PU Challenge: FM 2013 – Win met Ajax de CL! 

PU Challenge: FM 2013 – Win met Ajax de CL! 2013-03-29T20:01:38

Ik moet jullie wat bekennen. Naast BioShock: Infinite, speel ik momenteel geen andere game dan Football Manager 2013. Noem me gerust verslaafd. Meestal doe ik dit lekker competitief met een maatje van me, waarbij we allebei een club managen en net zolang doorspelen totdat één van ons wordt ontslagen. Supervet!

kluivertMaar ook in mijn eentje vind ik FM 2013 fantastisch. Zó geweldig zelfs, dat ik mezelf een heuse PU Challenge heb opgelegd: binnen 3 seizoenen de Champions League winnen met Ajax. In Amsterdam – en dan in het bijzonder de heer J. Cruijff – zijn ze ervan overtuigd dat het kan. En weet je, ik denk het zelf ook. Hoofdstedelijke branie? Nee ouwe, let maar op. Vandaag een verslag van seizoen één!

Goedbeschouwd heeft Ajax in 2012/2013 al best een aardig elftal. Een lekkere mix van aanstormend talent (Fischer, Eriksen), gearriveerde vedettes (De Jong, Alderweireld) en ervaring (Poulsen, Babel). Ik begin mijn carrière als hoofdcoach van de Amsterdammers dan ook niet te gek, en haal slechts een handjevol gerichte versterkingen. Overbodige spelers als Sulejmani (te dik) en Sana (te licht) laat ik vertrekken.

  • Gehaald: López (CV) 6,5 miljoen, Ekdal (VM) 3,3, Blanco (AMR) 2,5, Bueno (S) 0,8
  • Verkocht: Sulejmani 6, Schöne (Huur) 1,5, Sana (Huur) 0,6

Mijn basiself ziet er als volgt uit: Vermeer – Blind, López, Alderweireld, Van Rhijn – Poulsen, De Jong, Eriksen – Babel, Sigthorsson, Blanco.

Op de bank: Cillessen, Moisander, Veltman, Ekdal, Andersen, Fischer, Bueno

ajax selectie 2012/2013 

Het seizoen begint niet best. In de strijd om de Johan Cruijff schaal krijg ik meteen een dik pakkie van PSV: 2-4. Mijn kersverse Argentijnse mandekker López zakt keihard door het ijs (vanwege de taalbarrière?); ik wissel hem al na 15 minuten. Maar ja, hopelijk leren mijn jongens hiervan en kweken ze wat karakter. Aan de andere kant begint de Eredivisie redelijk veelbelovend. Na drie speelronden sta ik keurig op 7 punten. In de 4e pot ga ik evenwel ongenadig onderuit bij angstgegner Utrecht: 3-0. Ouch! Ik maak even pas op de plaats.

Doordat mijn voorganger De Boer kampioen is geworden, speel ik al in mijn eerste seizoen Champions League. Thanx, Frankie! Ik kom echter van een koude kermis thuis. Al in de eerste wedstrijd krijg ik in de ArenA een dodelijk 2-4 pak rammel van Valencia. Plaatsing voor de knock-out fase lijkt direct een utopie, al eindigt de tweede poulematch in een verdienstelijke 0-1 overwinning uit op het Roemeense CFR Cluj. In de competitie gaat het met een vijfde plaats en 14 punten na 7 wedstrijden ook niet helemaal crescendo. Maar omdat ook de concurrentie punten morst, sta ik slechts 2 punten achter op koploper Feyenoord. Niks aan de hand, dus.

Dan breekt een matige oktobermaand aan. Beide wedstrijden in het CL-tweeluik met Chelsea gaan verloren. Het betekent dat uitschakeling al na vier speelronden een feit is. Met nog een thuiswedstrijd tegen het matige Cluj voor de boeg, ligt de derde plaats – en dus Europa League – echter voor het grijpen. De Eredivisietopper tegen PSV eindigt voorts in een 0-2 nederlaag. De achterstand op de Eindhovense koploper bedraagt nu 7 punten. Tot overmaat van ramp ga in de achtste finale van de KNVB-beker met 2-1 onderuit bij Roda JC. Dramatisch!

ajax chelsea

Tegen Cluj wordt het met enige moeite 1-1 en dus is de Europa League na de winterstop gelukkig wél bereikt. En na twee keer een 4-1 zege op Willem II en Heerenveen, ligt ook de titelstrijd weer open. Halverwege de competitie kunnen we de balans in de Eredivisie opmaken: 8 gewonnen, 7 gelijk, 2 verloren – 31 punten. 4 punten achter op Feyenoord, dat op 35 punten staat. Zoals ik al zei: alles ligt nog open. Tijdens de winterse transferperiode besluit ik me te ontdoen van enkele overbodige spelers, alsook een goede concurrent voor spits Sightorsson te halen in de vorm van Belgisch international Jelle Vossen.

  • Gehaald: Vossen (S) 5 miljoen, Lafata (S) 0,3
  • Verkocht: Boerrigter 3,7, Moisander 2,5, Bueno 1, Hoesen 1
boerrigter

Direct na de winterstop wordt de Klassieker met een klinkende 3-0 gewonnen, wat de titelstrijd écht weer helemaal openslaat. In de Europa League is het daarentegen al snel exit: thuis verlies ik 0-1 van het Itlaiaanse Udinese. De return eindigt nog wel in 0-1, maar na een zenuwslopende verlenging en dito penaltyreeks lig ik uit Europa. Alles op het kampioenschap dus, en dat is een bijzonder reëel streven: 4 punten achterstand op PSV, met nog 10 wedstrijden te gaan!

Thuis tegen Roda JC móet er in ieder geval worden gewonnen. Maar mijn selectie is doodmoe, en dus moeten mannen als Lukoki en Serero van stal worden gehaald. Duimen maar… Maar nee, het eindigt in 2-2. Vossen scoort wel zijn eerste twee goals, maar een gelijkspel is natuurlijk onacceptabel. Gelukkig remiseert ook PSV, thuis tegen Groningen.

De volgende wedstrijd is een directe kampioensconfrontatie tegen de gehate Eindhovenaren. Een must-win match, zeker omdat daarna pittige uitwedstrijden tegen Feyenoord en Heerenveen op de rol staan. Ik verlies echter met 0-2. Vervolgens blijkt ook Feyenoord in de Kuip met 1-0 te sterk. Het kampioenschap lijkt definitief uit mijn handen geglipt... Hopelijk word ik niet ontslagen! Maar na vier winstpartijen op rij – waaronder een eclatante 3-7 overwinning bij NAC – is het gat met nog 3 wedstrijden te gaan ineens nog maar 1 punt tot de 2e plaats van Feyenoord en 2 punten tot koploper PSV. Wat gebeurt hier allemaal? Kan het dan toch nog?

blindje

Het komt allemaal aan op de laatste speelronde. Wat een apotheose! Ik speel uit bij Vitesse, PSV uit bij Zwolle. Spannend wordt het evenwel nooit: door de simpele 0-3 van PSV, doet mijn 0-2 overwinning in Arnhem er niet meer toe. Wel heb ik - na een geweldige eindsprint - de voorronde van de Champions League gehaald. Maar ik ben allesbehalve tevreden. Hoe ga ik met dit elftal ooit de cup met de grote oren winnen?

- Beker: 1/8 finale

- Europa League: 1/32 finale

- Competitie: 2e plaats

Lessen voor komend seizoen: een kwalitatief veel bredere selectie. En misschien zelfs een complete facelift… Binnenkort deel twee!

ajax seizoen 1 football manager 2013

REACTIES (56) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord