Wordt Star Fox Zero de comeback die de serie verdient? 

Wordt Star Fox Zero de comeback die de serie verdient? 2016-04-20T10:28:00

Weet jij nog wat je eerste consolegame was? Ik wel… Star Fox! Of eigenlijk Starwing in Europa. Mijn ouders zagen hoeveel plezier ik had met mijn Game Boy en kochten daarom een Super Nintendo. Omdat mijn broer, zus en ik rond die tijd ook fans waren van de tekenfilmserie Bucky O’Hare (een space opera met dieren) kochten ze er Starwing bij. Toffe ouders heb ik hè?

Ik vond het geweldig! Van de explosieve gameplay tot de enge poppen op de voorkant van het doosje. Wel was ik toen nog iets te jong voor de game, althans ik kwam er niet heel ver mee. Kort na Starwing kwam het fantastische Super Mario World in huis maar de ruimtevos heeft nog altijd een warm plekje in mijn gamerhart.

Helaas was dat lang niet zo bij Nintendo want die zijn alles behalve vriendelijk met de serie omgegaan.

Dat begon al in het SNES-tijdperk want ze hadden een heuse Star Fox 2 in ontwikkeling! De game was voor 95% af maar toen kwamen de Saturn en PlayStation uit en maakten 3D graphics een zevenmijlssprong voorwaarts. Nintendo annuleerde de game vanwege de ouderwetse graphics maar volgens de laatste berichten hebben ze intern een volledig Engelstalige, door Q&A goedgekeurde versie van Star Fox 2. Bizar!

Star Fox 2

Echte opvolger Star Fox 64 (Lylat Wars in Europa) is een topgame en bracht met verschillende geheime routes, ingesproken stemmen en de toevoeging van de Rumble Pack (trillende controllers? Belachelijk!) de serie naar een nieuw niveau. Daarna bleef het lang stil… en vervolgens werd het raar.

Rare werkte aan een Zelda-achtige action-adventure met dinosauriërs voor de Nintendo 64, genaamd Dinosaur Planet. Omdat de hoofdpersonages wat weghadden van Fox McCloud, overtuigde Shigeru Miyamoto Rare om de game te veranderen in een Star Fox-titel. Star Fox Adventures verscheen voor de GameCube en was best… oké. Maar het voelde toch alsof je een topvoetballer zag tennissen.

Star Fox Adventures

Star Fox Assault kwam later voor de GameCube uit en werd ontwikkeld door Namco Bandai. Ook deze game had zijn momenten maar opnieuw werd de fout gemaakt om de focus niet op de klassieke gameplay te leggen. De levels met het Arwing ruimteschip waren vet maar het merendeel van de game stapte je buiten je voertuig om een matige third-person shooter te spelen. De singleplayer was bovendien totaal lineair en binnen een middag uit te spelen, zónder geheime levels om te ontdekken!

Star Fox Command voor de Nintendo DS was al een kleine stap in de goede richting. Die game is inmiddels 10 jaar oud, dus het splinternieuwe deel voor Wii U heeft zeker de tijd genomen. De serie heeft jaren te weinig sturing van Nintendo gehad en dat lijken ze nu recht te willen zetten met een soort soft reboot. Zero gooit alle personages en designs van Rare en Namco in de prullenbak en brengt zelfs ideeën uit Star Fox 2 over, zoals de lopende Arwing-transformatie.

Ik hoop echt dat de game een nieuw publiek voor de serie aanboort. De reveal tijdens E3 2015 maakte bij mij ook weinig indruk. Reviews zijn er op het moment van schrijven nog niet maar ik hoor gemixte reacties op de nieuwe GamePad-besturing. Gelukkig zijn de graphics opgepoetst en werken de duivelskunstenaars van Platinum Games aan de ontwikkeling mee. Dat zie je ook want alles oogt aanzienlijk sneller en moeilijker in Star Fox Zero dan bij voorgangers.

Star Fox Zero

Gaat Nintendo al die magere jaren goedmaken met Star Fox Zero? Het blijft spannend totdat ik het schijfje in de Wii U-steek, maar dat ik hem op dag 1 ga spelen is zeker.

REACTIES (22) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord