PU Challenge: FM 2013 – Win met Ajax de CL: seizoen 2! 

PU Challenge: FM 2013 – Win met Ajax de CL: seizoen 2! 2013-04-24T16:39:53

Met Ajax de Champions League winnen in Football Manager 2013, en dat binnen drie seizoenen. Onmogelijk? Mwa, ik geloof er nog steeds in! In het verslag van mijn eerste seizoen als hoofdtrainer van de Amsterdamse club was wel te lezen dat één en ander absoluut nog niet van een leien dakje ging. Uitgeschakeld in de achtste finale van de KNVB-beker, slechts bij de laatste 32 in de Europa League, 2e in de competitie: eigenlijk viel er op elk vlak wel wat te verbeteren... Eerlijk gezegd mag ik blij zijn dat ik überhaupt nog Ajax-trainer ben. Had ik het voor het zeggen, dan had ik mezelf al lang ontslagen.

ajax champions league

Een complete renovatie van de selectie, dat is dus waar ik me voor aanvang van het tweede seizoen voornamelijk mee bezighoud. Ik neem afscheid van de dragende spelers Toby Alderweireld (megatransfer naar Borussia Dortmund), Poulsen (te oud) en Kenneth Vermeer (toch geen echte puntenpakker). Daarnaast komt er nog wat geld binnen met de verhuur van spelers die ik transfervrij binnen heb kunnen hengelen en direct weer uitleen. Ik koop er aardig wat moois voor terug. Allereerst de Argentijnse spits Facundo Ferreyra. Sightorsson deed het best aardig hoor, maar deze nieuwe targetman is bijna twee keer zo goed! Hetzelfde geldt voor de acquisitie van rechtsbuiten Nathan Redmond – op elke aspect een betere speler dan voorganger Blanco. Ook mijn nieuwe keeper David Ospina en routinier Kolo Touré lijken topaankopen. Allereerst waren de mannen gratis (want transfervrij), en daarnaast op het oog een garantie voor vele clean sheets. Laat dat seizoen maar beginnen!

  • Gehaald: Ferreyra (S) 8,5 miljoen, Redmond (AMR) 8,5, Savic (VC) 3, Ospina (DM) Gratis, Kolo Touré (CV) Gratis, Zayatte (CV) Gratis, Kali (MC) Gratis, Vejinovic (AMC) Gratis, Tannane (AMR) Gratis, Gouriye (S) Gratis
  • Verkocht: Alderweireld 13,5 miljoen, Vermeer 5, Blind 5, Enoh 2,1, Poulsen 1, Sana 1, Veltman 1, Koppers 0,15, Schöne 0,5 (Huur), Zayette 0,5 (Huur), Vejinovic 0,5 (Huur), Gouriye 0,25 (Huur)

Mijn basiself ziet er als volgt uit: Ospina – Boilesen, López, Touré, Van Rhijn – Ekdal, De Jong, Eriksen – Fischer, Ferreyra, Redmond

Op de bank: Cillessen, Savic, Kali, Serero, Blanco, Babel, Vossen

ajax champions league

In de voorronde van de Champions League spel ik tegen het Deense FC Nordsjaelland. Een eitje op papier, en dat blijkt. Uit 0-2, thuis 6-0 (3 goals Denswil!?). De beslissende confrontatie voor CL-plaatsing is tegen de Turken van Besiktas… Lastig, maar te doen. Ook de Eredivisie-start is goed, met onder andere een 5-0 zege op Roda JC en 9 punten uit 3 wedstrijden. En dan dus tegen Besiktas. In een afgeladen Amsterdam ArenA zijn de eerste minuten nog spannend, maar dan… Mijn team ontploft en loopt uit naar een ongekende 6-0 zege! Grote meneer is freshman Ferreyra met 3 goals. Plaatsing is zeker, de return in Istanbul een formaliteit. Helaas tref ik tijdens de CL-loting een loodzware poule, met Bayern München, Zenit Sint-Petersburg en Fenerbahce.

In de competitie gaat het echt super. Half september heb ik een onwaarschijnlijke 9 wedstrijden op rij gewonnen. Doelsaldo: 34 voor, 0 tegen! Dan de eerste wedstrijd in de CL, uit bij Bayern. De winnaar van vorig jaar. Dat zal wel een spanking worden, niet? Neen, tegen alle verwachtingen in, boek ik een spectaculaire 1-2 zege! Wtf, zou ik dit seizoen dan al een gooi naar het hoogste Europese eremetaal kunnen doen? Na de zege op Bayern plaats ik me in ieder geval eenvoudig na 4 wedstrijden voor de knock-out fase. Ik tref daarin… Manchester City. Ouch!

Op Eredivisienivau blijf ik de successen aaneen rijgen. Het gaat maar door! Tijdens de winterstop sta ik stijf eerste, met 6 punten voor op tweede plaats-ploeg PSV. Spits Ferreyra blijkt een fenomeen, hij heeft er al 17 inliggen na evenzoveel wedstrijden! Omdat stilstand achteruitgang is, besluit ik me tijdens de winterpauze wederom te roeren op de transfermarkt. Mede doordat ik een megabod van 16,5 miljoen euro binnenkrijg op rechtsback Van Rhijn, maar ook omdat ik elke positie echt goed, driedubbel bezet wil hebben. Grappige kanttekening: de helft van mijn basiself bestaat nu uit Argentijnen!

  • Gehaald: Peruzzi (VR) 9,5 miljoen, Musacchio (VC) 7,5, Cerro (VM) 7, Kardec (S) 2,5, Joao Paulo (S) 1,3, Rodríguez (VL) Gratis
  • Verkocht: Van Rhijn 16,5, Sightorsson 4,3, Savic 2,5, Serero 2,5
ajax champions league

Na de winterpauze pak ik de draad gewoon weer op waar ik gebleven ben: met winnen. Wanneer op de 21e speeldag de topper tegen PSV gewonnen gaat, sta ik 8 punten voor op de Eindhovense achtervolgers. Het kampioenschap lijkt slechts een kwestie van tijd. Lekker, want zo kan ik me optimaal prepareren voor het Champions League-tweeluik tegen de miljonairs van Manchester City!

De Engelsen treden aan met alle grote sterren: Agüero, Silva, Toure etc. Het begin van de wedstrijd word ik dan ook met de rug tegen de muur gezet, maar dan… Kompany maakt een onbeholpen sliding op Ferreyra. Strafschop! Eriksen benut het cadeautje. Een minuut later schiet de jonge Deen van zo’n 30 meter snoeihard op doel. Via de paal en het achterhoofd van doelman Pantilimon, caramboleert het leder in het doel. 0-2 bij rust! Een stunt is in de maak. Na de thee knokt City zich al snel terug tot 2-2, maar daar lijkt het bij te blijven. In de laatste minuut counter ik me via Eriksen echter zelfs naar 2-3! Dit mag ik in Amsterdam natuurlijk nooit meer weggeven, en dat gebeurt ook niet. Een 0-1 verlies volstaat. Ben ik nu een outsider voor de Champions League? Ik vind zelf van wel, ik loop daar niet voor weg. Volgende ronde is tegen… Real Madrid. Ok, vergeet wat ik zei over outsiders. Ik lig er 99,99 procent zeker uit :-D

Na een redelijk eenvoudige KNVB-bekerloting, speel ik de finale tegen PSV – tevens mijn naaste belagers op de Eredivisie-ranglijst. Met nog 5 speelronden te gaan sta ik daarin overigens 5 punten voor op PSV, dus dat kan bijna niet meer fout gaan. Tegen Madrid wordt het natuurlijk een ander verhaal. De eerste wedstrijd is in de ArenA – belangrijk dus dat ik geen tegengoals krijg. Mijn selectie is echter uitgeput na een slopend seizoen en ik speel – op zich keurig – 1-1. Is het genoeg? Nee, in Bernabeu word ik met 3-1 weggetikt. CR7 is de grote man met 2 goals. Adieu, Europa.

Ook in de Eredivisie wordt het toch nog even spannend. Na een 1-1 tegen Feyenoord en een 0-1 verlies uit bij Utrecht, is mijn voorsprong op PSV alleen nog doelsaldotechnisch. Toch pak ik de titel, na een zwaarbevochten 1-2 zege bij ADO Den Haag. Ook de bekerfinale gaat gewonnen; de dubbel is een feit. Nu die verdomde Europa Cup 1 nog...

- Beker: Winnaar

- Champions League: Kwartfinale

- Competitie: 1e plaats

Volgend seizoen moet het dus gaan gebeuren. Wie ga ik halen? Wie laat ik vertrekken? Genoeg hoofdbrekens…

Nog benieuwd naar hoe het me in mijn eerste seizoen verging? Check hier: Ajax wint de Champions League seizoen 1

ajax champions league 

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord