Videokaart in je kop 

Videokaart in je kop 2015-04-22T11:08:50

De eerste thuisconsoles konden niet veel meer weergeven dan een paar pixels in een paar kleuren. Hoewel alle games er dus blokkerig en simpel uitzagen, deden veel ontwikkelaars van toen hun uiterste best om hun spellen toch meer te laten zijn dan een paar blokjes en drie verschillende piepgeluidjes. Dit deden ze onder andere door verhalen toe te voegen en door te benadrukken dat wat je speelde een simulatie van iets anders was. Check bijvoorbeeld de hoes van het Atari 2600 spel Missile Command:

 

En kijk nu eens naar een screenshot uit de daadwerkelijke game:

Precies, het kwam er niet eens in de buurt! Hetzelfde zag je ook in de TV-reclames van games van toen. Dit waren vaak live-action filmpjes waarin spectaculaire avonturen werden uitgebeeld. Avonturen die in werkelijkheid uit een paar bewegende blokjes bestonden. De spellenmakers van toen rekenden op de verbeeldingskracht van gamers om zelf de ruimte tussen de pixels op te vullen, als het ware. Zie je zeven groene pixels achter elkaar? Dan is dat afhankelijk van de backdrop van het spel een slang, een alien, een ruimteschip of een laserstraal. Als je je als gamer een beetje wilde inleven in een spel, moest je dus zelf een deel van het werk verrichten door je verbeelding mee te laten spelen in je spelervaring. Hetzelfde zie je in de nog altijd populaire pen & paper spellen als Dungeons and Dragons en Call of Cthulhu, waarin zelfs het hele spel zich in de fantasie van de spelers afspeelt.

Nu games grafisch geavanceerder zijn, hoeven we steeds minder zelf te bedenken. Een hoop genres worden steeds realistischer. Denk aan RPG's, shooters en adventure games, die hard op weg zijn om volledig fotorealisme te bereiken. Als je de character models van Drake voor Uncharted 4 hebt gezien dan begrijp je wat ik bedoel. Dit realisme zorgt voor een hoop mensen voor een gevoel dat je 'er echt bent'. Hoe realistischer de wereld, hoe verder ze erin kunnen verdwijnen. Ik heb dat zelf ook tot op zekere hoogte, want hoe vet is het als je met een super realistisch personage kan praten in een game? Of om door een stad te lopen à la Los Santos en het gevoel te hebben dat deze echt leeft? Ik weet nog dat ik versteld stond van de open wereld van Skyrim en hoe levend deze aanvoelde. Ik ben nog steeds enorm fan van die game, maar...

Ik ben vorige week begonnen met het spelen van Pillars of Eternity, en die game heeft me weer in laten zien dat er geen grafische processor is die het wint van de videokaart in mijn eigen kop. Dit meesterwerkje van Obsidian heeft me ontvoerd en meegenomen naar mijn vroegere ervaringen met Planescape Torment en Baldur's Gate 2, waarin je prachtig vormgegeven werelden hebt, maar waarin je, net als in de pixeltijd, zelf een hoop moet invullen. Bijvoorbeeld: in PoE worden grote delen van het verhaal in tekst weergegeven, begeleid door sound effects. Je ziet bijvoorbeeld een personage naar je character toe lopen, en vervolgens komt er een text box naar voren waarin beschreven staat dat het een schurftig mannetje is dat wartaal uitslaat en schuimbekkend met zijn ogen rolt. In mijn hoofd ontstaat dan een super gedetailleerd plaatje van dit personage dat levensecht aanvoelt. Het feit dat ik zelf kan invullen hoe dit eruit ziet geeft me het gevoel een veel actiever deel van de wereld te zijn dan wanneer alles voor me voorgekauwd wordt. Niet alleen zijn mijn handelingen en keuzes in het spel van enorm belang voor hoe de wereld zich ontwikkelt, maar mijn verbeelding en fantasie scheppen het uiterlijk en de sfeer van de game. Hoe vet is dat?

Pillars of Eternity is op alle vlakken old school, en daar moet je van houden. Maar ik raad elke RPG-liefhebber aan de game eens te spelen, gewoon om je eigen fantasie weer eens een beetje aan te wakkeren. Want daar gaat het uiteindelijk om, toch? Het verkennen van fantasiewerelden? Dan gaan we ons daarna weer allemaal verheugen op de prachtige, realistische, maar voorgekauwde wereld van The Witcher 3.

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord