10 MMO's om naar uit te kijken 

10 MMO's om naar uit te kijken 2015-09-05T13:01:34
Alleen is ook maar alleen. Wat is er nou gezelliger dan met je duizenden online vrienden een MMO te spelen? Dat is in ieder geval Alie haar bescheiden mening. Zodoende zocht ze speciaal voor jullie 10 aankomende massive multiplayer online spellekes uit die de moeite waard beloven te zijn.

In 2014 schreef ik al een Feature over dikke aankomende MMO’s. Maar de tijd staat niet stil, zeker niet in gameland, zodat er inmiddels alweer een flink aantal nieuwe games staan te trappelen ons complete leven op te slokken. Van grote namen en nog grotere beloftes tot games die je al een poosje via Early Access kunt checken en projecten van oude rotten, je vindt in deze Feature een mengelmoes van alles wat je de komende maanden en jaren tegengaat komen op de MMO-markt. 

Star Citizen

   

Star Citizen

Niet vaak zijn de verwachtingen rondom een game zo hoog als bij Star Citizen. Dat komt onder meer door het torenhoge crowdfunding bedrag ($88,5 miljoen) dat de game inmiddels heeft opgehaald, maar ook opperhoofd Chris Roberts doet met uitspraken als ‘I don't want to build a game, I want to build a universe’ een flinke duit in het zakje. Laten we hopen dat de space sim met first person space combat in een MMO-setting het uiteindelijk allemaal waar kan maken…

Star Citizen is naar verwachting in 2016 te checken op PC.

   

Black Desert Online

Hetgeen ik het eerst van Black Desert Online zag, was een stukje character creation. Niet meteen de meest spectaculaire feature van een game zou je denken… Totdat je het bewuste filmpje onder ogen krijgt! Zucht, wat belooft deze MMORPG van Koreaanse ontwikkelaar Pearl Abyss mooi te worden. De game maakt gebruik van een eigen engine die ervoor moet zorgen dat de naadloze wereld en grote sieges op kastelen in al hun pracht en praal getoond kunnen worden.

Black Desert Online is naar verwachting in 2016 (gratis) te checken op PC en wellicht later eveneens op PS4.

   

H1Z1

Het H1Z1-virus heeft de wereld verwoest en de mensheid grotendeels uitgeroeid, of in ieder geval gevormd tot Infected. De overlevenden houden zich verborgen in de schaduwen en zoeken wanhopig naar eten en drinken… Bijna net zo wanhopig waren de mensen die de game begin dit jaar via Early Access wilden checken, aangezien H1Z1 toen kampte met grote technische issues. Gelukkig zijn de Steam-reviews de laatste tijd een stuk positiever, zodat deze MMORPG toch nog steeds het in de gaten houden waard is.

H1Z1 is op dit moment via Steam Early Access te spelen op je PC.

      

World of Warships

World of Warships (voorheen bekend als World of Battleships) is een F2P game van Wargaming.net, dat jullie ongetwijfeld kennen van andere grote hits als World of Tanks en World of Warplanes. Ook in deze op zeecombat gerichte game krijg je de beschikking over militaire voertuigen waarmee je deelneemt aan grote, snelle, strategische gevechten. Klinkt dat als muziek in je MMO-oortjes? Wees dan verheugd dat je vanaf 17 september al aan de slag mag met World of Warships!

World of Warships is vanaf 17 september te checken op PC.

      

Warhammer 40,000: Eternal Crusade

Wat maakt MMORPG’s nou zo bijzonder? Natuurlijk is het hartstikke gezellig om samen met je vrienden monsters kapot te maken, maar wat dit genre naar mijn idee echt fijn maakt, is de PvP-actie. Maar dan niet met z’n vijven op een kleine map… Nee, groots en meeslepend, zijn de kernwoorden. En laat dat nou precies zijn wat Warhammer 40,000: Eternal Crusade ons belooft te gaan bieden.

Warhammer 40,000: Eternal Crusade is naar verwachting in 2016 (gelimiteerd F2P) speelbaar op PC.

   

EverQuest: Next

EverQuest behoort tot een van de grondleggers van het genre. Je kunt als MMORPG-liefhebber dan ook onmogelijk niet uitkijken naar deze nieuwste game in de serie: EverQuest Next. Zeker aangezien er ook nog een soort toevoeging verschijnt in de vorm van Landmark, waarin je lekker je eigen wereld mag bouwen. Daar bovenop verschijnt de game ook op PS4 en zal virtual reality ondersteund worden. Het enige dat EverQuest Next nog beter zou kunnen maken, is een concrete releasedatum…

EverQuest Next is naar verwachting in 2016 speelbaar op PC (en PS4).

   

Otherland

World of Warships niet helemaal je ding? In dat geval heb ik nog een MMO die zeer binnenkort (in Early Access) uitkomt: Otherland. En dat is trouwens eigenlijk best wel bijzonder aangezien het er een hele poos op leek dat de game afgeblazen was… Otherland zou in 2012 al uitkomen, maar pas een jaar na dato kwam het bericht dat de ontwikkelaar de stekker uit het project had getrokken. Eind 2014 kwam echter plots het bericht dat Drago-Entertainment de MMORPG ging reviven. En blijkbaar gaat dat best voorspoedig, want je kunt de game vanaf 10 september checken via Steam Early Access.

Otherland is vanaf 10 september te checken via Steam Early Access.

   

The Repopulation

Door gedoe omtrent de controle over DNA en klonen, is de wereld verdeeld in twee kampen die elkaar stom genoeg vinden om oorlog te voeren. In sci-fi MMO The Repopulation probeert ontwikkelaar Above and Beyond Technologies ons terug te voeren naar de tijden van Star Wars Galaxies en Ultima Online, toen de sociale aspecten en sandbox gedreven gameplay nog centraal stonden. Verwacht echter geen gedateerde game, want met een reusachtige vrijheid in hetgeen je doet, is The Repopulation toch echt een MMO van de toekomst.

The Repopulation is op dit moment via Steam Early Access te checken op PC.

      

Tree of Life

Early Access is heter dan ooit. Zo blijkt in ieder geval uit deze 10 door mij geselecteerde MMO, aangezien ook Tree of Life al voor de officiële release te checken is op Steam. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder van deze game had gehoord, maar na de constatering dat vrijwel alle Steam-reviews ‘erg positief’ zijn, ben ik plots erg nieuwsgierig naar Tree of Life.

Tree of Life is op dit moment via Steam Early Access te checken op PC.

   

Shards Online

De mensen achter Ultima Online komen met een nieuwe MMORPG: Shards Online. En dat deze oude rotten in het vak hun passie nog niet verloren zijn, blijkt wel uit de manier waarop zij hun waar aanprijzen: ‘We aren’t just building a world; we’re giving you the keys to the universe’. Oftewel, Shards Online belooft ons eindeloze content en geheel eigen regels, gemaakt door zowel de ontwikkelaar als de community, zodat er altijd een plekje is waar jij en al je online vriendjes jullie thuis zullen voelen. Mocht je overtuigd zijn dan kun je deze MMORPG je poen pledgen en later als eerste genieten van toegang via, jawel, Early Access.

Shards Online is naar verwachting in 2016 te checken via Early Access op PC.

   

Heb je nog leuke aanvullingen? Houd je juist helemaal niet van MMO's? Kijk je in het bijzonder uit naar een van bovenstaande games? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord