Xbox One, tweedehands games en veel fantasie 

Xbox One, tweedehands games en veel fantasie 2013-05-24T10:52:14

Dat was even schrikken na de onthulling van de Xbox One. Tijdens de uur durende show werd er geen woord gerept over het altijd online moeten zijn van de nieuwe console van Microsoft of over de mogelijke beperkingen rondom tweedehands games, maar achteraf kwamen er veel verhalen los. Verhalen waar, als ik de reacties lees, niemand blij van wordt. Zelf zet ik op dit moment ook grote vraagtekens bij of het wel een wijs besluit is om het ogenschijnlijk moeilijker te maken om games uit te lenen of te verkopen.

Maar omdat er al genoeg gezeken wordt op da interwebz, wil ik in deze 'donkere dagen' graag een sprankje hoop bieden, een beetje licht, maar voornamelijk een shit load aan fantasie. De kans dat het onderstaande verhaal werkelijkheid wordt is, ja dat realiseer ik me maar al te goed, minder dan 0,1 procent. Toch houdt dat me niet tegen om met jullie een belachelijke redenatie te delen. Een die ik bedacht toen ik uren wakker lag afgelopen week en de slaap niet kon vatten. De momenten dat je de wereldproblemen oplost in je hoofd.

Laten we even naar de feiten kijken. Wat lijkt nu zeker? Ten eerste kun je niet je doosje met schijfje aan een vriend uitlenen, omdat je game straks aan je account en Xbox gekoppeld wordt. Ten tweede zal die maat de game voor de volle prijs zelf moeten kopen ook al heeft hij de disc. Ten derde kan je deze gekoppelde digitale games wel ontkoppelen van je profiel en Xbox en daarmee lijkt het erop dat je ze dus ook zou kunnen verkopen of weggeven.

Used games

Dat laatste biedt hoop en stel je voor dat dit het geval is én dat Microsoft net als ik een briljant en gestoorde geest heeft. Dan zou het bovenstaande verhaal met de tweedehands games ineens een voordeel kunnen worden in plaats van een nadeel ten opzichte van de PlayStation 4. Want laten we eerlijk zijn, tweedehands games zijn de shit en het niet uit kunnen lenen van een game is niet OK!

Wat de keuzes van Microsoft rondom de tweedehands games fantastisch zou maken is een goed online platform waar niet alleen uitgevers hun games digitaal kunnen verkopen, maar waar ook de consument zijn tweedehands games kwijt kan. Precies zoals je zou doen bij de gameshop, maar dan online direct op je Xbox. Daarmee zouden ze het eerste grote handelsplatform voor digitale goederen tussen consumenten realiseren.

Waarom ze dit zouden doen? Elke transactie zou geld in het laatje brengen en ze zouden de handel in Xbox One games volledig zelf controleren. Zo zou je een bedrag betalen wanneer een game van eigenaar verandert, zoals je dat nu al kwijt bent als je je games inlevert bij de gameshop en deze die game voor het dubbele doorverkoopt. Alleen gaat dat wisselgeld nu niet naar de gameshops, maar naar Microsoft en de uitgever. Zeg 5-10 euro. Dan zouden Microsoft en de uitgever baat hebben bij de handel van digitale games en een goed werkend handelssysteem voor iedereen behalve de fysieke winkels een voordeel zijn. Ik zal uitleggen waarom.

Cash Money

Als dit systeem zou bestaan, dan kun je makkelijker je games kunnen verkopen aan wie dan ook in plaats dat je met iemand zou afspreken via marktplaats. Vraag en aanbod kan elkaar vinden via de Xbox One zelf. En om het nog beter te maken zou je net als bijvoorbeeld bij een Bol of Amazon eerst een goedkopere tweedehandsversie kunnen kopen in plaats van een volledige nieuwe versie wanneer iemand toch van zijn game af wil. Omdat de uitgever en Microsoft hier dankzij de fee ook aan verdienen zou dat geen probleem hoeven zijn. Hierdoor zou jij games goedkoper kunnen krijgen of makkelijker van de hand kunnen doen. Pure marktwerking die ervoor kan zorgen dat de Xbox voor third parties en consumenten ineens een stuk interessanter wordt dan de PS4.

Bij zo'n systeem, dat ik zojuist uit mijn duim heb gezogen, hoort natuurlijk een sterke beveiliging. Iets dat het eens in de 24 uur verbinding kunnen maken met het internet logisch zou maken. Dat is dan zwaar ondergeschikt aan de voordelen en ik zou goed begrijpen waarom het nodig is.

Xbox One

Ik zou hier nog wel even door kunnen gaan en inspiratie halen uit de Steam shop met zijn aanbiedingen, de Steam workshops waar mensen zelf content maken en er geld mee verdienen, maar zover wil ik niet gaan. Wat ik zojuist gedaan heb is namelijk een onwaarschijnlijk verhaal schetsen waar vast veel praktische gaten in te schieten zijn, maar dat wel alle ingrijpende besluiten die Microsoft nu neemt zouden rechtvaardigen. Ik ben echter bang dat in de praktijk zal blijken dat de werkelijkheid een stuk minder rooskleurig is voor de consument.

Hoe dan ook heb ik je wel even proberen te laten zien dat dergelijke keuzes ook positief uit kunnen vallen. Alleen geloof ik op dit moment zelf ook totaal niet in een happy end. Ik verwacht dat Microsoft allesbehalve in de buurt komt van mijn, al zeg het zelf, briljante fantasie.

REACTIES (60) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord