Okami en het leed van de underrated game 

Okami en het leed van de underrated game 2015-05-30T13:05:00

We hebben de laatste tijd veel geschreven over ondergewaardeerde en overgewaardeerde games, en de beste games die het slechts verkochten. En ja, ondergewaardeerd (onderschat) is heus wat anders dan slecht verkocht… Denk ik, althans… Ach, het zijn in ieder geval leuke onderwerpen, zodat we meteen maar iets soortgelijks deden op de site waar je heengaat voor al het nieuws over films en series: Filmfan.

Okami

Hoe dan ook, deze briljante Features van mijn collega’s zetten me wel aan het denken. Want waarom vind ik een game als Okami, die ik ook noemde in een van die Features, een van de beste games ooit gemaakt en heeft verder praktisch niemand ‘m gekocht? Heb ik echt zo’n aparte smaak? Dat valt wellicht wel enigszins mee aangezien ik net als de rest van de wereld het meest geniet van Zelda-games, en ik tezamen met nog zo’n 10 miljoen mensen graag World of Warcraft speel.

Zou het dan gewoon zo zijn dat iedereen van Okami zou hebben genoten? In dat geval lag het probleem wellicht simpelweg bij het ontbreken van kennis over het bestaan van de game, of zoiets sufs als een ‘onaantrekkelijk’ bevonden hoesje / reclame / trailer. Een lijst met opties die natuurlijk oneindig aan te vullen is met allerlei mogelijke redenen die de slechte verkoop van Okami verklaren. Gemeenschappelijke factor is dat al deze opties niets te maken hebben met de game an sich of de hoge beoordeling van de critici... Het gaat in zo’n geval veelal om de macht van marketing.

In principe is marketing best wel een grappig ding. Ik kan me doodergeren aan overdreven marketing van producten waar ik ofwel niets mee heb of waarvan ik vind dat het imago compleet haaks wordt neergezet aan de werkelijkheid, denk bijvoorbeeld aan Coca Cola en McDonald’s... Maar wanneer het bijvoorbeeld om een game gaat die ik geweldig vind, die ik de beste verkoopaantallen ooit toewens (al is het alleen maar met het oog op een vervolg), en waar ik de hele wereld mee kennis wil laten maken, dan mogen alle marketing toeters en bellen onmiddellijk uit de kast getrokken worden.

Okami

Had Okami maar een miljoenenbudget gehad… Of was dat in ieder geval maar beter besteed dan hadden jullie allemaal kunnen genieten van deze heerlijkheid van een game. Gelukkig zag ik onder de eerder genoemde Feature best wat comments over mijn underrated pareltje, dus helemaal alleen ben ik gelukkig niet!

Maar goed, ik schrijf deze blog niet per se om een herhaling van de discussie onder de betreffende Feature te veroorzaken. Nee, ik doe dit eigenlijk met dezelfde reden als waarom ik altijd drie trailers van (vrij) onbekende games in mijn Nachtwacht stop: ik wil niet dat jullie de parels missen tussen al het grote gamegeweld waar we dagelijks mee om de oren worden geslagen. En nee, dan bedoel ik natuurlijk niet dat je een obscure indie per se moet verkiezen boven The Witcher 3. Zeker niet, zelfs. Het enige wat ik hoop dat jullie meenemen van deze blog is dat niet elke goede game de marketing krijgt die deze verdient…

Oftewel, blijf nieuwsgierig, waakzaam en oplettend, en laten we ervoor zorgen dat er nooit meer een echt pareltje op een lijst met ondergewaardeerde games belandt!

REACTIES (41) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord