5 keer dat Hideo Kojima een idioot was 

5 keer dat Hideo Kojima een idioot was 2019-11-27T11:41:50
Hideo Kojima heeft Death Stranding afgeleverd, zijn eerste game als zelfstandige gamemaker en hij werd ook nog eens beloond met een mooie 90 door ons! Maar genoeg veren in zijn reet gestopt, want Kojima heeft zich ook vaak genoeg als idioot gedragen. PeterKoelewijn noemt 5 gĂȘnante momenten!

De geestelijk vader van Metal Gear Solid en het nieuwe Death Stranding is een fenomenale gamedeveloper, die als geen ander interessante gameconcepten kan uitwerken. De afgelopen jaren zagen we Hideo Kojima’s ster tot ongekende hoogten stijgen voor een game director. Maar ik ben hier om jullie te vertellen dat er uit deze Japanner ook gewoon poep komt hoor. En het is mijn taak als een gamejournalist om die poep op te vangen en er doorheen te graaien om de halfverteerde pinda’s der faalhazerij te analyseren, met mogelijk een zaadje der wijsheid er zelfs tussen. Ja die analogie hou je erin Wouter, hij is ES-SEN-TIEEL voor deze Feature!
  

5. “Amerikanen snappen Death Stranding minder omdat ze meer van shooters houden”

De meest verse idiote uitspraak van Hideo Kojima komt als reactie op de gemixte Death Stranding reviews. De game scoort gemiddeld een voldoende maar er zijn verrassend veel negatieve reviews voor een PlayStation exclusieve Triple A-game. Kojima gaf in een interview met het Italiaanse Tgcom24 aan dat het vooral de schuld van de Amerikanen is. Het kan een slechte vertaling zijn maar dit zei hij blijkbaar:

“Perhaps it is a difficult game to understand for a certain type of critic and audience. Americans are great fans of first-person shooters and Death Stranding isn't one, it flies higher."

Hideo Kojima

Wauw, dit is zo neerbuigend naar Amerikanen, ik ben verbaasd dat Trump er nog niet op gereageerd heeft. Anyway dit is natuurlijk gewoon 100% bullshit en niet eens het leuke soort dat Kojima graag in zijn games en marketing stopt. Het is gewoon bullshit bullshit!
      

4. We moeten ons schamen voor Quiet, niet Kojima

Toen Quiet voor het eerst langskwam in een Metal Gear Solid V-trailer, zwol de kritiek al gauw aan op Kojima. De gekke ontwikkelaar houdt van mooie vrouwen in zijn games en voor Quiet gaf hij zijn liefde voor het vrouwelijk lichaam weer helemaal bloot. Of Stefanie Joosten als je het letterlijk wil opvatten. De Nederlandse stond model voor Quiet, een sluipschutter die in bikini en visnetpanty over het slagveld sloop.

Sommige fans waren not amused dat het personage zo geseksualiseerd werd. Kojima reageerde toentertijd op de kritiek met de volgende tekst:

“But once you recognize the secret reason for her exposure, you will feel ashamed of your words & deeds.”

Hideo Kojima

De geheime reden in dit geval is dat Quiet door levensgevaarlijke brandwonden een Parasite-Treatment kreeg. Die genas haar volledig met een bijwerking: ze kan alleen nog ademhalen en drinken via haar huid en te veel kleding kan haar doen stikken. Oooooooooooooooh dat… dat… dat is FUCKING DOM! Je wilde gewoon een lekker wijf in een bikini in MGSV hebben Kojima, jij geile gek!
           

3. Stefanie Joosten kreeg geen rol in Death Stranding

Ondanks Kojima’s domme uitspraken valt niet te ontkennen dat de rol van Quiet Stefanie Joosten wereldberoemd heeft gemaakt. De samenwerking met de MGS-ontwikkelaar verliep volgens de actrice ook uitstekend. Het was zelfs zo goed dat Kojima haar in de beginfase van Death Stranding de rol aanbood van Fragile.

Hideo Kojima

Stefanie Joosten had zeker interesse maar zoals we nu weten kreeg Léa Seydoux de rol en schittert zijn nu naast Norman Reedus in de game. Wat blijkt? Na die eerste belofte heeft Hideo Kojima geen contact meer opgenomen met Joosten! Oh! Oh? OH! Een beetje ONZE Stefanie Joosten blijmaken met een dode mus, Hideo? Ik hoop dat je je verslikt in je volgende blikje Monster Energy!

 

2. David Hayter werd vervangen door Kiefer Sutherland als Snake

Over onceremoniële vervangingen gesproken, de iconische stem van Solid Snake wordt natuurlijk geleverd door David Hayter. Toch was het Kojima’s idee om een beroemde Hollywood-ster in te huren om de meestersluiper in te spreken voor The Phantom Pain. Daar was gelijk al gemor over, maar na een reactie van David Hayter werd pas bekend wat voor idioot Kojima werkelijk is.

Het bleek dat Hayter helemaal niet benaderd was voor MGSV en samen met ons hoorde dat Sutherland de nieuwe Snake was. Later in een Game Informer podcast legde David Hayter uit dat zijn samenwerking met Kojima altijd puur zakelijk was.

“I think he handled it pretty badly. I’ve got no particular love for Kojima. I respect him and I think he’s a brilliant game maker. I don’t know him as a person and as a businessman I was not impressed. So no, I don’t feel any need to go back and work for him again.”

Hideo Kojima

Kojima had in het verleden al vaker kritiek op Hayters werk en andere stemacteurs overwogen. Voor Metal Gear Solid 3 en 4 moest Hayter zelfs helemaal opnieuw auditie doen. Tja, dat soort praktijken zijn wel classic Hollywood en we weten inmiddels allemaal dat Hideo graag filmregisseur wil worden. Maar ONZE David Hayter schofferen? Schaam je Kojima!
       

1. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Really? Ja, really. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty is nog steeds de meest idiote game uit Kojima’s koker. Zeg wat je wilt over de krankzinnigheid van Metal Gear Rising, hij was in ieder geval consistent krankzinnig. Maar MGS2 is all over the place! Het ene moment speel je Solid Snake zoals op het doosje wordt beloofd en het andere moment speel je de rest van de game als de sukkelige Raiden. Zelfs M. Night Shyamalan vond die twist lame!

En ja, de graphics en gameplay waren next level en ik ben bekend met de cutscene waarin Kojima praktisch de hedendaagse social media-cultuur beschrijft alsof hij een fucking tijdreiziger is. Waar ik een probleem mee heb zijn alle ANDERE cutscenes! Mijn probleem is het eindbaasgevecht tegen een dikke gast op rolschaatsen, mijn probleem is dat Gary Oldman uit Francis Ford Coppola’s Dracula in de game zit, mijn probleem is dat Otacon bekent dat hij seks had met zijn stiefmoeder terwijl zijn stiefzusje aan het verdrinken was, mijn probleem is dat Revolver Ocelot bezeten wordt door de getransplanteerde arm van Liquid Snake! Een voet misschien, of een nier. Maar een arm? Het is dom! DOM DOM DOM! Metal Gear Solid 2 is zó dom dat alleen een idioot het had kunnen maken!

Gelukkig revancheerde Hideo Kojima zich na dat debacle met Metal Gear Solid 3, het beste deel uit de reeks zoals iedereen het met mij eens is.

Hideo Kojima 

Maar voor de rest is Hideo Kojima een hele goede gameontwikkelaar hoor. Wat is jouw favoriete Hideo Kojima-game en waarom is het Metal Gear Solid 3? Zet het in de comments!

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord