5 tips voor het kopen van amiibo 

5 tips voor het kopen van amiibo 2015-03-16T17:29:00
amiibo, ze zijn als kattenkruid voor Nintendo-fans. We kunnen niet meer zonder en worden er helemaal dol van. We moeten ze allemaal verzamelen! PeterKoelewijn is al net zo verslaafd en geeft tips voor het samenstellen van de ultieme amiibo-verzameling.

amiibo bestaan nog geen half jaar en ik heb er nu al een hekel aan. Helaas kan ik niet ophouden met er af en toe eentje te kopen. Alleen mijn persoonlijk favorieten, ik hoef zeker geen collectie compleet te maken. En ik kan stoppen wanneer ik wil!

Amiibo PK

Maar voor wie wel elke verdraaide amiibo wil verzamelen, heb ik een aantal basic tips opgesteld. Een lang, kronkelig pad vol duistere geheimen wacht op je, zoals onduidelijke levertijden, woekerprijzen en limited edition gouden amiibo. Maar samen komen we er doorheen! Dat of je wordt krankzinnig in het proces. Maar dat is een risico dat ik bereid ben te nemen.

5. Accepteer prijsverschillen maar werk wel met een budget

De officiële adviesprijs voor een amiibo is € 15,99. Dat weet niet iedereen omdat de prijzen sterk verschillen, met name op het internet. Zelfs populaire webwinkels zoals BOL.com hanteerden voor een korte periode hogere prijzen voor preorders. En laat ik niet eens beginnen over de woekeraars die zo € 70,- vragen voor de frikking Villager!

Graddus Amiibo

Accepteer dit. De wereld is geen perfecte plek en € 20,- betalen is geen crime als je echt je collectie compleet wil maken. Wel is het belangrijk dat je een budget vaststelt van tevoren. Zet een maximum grens voor hoeveel je wil betalen voor één amiibo. Nintendo is de collectie op hoog tempo aan het uitbreiden dus een beetje geld achter de hand houden is slim.

4. Kies altijd voor preorderen

Jup, er is geen schaamte in het preorderen van een standbeeldje. Veel webwinkels geven hiervoor de mogelijkheid en wees ook niet te beroerd om preorders bij meerdere winkels te plaatsen. Spreid je winstkansen want met internetaankopen kun je sowieso binnen 7 dagen zonder reden een product terugsturen. Kun je gewoon je geld terugvragen… of je houdt er een voor in het doosje.

Samuel Amiibo

Check ook het internet uitvoerig voor updates over leveringen. Nintendo doet expres vaag over de productie van amiibo, maar bij de aankomende waves kun je al aardig goed inschatten welke er direct zeldzaam worden (begin bij degene met unieke DLC zoals die van Fire Emblem).

Oh ja, Nintendo kondigde recent aan dat de productie van o.a. The Villager en Little Mac weer is gestart. Houdt die € 70,- dus in je broekzak. Voorlopig zijn ze alleen voor Japan aangekondigd maar de amiibo zijn wel regiovrij.
 

3. Bezoek bakstenen winkels voor zeldzame amiibo

Het internet is een magical place. Helaas is het ook een plaats waar webwinkels precies het overzicht hebben over hun voorraad. Nee dan een bakstenen speelgoedzaak in Schubbekutteveen. Tuurlijk de verkoper stinkt uit zijn bek en spreekt de helft van de gametitels verkeerd uit, maar dat totale gebrek aan professionaliteit kan je golden ticket zijn als beginnende amiibo-verzamelaar! Wie weet vindt je achterin het winkelrek zomaar een Rosalina of zelfs een WiiFit Trainer.

Dus pak de trekschuit naar het meest trieste gehucht in Nederland dat Google Maps kent en hoop dat je beet hebt. Dat of je belt de speelgoedzaak effe van tevoren. Oh ja, in het buitenland zoeken is ook handig. Zo heeft Wouter zijn zeldzame amiibo collectie flink uitgebreid tijdens zijn vakantie in Zuid-Afrika.

Wouter Amiibo

Ennuh, de Intertoys in Spakenburg is al leeggeroofd. Muhahaha!

2. Betaal niet te veel voor alledaagse amiibo

Dat amiibo voor hoge prijzen verkocht worden is inmiddels bekend. Dat alledaagse amiibo zoals Mario of Pikachu voor lagere prijzen verkocht worden, is iets minder bekend. Grote webwinkels zoals Wehkamp maar ook bij de Media Markt in de rekken, kunnen alledaagse amiibo zomaar een paar euro goedkoper zijn.

Roy Amiibo

Hierbij raad ik vooral budgetgaming.nl aan, die razendsnel de laatste sales publiceert. Mario, Luigi en zo worden tot in den treure bijgevuld, dus waarom zou je haasten en ze voor de volle mep kopen? Die euro’s kan je beter besteden.

1. Wees sportief en koop alleen de amiibo voor je eigen collectie

Nintendo-fans zijn hardcore en daar maken veel verkopers misbruik. Ik noemde de The Villager amiibo al, maar de meeste limited edition Nintendo merchandise wordt gauw opgekocht door woekeraars. Van winkeliers valt weinig te verwachten; geld is nu eenmaal geld.

Amiibo custom

Dus bij deze een vriendelijke tip aan collega-amiibofielen: koop alleen de amiibo die je zelf wilt houden. Het is oké om er meer te kopen, bijvoorbeeld als je er een in de doos wilt houden. Er zijn ook al fantastische custom amiibo op het internet verschenen, van verschillend gekleurde Yoshi’s tot zombie Rosalina’s. Dit soort dingen zijn prima, maar ga geen preorders hoarden om ze voor krankzinnige prijzen op Marktplaats te gooien. Nintendo ziet niets terug van dat extra geld en het geeft de amiibo hype een bittere nasmaak.

Natuurlijk is het deels Nintendo’s schuld, omdat ze niet genoeg voorraad produceren. Aan de andere kant, wanneer is een Nintendo-product voor het laatst zo snel de winkels uitgevlogen?

Amiibo Jan

En dat zijn mijn tips voor beginnen amiibo-verzamelaars. Zoals je ziet zijn er veel fans op de redactie die nog flink wat gaten in hun verzameling hebben. Advanced tips zijn daarom zeker welkom. Zet ze in de comments! Graddus accepteert verder ook biedingen voor zijn The Villager. De startprijs is € 69,99.

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord