de serie naar een volgend level kunnen brengen, wederom lastig.

 

Pokémon 

Meest recente delen
Pokémon X en Y voor de 3DS

De game
Als trainer zijnde vervelende Japanse fantasiebeesten die alleen hun eigen naam kunnen uitspreken met elkaar laten vechten.

Gewenste toekomstplanning
Ladingen (portable) Pokémon games waarbij steeds weer op dezelfde manier Pokémons moeten worden binnengesleept. Zelf vind ik het vrij lastig hier de lol van in te zien, hoewel vooral het laaste deel weer erg sterk moet zijn. Toch stel ik voor dat Nintendo zoveel mogelijk Pokémon games maakt als efficiënt uitmelken toelaat. Laat Pokémon de melkkoe zijn en blijven waar de grote N fiks geld mee verdient. De winst kan gebruikt worden om nieuwe franchises te bedenken en oude franchises te doen herleven (F-Zero dus bijvoorbeeld!)

Hulp andere ontwikkelaars?
Iedereen die Nintendo nog meer geld kan laten verdienen is welkom.

 

Star Fox

Meest recente delen
Star Fox 64 3D voor de 3DS 

De games
De titel geeft al aan dat dit een toffe serie is. Kom op; een vos die ruimte-avonturen beleeft! En dan het liefst vanuit zijn awesome ruimte-battle-vliegtuig.

Gewenste toekomstplanning
Euh... EEN NIEUW DEEL GRAAG. Wie wil er nu geen nieuwe Star Fox? Breng een nieuw deel uit op de Wii U en het algehele humeur zal wereldwijd gemiddeld 5% verbeteren. Zo is gebleken uit officieel onderzoek.

Hulp andere ontwikkelaars?
Q Games heeft prima werk geleverd met het laatste 3DS deel (een remake) maar is wellicht een wat kleine studio voor een Wii U deel. Dus beter klopt Q Games aan bij Konami of Capcom voor extra hulp. Die hebben wel de nodige ervaring wat betreft actietitels.

SF

 

Super Smash en Mario Kart 

Meest recente delen
Mario Kart 7 voor de 3DS en Super Smash Bros. Brawl voor Wii

De games
De racer en fighting paradepaardjes van Nintendo zelf. Zoals Nintendo zelf ze alleen kan maken.

Gewenste toekomstplanning
Een deel per generatie is prima. Elk nieuw deel zit steeds weer dermate goed in elkaar dat we daar makkelijk een generatie lang zoet mee zijn.

Hulp andere ontwikkelaars?
Dit zijn gameseries waar we, zoals het nu al jaren gaat, nooit moe van worden. Extra hulp is niet nodig.

Smash
Zo, en daar hebben jullie het. Alle belangrijke Nintendo franchises op een rij. Nintendo heeft een hoop moois geschapen, dat we er nog maar lang van mogen genieten.

REACTIES (32) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord