19 redenen om van The Legend of Zelda te houden 

19 redenen om van The Legend of Zelda te houden 2017-03-08T11:54:29
Als Alie voor de rest van haar leven nog maar één gameserie mocht checken, koos ze zonder twijfel voor The Legend of Zelda. Het tikken van 19 redenen om van Zelda te houden, was dan ook een simpele taak. Iets zegt ons dat ze zelfs wel tot 190 was gekomen.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild krijgt ongekend mooie scores, zo beloont onze Jurjen de game in zijn review met de hoogste eer bij PU: een score van 100. Ook ik ben helemaal dol op de game. Net zoals ik dat eigenlijk ben op alle delen in de serie. En dat zijn erin de main-serie met Breath of the Wild alweer 19!

19 Zelda-games waar ik me mateloos mee vermaakt hebt: verwondering, plezier, verdriet, vastberadenheid, blijdschap, spanning en ontspanning. En aangezien ik niet vies ben van wat symboliek, beschrijf ik in deze feature daarom geheel toepasselijk 19 redenen om te houden van de Zelda-serie.

19 redenen om van Zelda te houden

   

1. De held

Link is een stille held. Heel letterlijk heeft onze protagonist een vocabulaire dat niet verder rijkt dan “hyaa” en “ungh”. Dat lijkt wat beperkt, maar maakt ‘m juist tot de perfecte protagonist. Link zegt nooit iets waar je je niet in kunt vinden. En daarnaast is hij een blanco canvas waar je al je eigen emoties op kunt weergeven. Perfect dus voor de immersie.

   

2. Immersie

Niet alleen onze Link zorgt voor immersie; Hyrule is toegankelijk, verwelkomend en mooi. Het is gemakkelijk je voor te stellen hoe de rassen en inwoners van de Zelda-wereld hun levens in een permanente staat van geluk doorbrengen. Omdat ook jij hier graag een optrekje zou willen, doet het extra veel pijn als de duisternis invalt.

   

3. Gameplay

Al vanaf het allereerste begin bieden de Zelda-games non-lineaire gameplay. Je taak als gamer verschoof met de komst van de serie van reageren naar denken. Daarmee zijn de games altijd innovatief geweest. Maar sowieso: zowel bij het puzzelen als bij het verkennen van dungeons en het bevechten van eindbazen; de gameplay in de serie is afwisselend en bovenal fun.

19 redenen om van Zelda te houden

   

4. Fun

Markante personages, grappige uitspraken en de hierboven genoemde afwisselende gameplay: de Zelda-games zijn simpelweg leuk om te spelen. Ook de combat in de game is bijvoorbeeld simpel, maar toch altijd leuk. Het zwaaien met de Master Sword en het gebruiken van je katapult, boemerang, pijl en boog, en hook shot vervelen nou eenmaal nooit.

   

5. Avontuur

Het voor de eerste keer betreden van Hyrule Field en het verkennen van de zee in The Wind Waker; je hebt in Zelda-games altijd het gevoel een avontuur te beleven. De wereld zit vol geheimen en je missie is belangrijk. Als je dan ook nog eens in de kenmerkende bundel licht mag stappen aan het einde van een dungeon, voel je je een held. En voor een held is het volgende avontuur natuurlijk altijd nabij.

   

6. Impact

De missie van de held moet belangrijk voelen. Je moet als speler het gevoel krijgen een allesbeslissende rol te spelen in de wereld. Je groeit met Link mee in zijn rol als held, want ondanks dat het best leuk is om even wat Rupees te verdienen in de schiethal besef je je in de Zelda-games steeds dat het lot van geheel Hyrule op jouw schouders rust.

19 redenen om van Zelda te houden

   

7. Eenvoud

Op het eerste gezicht lijken de Zelda-games eigenlijk vrij eenvoudig. Het begin, het conflict, de oplossing; het is een universeel verhaal dat de spelers houvast geeft. Het hoeft ook allemaal niet ingewikkelder, toch? Zeker aangezien deze eenvoud perfect uitgevoerd wordt en vergezeld wordt door geweldig design en nimmer aflatende innovatie.

   

8. Design

Vergis je namelijk niet, achter deze heerlijke eenvoud gaat een geweldig design schuil. Vooral het design van de dungeons is fenomenaal. Waar de dungeons tijdens het verkennen nog min of meer toevallig in elkaar lijken gezet, blijkt bij nadere inspectie over alles nagedacht. Zo gaat de moeilijkheidsgraad langzaam omhoog en voelt het pad door de dungeons nooit lineair.

   

9. Puzzels

De puzzels in de Zelda-games zijn perfect gebalanceerd: ze dwingen je tot nadenken over de oplossing, maar zijn nooit dusdanig frustrerend moeilijk dat je een walkthrough nodig hebt. Zo moet je om verder te komen gebruik maken van je (nieuw verkregen) wapens, schuif je met blokken en spiegels, en moet je soms een stukje backtracken.

19 redenen om van Zelda te houden

   

10. Dungeons

Een van de belangrijkste elementen in de Zelda-games is van oudsher de dungeons. Als je een nieuwe dungeon binnenstapt, weet je dat je de komende uren zoet bent met verkennen, puzzelen en het bevechten van vijanden. In de dungeons komen veel van de elementen die Zelda-games zo geweldig maken samen in een ongekend stukje design.

   

11. Innovatie

Als mensen eens willen zeuren over Zelda-games benoemen ze meestal het gebrek aan innovatie in de serie. Niets is echter minder waar. Een sidescroller en een open world-game. Twee games, die samen een groter geheel vormden. Grote Link, kleine Link, Deku Link. Single player en multiplayer. Cell shaded graphics en aquarelverf. En zelfs een trein… Elke Zelda is uniek en vernieuwend.

   

12. Muziek

De muziek in de Zelda-games is altijd memorabel. Ook als je de deuntjes niet zelf mag spelen met je Ocarina of dirigentstokje. De muziek is namelijk altijd passend bij de omgeving en situatie, en daarmee bepalend voor de sfeer en emotie. Daarnaast is de muziek ook nog eens uiterst divers. Denk maar aan het liefelijke Epona’s Song, de dreigende Bolero of Fire en de opzwepende muziek in Gerudo Valley.

19 redenen om van Zelda te houden

   

13. De vijand

Ondanks dat Ganon steeds een andere vorm aanneemt en niet eens in elke game op komt dagen, is het een van de meest memorabele vijanden allertijden. Zeker nadat we Ganondorf leerden kennen, werd hij onvergetelijk. Ganon bleek namelijk niet alleen krachtig, maar ook intelligent en sluw, en gevormd door zijn omgeving.

   

14. Boss battles

De dungeons in Zelda monden allemaal uit in een epische boss battle. Kenmerkend voor de serie is dat je vaak een in die dungeon vekregen wapen moet inzetten om de eindbaas te verslaan. Het leert je daarmee ook meteen je wapens perfect te beheersen, zoals het werpen van bommen, het schieten van grote afstand en het raken van meerdere doelen met je boemerang.

   

15. Wapens

En nu we het er toch over hebben: hoe vaak we de items in de Zelda-games al voorbij hebben zien komen, ze gaan nooit vervelen. Elke keer als je het Master Sword bemachtigd, je een pijl en boog vindt, en je dankzij de hook shot nieuwe hoogtes kunt verkennen, maakt je hart van enthousiasme een sprongetje. En daarbij komt nog dat elke Zelda-game ook weer een nieuw speeltje introduceert.

19 redenen om van Zelda te houden

   

16. Minigames

Het jammen met een stel kikkers, het verstoppertje spelen met een stel snotneuzen en het hoeden van geiten; de minigames in de Zelda-games laten je op leuke wijze je epische missie even onderbreken. Of je nu op zoek bent naar een extra hartje of wat Rupees, je hoeft er in de Zelda-games alleen je hengel maar even voor uit te gooien.

   

17. De rassen

De Zora, Sheikah, Minish, Gorons, Kokiri, Korok en alle andere inwoners van Hyrule vormen een multiculturele samenleving, waarin elk ras toch hun eigen eigenschappen, gewoontes en wensen heeft weten te behouden. En daardoor zijn ze juist zo leuk om te bezoeken. Duik van watervallen, beklim de hoogste bomen en wees jaloers op de schattige oren van Link.

   

18. Epona

Het is nogal wat om de wereld helemaal in je eentje te moeten redden. Natuurlijk speelt Zelda ook een rol, maar grotendeels staat Link er toch alleen voor. Hoe fijn is het daarom dat hij altijd op zijn trouwe metgezel Epona kan rekenen? Ze springt met gemak over hekken en laat je pijlen afschieten vanaf haar rug. Het enige dat ze af en toe van jou vraagt, is een leuk deuntje.

   

19. Het beste van Nintendo

De Zelda-games brengen het beste in Nintendo naar boven. Niet iedereen kan zich altijd vinden in het pad dat het bedrijf kiest, maar als er een nieuwe Zelda uitkomt, weet je een ding zeker: deze game perst alles uit de hardware en laat de ontwikkelaar shinen met geweldig design, memorabele muziek en een hele nieuwe wereld om te ontdekken.

19 redenen om van Zelda te houden

   

Herkennen jullie je in mijn 19 redenen om van Zelda te houden? Ben ik nog punten vergeten? Zijn jullie Breath of the Wild al aan het checken? En doet deze nieuwste game de serie eer aan? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!

REACTIES (47) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord