The Boss Baby genomineerd: Oscars steeds minder voor snobs

The Boss Baby genomineerd: Oscars steeds minder voor snobs? 2018-01-24T16:25:22

The Boss Baby heeft een Oscar nominatie?! Really now? Wat betreft animatiefilms is The Academy wat mij betreft altijd een beetje scheel geweest, met Zootopia als winnaar van 2016 in plaats van het briljante The Red Turtle, Big Hero 6 in 2015 in plaats van het magische Song of the Sea (terwijl The LEGO Movie niet eens een nominatie kreeg!!!!!) en Brave in 2012 in plaats van de -wat mij betreft- superieure Wreck-it Ralph, ParaNorman en Frankenweenie. Maar nu gaan ze wel heeeel ver! Vorig jaar was er al de verschrikking dat Suicide Squad een Oscar-genomineerde film werd, dit jaar is het aan de The Boss Baby om zwaar onterecht met die grote eer er vandoor te gaan.

best Animated

Niet dat ik die film gezien heb, hoor, want dat leek me gewoon een fucking waste of time als je kijkt dat ‘ie op RottenTomatoes zowel van het publiek als van de critici een schamele 52 procent krijgt. Sowieso, het idee van baby’s met het brein van een volwassene is al sinds Look Who’s Talking uit 1989 niet grappig meer en ik vond de trailer zelfs een beetje… eng. Maar dat is eigenlijk het punt niet. Het gaat erom dat de Oscar-stemmers altijd met hun neus in de lucht lekker snobby aan het doen zijn over films, door bijvoorbeeld Quentin Tarantino en Alfred Hitchcock nooit een gouden beeldje te geven voor beste regisseur en comedy-films gewoon compleet genegeerd worden sinds de jaren ’40. ‘Wij beoordelen films als kunst’, dat is wat The Academy Awards lijken uit te willen stralen en wat de stemmers, met een gemiddelde leeftijd van antiek, belangrijker lijken te vinden dan entertainment. Bovendien heb je een streepje voor als je film een maatschappijkritische boodschap heeft, of er gewoon een alcoholist in zit.

Waarom we ons dan nog druk zouden maken om The Academy Awards als het toch een zooitje pretentieuze snobs is en de show best wel kneitersaai is? Omdat Hollywood machtig is, ervoor zorgt dat het een big deal blijft en onder andere hiermee bepaalt welke films het grootste gedeelte van de wereld bekijkt. Bovendien is het zeer motiverend voor de makers om hun best te blijven doen, om belangrijke films te willen maken in de hoop dat ze geëerd worden voor een publiek van hun voorbeelden en fellow filmmakers. Het zorgt er direct voor dat een knakker als Iñárritu besluit een flick te filmen alsof het één lang shot is of dat Charlize Theron zich praktisch onherkenbaar liet maken om een seriemoordenaar te spelen. Het pusht de industrie verder, zorgt dat het zich blijft ontwikkelingen en daar halen wij ook allemaal voordeel uit. Er zou een stuk minder WTF in films zijn zonder de Oscars, ik zweer je.

Birdman

En dus moeten de Oscars zich ook ontwikkelen, niet koppig en antiek blijven, want anders zijn ze een grote tegenstelling; awards die de filmindustrie moet pushen om zichzelf te verbeteren, maar zich op haar beurt zelf niet ontwikkelt. Gelukkig zie ik ook zeker wel verandering! Zo was ik in 2016 aangenaam verrast door de best wel vermakelijke show en lof die Mad Max: Fury Road ontving, waarna 2017 helaas verlammend voorspelbaar was (behalve dan die kneiterbeschamende fout toen de verkeerde winnaar van Best Picture werd opgelezen). Maar dit jaar zijn er weer spannende dingen aan de hand! The Shape of Water die maar liefst 13 nominaties krijgt bijvoorbeeld. Want laten we wel wezen, deze film van Guillermo del Toro is in essentie een monsterfilm, een creature feature. Ook het feit dat Blade Runner 2049 flink in aanmerking komt voor de gouwe rakkers, ook al is het alleen maar voor technische zaken zoals cinematografie, sound design en visual effects, is bemoedigend. Het is namelijk niet alsof scifi normaal gesproken zoveel liefde krijgt van The Academy!

Blade Runner Oscars

Maar het allerbelangrijkste nog wat mij betref is dat Logan, die awesome film over comic-held Wolverine, in aanmerking komt voor de Best Adapted Screenplay Oscar! Dat is nog eens een dingetje, mensen, want comic-verfilmingen hebben nog amper een nominatie gehad in dergelijke categorieën (op Ghost World and A History Of Violence na dan, maar die gingen niet over mutanten en superheld-achtigen), dus wie weet is dit het begin van iets prachtigs. Het is sowieso een goedmakertje voor het negeren van Deadpool vorig jaar.

Maar dan The Boss Baby… Als dat ook een poging is om de Oscars moderner te maken, dan is het wel een verdomd slappe. Of ben ik dan weer een snob dat ik ‘m veroordeel zonder hem gezien te hebben? Hhhmmmm...

REACTIES (51) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord