Wouters Top Tien Films van 2013 

Wouters Top Tien Films van 2013 2014-01-08T20:13:33

Van 2009  tot en met  2011 heb ik er een gewoonte van gemaakt om aan het einde van het jaar mijn Top 10 favoriete films te bloggen. Maar in 2012 kon ik mijn ei kwijt in de Films & Series sectie van een site who shall not be named ;), dus heb ik deze traditie ff een jaartje overgeslagen.

Maar I’m backbackback met een aardig compleet lijstje, want ik heb heel veel gezien in 2013. Natuurlijk niet alles (Short Term 12, Mud, Lincoln en Blue Is The Warmest Colour moet ik bijvoorbeeld nog zien), maar genoeg om te concluderen dat de afgelopen 12 maanden op filmgebied goed te doen waren, ondanks dat ik op superhelden- (The Wolverine, Man of Steel) en scifi-gebied (Elysium, Riddick, Pacific Rim) vaak teleurgesteld ben.

Maar waar ik zeker niet door teleurgesteld ben, en die ik bijna allemaal van harte aanraad, zijn de volgende tien topfilms:

1. Gravity

Ja, ik geef toe, deze film op nummer 1 zetten is even voorspelbaar als de tweede scheiding van Ludo en Janine. Maar wat Tjeerd ook mag zeggen over de voorspelbare Hollywood-factor van Gravity, het blijft op alle andere vlakken een Meesterwerk. Bij het eerste shot van 17 minuten -waarin regisseur Alfonso Cuarón alle aardse beperkingen van het filmmaken aan z’n laars lapt- adem je in, om pas anderhalf uur later aan het einde van het spektakel weer opgelucht uit te ademen. Wat een spanning, wat is deze bovenaardse achtbaanrit technisch hoogstaand en wat is Sjors Kloenie toch een chille baas!

 

2. Captain Phillips

Hoewel deze thriller van de regisseur van de Bourne-trilogie (met Legacy heeft ‘ie niets te maken gehad en die moet je ook sowieso vergeten) overkomt als een documentaire en het gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal, is saai een antoniem voor wat Captain Phillips is. Deze film kent geen emotioneel gejank, geen overdreven emoties, maar is puur zakelijk als het aankomt op het weergeven van de ongelooflijke gebeurtenissen die plaatsvonden toen een groep Somaliërs besloot kapitein Phillips z’n schip te kapen. Totdat de laatste, onvergetelijke scène begint en Tom Hanks helemaal losgaat. Die gast is een Acteur!

3. Batman: The Dark Knight Returns, Part 2

De beste superheldenfilm van dit jaar, met afstand, is toevallig een animatiefilm. Gebaseerd op Frank Miller’s The Dark Knight Returns uit 1986, die door velen bejubeld wordt als de beste comic ooit, is dit tevens de meest getrouwe comic-verfilming ooit gemaakt. Veel hoef je ook niet te veranderen aan het brute gevecht van Superman versus Batman in een mech-achtig pak om het filmisch te maken. Dit gedeelte van het tweede deel in The Dark Knight Returns is dan ook niet alleen mijn favoriete scène van 2013, maar wat mij betreft het vetste dat een animatiefilm ooit heeft tentoongespreid!

 

4. The Secret Life of Walter Mitty

Okay, ik cheat een beetje, want eigenlijk is Mitty op 2 januari 2014 uitgekomen in Nederland. Er waren halverwege december echter al zat vroege voorstellingen van deze film door heel Nederland, dus ik ga deze fantastische flick niet uit deze lijst bumpen wegens een technicality. Het is namelijk niet alleen een prachtige film, met secuur gekozen shots van prachtige landschappen afgewisseld met spectaculaire special effects in de fantasiesequenties. Ook staat Ben Stiller als Walter me nabij het hart, als zijnde een dromer die werkt bij magazine die een stormachtige periode doormaakt.

5. The Way Way Back

Een fijne ‘coming of age’ zomerfilm vergelijkbaar met Adventureland, over een onzeker puberventje dat wijze lessen over het leven leert dankzij grappenmaker Owen (Sam Rockwell, die eigenlijk nooit géén topper is). Vertederend, hartverwarmend en vooral erg fucking grappig.

 

6. Iron Man 3

Hoewel de film wat mij betreft wel iets meer comic-achtig kon, is Iron Man 3 een onmisbare actiefilm met voldoende grappen en een Robert Downey Jr. in topvorm, vooral als hij tegenover kereltje Harley staat. Bovendien zien we Pepper Potts als ‘Rescue’ en nog veel meer knallende Iron Mannen dan alleen Tony, dus wat schermcandy zit je sowieso gebakken met deze eerste film van Marvel Cinematic Universe Phase 2.


7. Behind the Candelabra

Veel gayer (letterlijk) dan dit wordt een film gewoonweg niet, dus zal de hetro man regelmatig onvrijwillig wegkijken als Matt Damon weer eens langs de camera loopt met weinig meer dan een touwtje om z’n ballen gebonden. Toch zijn de overige 117 minuten van Behind the Candelabra zéker het checken waard, al is het alleen maar om Michael Douglas, de grootste womanizer van Hollywood, als extreem flamboyante Liberace rond te zien paraderen.

 

8. The World’s End

De derde film in de Three Flavours Cornetto trilogie, na Shaun of the Dead en Hot Fuzz. Zo briljant als z’n voorgangers is ie nèt niet, maar The World’s End is wel weer minstens zo stoer gemonteerd en kent een aantal even grappig als cool gechoreografeerde vechtpartijen. Bovendien moet je gewoon praktisch alles gaan zien waar Simon Pegg (Mission: Impossible - Ghost Protocol, Star Trek), Nick Frost (Paul, Attack the Block) of Martin Freeman (The Hobbit, Sherlock) in zitten, laat staan als het trio samenkomt!

9. Thor: The Dark World

Ik vond het eerste deel beduidend beter, vooral omdat de bad guy in Thor 2 een beetje een saaie lamlul is, maar ook deze keer is Chris Hemsworth weer een genot om naar te kijken als de super-God eindbaas. Daarnaast is de mix van mythologie en sciencefiction in zowel inhoud als stijl erg geslaagd en kent The Dark World een zeer sterk uitgewerkte eind scène plus minstens een dozijn knallers van grappen. Zo hoort een blockbuster te zijn!

10. Saving Mr. Banks

Ik ben nooit een groot fan van Tom Hanks geweest, maar in 2013 ben ik dat wel geworden! Na zijn überrol in Captain Phillips, topt hij het jaar even doodleuk af met de glansrijke vertolking van niemand minder dan Walt Disney. Maar hoe goed hij ook is, als hij botst met Emma Thompson als P.L. Travers (de schrijfster van het boek Mary Poppins, waar Walt een film van wil maken maar zij liever niet, ware het niet dat ze de cash goed kan gebruiken), hij weet haar niet te outshinen. Deze vrouw is namelijk zo eigengereid, neurotisch, eigenwijs en grappig, dat Emma Thompson voor haar prestatie van mij een triple-Oscar met slagroom mag winnen.

Bij deze Top Tien vielen World War Z, Kick-Ass 2 en Prisoners trouwens nét buiten de prijzen! Natuurlijk zie ik hieronder graag jullie persoonlijke lijstjes tegemoet, want ik weet dat jullie ook van films houden. Toch?

REACTIES (151) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord