Afscheid nemen van Boss Key 

Afscheid nemen van Boss Key 2019-05-09T13:47:37
Laatst namen we afscheid van Nintendo of America-baas Reggie, maar ditmaal nemen we afscheid van een heel andere baas: Boss Key Productions. LauraJenny haalt herinneringen op aan het kortstondige bestaan van deze gamestudio.

bosskey
  

Nou, kortstondig, kortstondig: eigenlijk heeft Boss Key veel langer bestaan dan je zou denken. Dat komt waarschijnlijk door de games die de studio voortbracht: Lawbreakers kwam in 2017 uit en Radical Heights in 2018. Het kost natuurlijk ook wel een paar jaar voor je een game hebt ontwikkeld. Dat begin was dus wat eerder. Cliff Bleszinski was weggegaan bij Epic Games en startte samen met de Nederlandse Arjan Brussee (Guerilla Games, later EA) een nieuwe studio. De studio, gevestigd in Raleigh, North Carolina, zag het levenslicht in april 2014.

De eerste game: Lawbreakers

Ik moet steeds denken aan Matthew McConaughey die in Magic Mike riep: “I think I see a lot of lawbreakers up in this house tonight”, want de eerste game van Boss Key was getiteld Lawbreakers. Waren er maar meer lawbreakers up in this house, want dan had ik dit artikel over deze studio niet ‘afscheid nemen van’ hoeven noemen. Maar goed: Lawbreakers. De ontwikkeling startte meteen toen de studio werd opgericht in 2014 en nam drie jaar in beslag.

Lawwwbreakers

Lawbreakers is een een first-person shooter op PC en PlayStation 4, waarin twee teams van vijf spelers het tegen elkaar moeten opnemen om hun doel in het spel te halen. De ene zijn de Law, de autoriteiten dus, terwijl de andere groep de Breakers zijn. Beide hebben dezelfde mogelijkheden, maar hebben dus dat verschil in missie. Wel zijn er verschillende rollen, van Enforcer tot Titan tot Medic.

Er waren zes modi: Overcharge (een soort capture-the-flag met een batterij die moet worden opgeladen), Uplink (hetzelfde als Overcharge, maar dan is de batterij een sattelietschotel), Turf War (hierbij moet je zoveel mogelijk capture-punt de jouwe maken), Blitzball (een bal grijpen en proberen te scoren voor deze explodeert), Occupy (een capture-punt dat steeds op een andere plek op de map staat) en Team Deathmatch, dat lijkt me duidelijk.

Bosskey
   

Het spel verscheen in augustus 2017, na een open beta op Steam vanaf eind juni. De eerste reactie van de critici was positief (de game heeft een Metacritic-score van gemiddeld 7,6), maar desondanks werd het spel geen commercieel succes. Volgens info van Githyp waren er 7500 spelers tijdens de gesloten beta, maar dat zakte tijdens de open beta vreemd genoeg naar 3100 om vervolgens tijdens de launch nog maar op iets van 1000 spelers te blijven hangen.

Het is bijna niet voor te stellen dat een game van mensen die hun strepen allang hebben gehaald in de videogame-industrie, zo enorm achter is gebleven qua spelersaantallen. Hierbij moet wel worden verduidelijkt dat dit alleen PC-cijfers zijn, dus wat de game op PlayStation 4 deed is niet genoemd (en onbekend).

Lawbreakers
   

Er zijn mensen die beweren dat het probleem van Lawbreakers was, dat het geen arena shooter is, maar een Overwatch-achtige game. Kortom, een game die in een enorm concurrerend speelveld mee wil doen. Hij deed wel iets anders, zo was er een grappig toekomstthema en een groot gebrek aan zwaartekracht. Maar, ook zou er in de eerste trailer een heel ander beeld worden gegeven van wat het eindproduct zou zijn.

Dus, hoe het ook zij, Lawbreakers was een flop. Waar sommige studio’s zouden hebben gekozen om marketing harder in te zetten en de game door te ontwikkelen, besloot Boss Key zijn energie in iets nieuws te gaan steken. Lawbreakers werd niet doorontwikkeld, maar ging op 11 juni 2018 free-to-play. Uiteindelijk zijn de servers op 14 september 2018 offline gehaald en is de game ook niet meer op Steam te vinden. Een naar einde voor wat Bleszinski hoopte dat ‘wederom een miljard dollar-IP’ zou worden van zijn hand.

bosskey
  

De tweede en laatste game: Radical Heights

Boss Key is toen haastig gaan werken aan een battle royale-spel. Radical Heights verscheen op Steam Early Access in april 2018, maar werd meteen al neergesabeld door critici. Het was een pijnlijke tijd voor Boss Key en dat schoof Bleszinski, altijd erg mondig op Twitter, niet onder stoelen of banken.

Hij baalde ervan dat zijn game werd gezien als een meeloper met het populaire battle royale-genre waarin PlayerUnknown’s Battlegrounds en Fortnite zo succesvol waren. En ja, juist dat hij zo uitgesproken is, maakt hem dan blijkbaar een aantrekkelijk doelwit. Sommige mensen lieten al een negatieve review over Radical Heights achter, terwijl ze het maar twintig minuten hadden gespeeld.

Radical Heights

Waar het ook aan lag, het was Boss Key niet gegund. Het was dan ook via Twitter dat Bleszinski aankondigde de stekker uit Boss Key te trekken. Niet alleen verdrietig voor de videogame-corifee, die sindsdien heeft gezegd nooit meer een game te maken, maar ook voor de medewerkers (in september 2017 waren dit er nog 65). Overigens is het de vraag of Bleszinski zich aan zijn uitspraak zal houden: hij tweette een maand later dat videogames altijd deel van hem zullen uitmaken en dat hij hoopt ooit nog iets nieuws te maken.

En Brussee? Die is niet tot het einde gebleven. Slechts een paar maanden voor Radical Heights verscheen is hij vertrokken om naar Epic Games terug te gaan. Ja, teruggaan: hij werkte er twintig jaar daarvoor ook (hij was programmeur van Jazz Jackrabbit-games). Hopelijk vindt hij daar weer een heleboel gamegeluk. Wat Bleszinski nu precies aan het doen is, dat is nog onbekend.

Afscheid nemen deden we al eerder, namelijk van Telltale, Mass Effect en Dead Rising. En vorige maand van Reggie.

REACTIES (7) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord