Robert Pattinson gaat shinen als Batman en dit is waarom 

Robert Pattinson gaat shinen als Batman en dit is waarom 2020-01-10T11:24:16

Vanaf de zomer van 2021 vliegt, knokt en speurt hij zich een weg door Gotham City als The Caped Crusader: Robert Pattinson. De Brit is gecast als Bruce Wayne en zijn alter ego in The Batman van Matt Reeves en nu de opnames officieel van start zijn gegaan is het tijd om eens vooruit te blikken op Pattinsons acteerprestatie. Heeft hij het talent in huis om een meeslepende Batman en Bruce Wayne te spelen? Ik denk van wel en dit is waarom!

Waar veel tieners Pattinson zullen herinneren als die glimmende vampierenboy Edward in de Twilight-films, is hij die kenmerkende rol inmiddels ruimschoots ontgroeid door een aantal steengoede acteerprestaties in latere films. Denk bijvoorbeeld aan David Cronenbergs Cosmopolis uit 2012 en Robert Eggers zwart-wit horrorfilm The Lighthouse, die vorig jaar bejubeld werd door critici en filmpubliek. De rollen die Pattinson in die twee films speelt laten naar mijn mening zien dat de acteur essentiële, emotionele kenmerken van zowel Bruce Wayne als Batman geloofwaardig kan neerzetten.

In Cosmopolis speelt Pattinson de steenrijke, teruggetrokken en berekenende zakenman Eric Parker. De welgestelde jongeman is arrogant, ontkent het bestaan van fatsoenlijke normen en waarden en kijkt vanuit zijn gepantserde limousine neer op het volk in een fictief en vooral chaotisch Manhattan. De wereld om Parker heen staat in brand, maar hij aanschouwt de rellen in New York zonder emotie; het doet hem helemaal niets. Pattinson speelde de rol van rijkeluisjongetje zonder moreel kompas voortreffelijk en ondanks het feit dat Bruce Wayne wel degelijk een shit geeft om zijn Gotham City, laat Pattinson in Cosmopolis zien dat hij de Wayne-kant van Batman zeker geloofwaardig neer kan zetten. Check de scene hieronder maar eens:

Pattinsons acteerprestatie in The Lighthouse reflecteert een totaal andere kant van het Batman-personage: de getraumatiseerde en bijna gestoorde individu die gekleed als vleermuis criminelen tot moes slaat. Hoewel dat laatste aspect nauwelijks naar voren komen in The Lighthouse, spelen trauma en waanzin onwaarschijnlijk grote rollen in de horrorfilm. In wat misschien wel de beste descent into madness-film is sinds The Shining, gaat de jonge Ephraim Winslow (Pattinson) aan de slag als hulpje van vuurtorenbewaarder Thomas Wake, die geweldig gespeeld wordt door Willem Dafoe. Al snel merkt Winslow dat er iets niet pluis is aan zijn baas Thomas, de vuurtoren en het geïsoleerde eiland waarop de twee mannen zich bevinden. Tijd om uit te zoeken wat de fuck er gaande is op het eiland!

Verder spoil ik natuurlijk niets, maar na de film twee keer gezien te hebben -je gaat The Lighthouse ongetwijfeld meerdere keren willen bekijken- kan ik bijna niet ontkennen dat Pattinson honderd procent zeker een natuurtalent in het acteursgilde is. Zijn acteerprestatie in The Lighthouse verkent veel verschillende emoties: van bescheidenheid en terughoudendheid tot compleet doorgeslagen en waanzinnige euforie. Je zou denken dat het misschien te ver gaat om te zeggen dat hij bijna elke psychologische fase van gek worden doormaakt, maar hij weet ze toch echt feilloos uit zichzelf te trekken, die Pattinson. Ik moet wel toegeven dat hij met Willem Dafoe ook een uitmuntende tegenspeler heeft, maar die heeft hij in The Batman ook met Colin Farrel, Paul Dano en John Turturro als respectievelijk Penguin, Riddler en Carmine Falcone.

Ik zou dus vooral wil benadrukken dat we Pattinsons tijdperk als de glimmende Edward Cullen heel snel moeten vergeten en vooral moeten wachten met een definitief oordeel over zijn superheldencasting tot we The Batman van Matt Reeves daadwerkelijk gezien hebben. Als je dan toch wil speculeren over het falen of slagen van Pattinsons casting, bekijk dan eens wat van zijn films die post-Twilight zijn verschenen. Ik beloof je dat je zeker niet teleurgesteld zult worden.

Voordat we Pattinson in juni 2021 als getraumatiseerde miljonairszoon gaan zien speelt hij komende zomer een nog onbekende rol in Chris Nolans Tenet. Ook die film belooft een geestverruimende ervaring te worden en ik ben benieuwd wat Roberts aandeel in die film wordt. Mocht je The Lighthouse nog niet gezien hebben, aarzel dan niet en zoek een filmhuis die ‘m al vertoont. Grote ketens als Pathe en Vue gaan The Lighthouse pas vanaf eind februari vertonen, maar sommige filmhuizen hebben de geniale horrorprent van Robert Eggers al in huis. Het kost dus wat meer moeite om The Lighthouse nu al te checken, maar die film bevat in mijn ogen een masterclass acteren van Pattinson en Dafoe en vormt hét bewijs dat de vampierenboy zich ontwikkelt heeft tot potentiële vleermuisman.

Heb jij Cosmopolis en The Lighthouse ook al gezien? Laat me onder deze blog zeker weten wat je denkt over Pattinsons acteerprestaties en of je denkt dat hij klaar is om volgend jaar te gaan shinen als Batman!

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord