Videogames, respecteer mijn tijd a.u.b. 

Videogames, respecteer mijn tijd a.u.b. 2015-05-23T12:53:34

Weet je wat het probleem is? Ik ben een alleseter. Wil letterlijk elke videogame die me ook maar een beetje aanspreekt spelen. En dan niet oppervlakkig één of twee uurtjes, waarna ik tegen mezelf zeg 'zo, dat hebben we ook weer gehad'. Nee, ik spit ze door. Keer ze binnenste boven en onderste buiten. Anders voelt het niet compleet en kan ik 's avonds niet slapen. Ofzo.

Maar dat zorgt er dus wel voor dat ik mezelf meer dan eens met (lichte) tegenzin door een titel sleep. Laatst nog, in het veel te langgerekte Shadow Warrior. Al had ik net zo goed Assassin's Creed: Unity, Alien: Isolation, inFamous: Second Son, Dying Light of zelfs Dragon Age: Inquisition kunnen noemen. Allemaal titels die de eerste paar uur op hun best waren, maar daarna veranderden in filler-quest fests en zo hun welcome flink overstayeden. Of, in goed Nederlands: bezoek en vis blijven slechts drie dagen fris.

rotte vis

 

Ik kan er echter niks aan doen. Ik heb namelijk last van OCD. Als ik een kistje in Assassin's Creed spot, MOET ik het openmaken. Als ik langs een Rift loop in Dragon Age, MOET ik hem sluiten. En als ik mijn gun kan upgraden in shooter X door vijftig vijanden een headshot te geven, MOETEN die kogels door die knarretjes. Ook al gebruik ik het wapen in kwestie verder nooit.

Oh, en breek me de bek niet open over achievements...

Daarom ben ik blij dat anno 2015 nog niet elke game is veranderd in een sandbox met minimaal 100 uur aan gameplay. De reden ook dat ik games als The Order: 1886, Toad's Treasure Tracker maar ook Call of Duty meer dan ooit waardeer. Overzichtelijke, lineaire ervaringen die wellicht wat minder lang duren, maar je je videogame-shot gedoseerder voorschotelen en minstens zo hard beklijven als de zoveelste open-wereld speeltuin.

Is het hele filler-fenomeen iets van de laatste tijd? Ik weet het niet. Wel heb ik het idee dat de 'grotere' (lees: langere) games van vroeger hun kruit meer verspreidt verschoten. Mijn kostbare tijd meer respecteerden. Alsof ontwikkelaars nog altijd niet goed weten hoe ze al die extra next-gen rekenkracht omzetten in daadwerkelijk boeiend blijvende gameplay. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk.

gta v

 

Toch, misschien zie ik ook wel spoken. Misschien wordt ik wel gewoon een oude man, die het allemaal al een keer heeft gezien en minder flexibel is dan voorheen. Misschien moet ik leren 'nee' te zeggen tegen spellen die me al na twee uur niet meer aanstaan.

Als jullie me nu echter willen excuseren: ik moet nog wat bloemen plukken voor die aardige vrouw in The Witcher 3. Of zal ik eerst die monsters slachten, waarna ik die ene upgrade voor mijn zwaa...

REACTIES (36) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord