Nintendo rot op met je amiibo en SNES Classic Mini 

Nintendo rot op met je amiibo en SNES Classic Mini 2017-07-26T14:34:21

Het is een geweldig jaar voor Nintendo. De Switch verkoopt als een malle dankzij een geweldige launch line-up en dan moet Super Mario Odyssey in oktober nog uitkomen. Maar meer getoeter op de loftrompet krijgt het bedrijf niet van mij. Hoe goed de games ook zijn, Nintendo heeft dit jaar al een paar dikke fuck-ups op z’n naam gezet. Oh ja, het is tijd voor een volwassen man om te gaan bitchen over speelgoed!

Ik wil het hebben over de onvoorstelbaar slechte levering van Nintendo’s amiibo en Mini-consoles. Toen Nintendo met die zooi begon in 2014, bestelde ik er meteen een half dozijn en was ik totaal niet verbaasd dat het op dag 1 uitverkocht was. Veel van de Smash Bros. figuurtjes waren namelijk voor franchises waar Nintendo nog nooit een drol aan merchandise voor had gedaan. Star Fox? Earthbound? Metroid? Knap als je er in de gemiddelde gameshop iets van kon vinden dat niet honderden euro’s kostte. Nintendo was altijd te braaf om een half pretpark aan prullaria te maken voor hun geliefde games. Tot amiibo that is. Het was een spannende nieuwe stap voor het bedrijf, wat de conservatieve eerste voorraad verklaarde. Daarbij kwam dat de Smash Bros. amiibo functionaliteit totaal overbodig was. Je mistte weinig als je de beeldjes niet kon krijgen.

Nu zijn we in 2017 en de prijzen voor amiibo zijn alleen maar hoger geworden! De bevoorrading is NOOIT goed geweest waardoor scalpers (kopers die bewust zeldzame spullen kopen om ze voor veel hogere prijzen door te verkopen) des te meer amiibo inkopen om hun hypotheken af te betalen. Tot overmaat van ramp lijkt Nintendo de exclusieve amiibo content alleen maar groter te maken. In Breath of the Wild kon je met de Link amiibo allerlei exclusieve wapens, items en zelfs kostuums uit eerdere Zelda-games vrijspelen. Zelfs het paard Epona wordt gegijzeld door die plastic zooi!

Reggie Fils-Aime

De bevoorrading is zo slecht dat betrouwbare webshops als Bol.com en Nedgame nu ook al meer dan de adviesprijs durven te vragen. De nieuwe amiibo die op de afgelopen E3 getoond werden, kosten gemiddeld 20 euro. Alsof ze niet al met dikke winst worden geproduceerd. Waar houdt dit op?! Of een belangrijkere vraag: houdt Nintendo expres de voorraad laag om de interesse hoog te houden?

Het is een heuse welles-nietes discussie en voor beide kanten zijn goede argumenten te vinden. Zo geloof ik absoluut dat Nintendo er alles aan doet om de Nintendo Switch zo snel mogelijk te leveren. Er is geen enkele reden om daar de installed base klein van te houden. Maar bij amiibo vrees ik dat de waarheid tussen bewuste gierigheid en incompetentie ligt.

Oh wees niet zo op je tenen getrapt, Nintendo is absoluut gierig! Waarom denk je dat je al jaren te veel betaalt voor underpowered hardware? Het is de hele gedachtegang achter hun gamedesignfilosofie en dat zie je ook terug in hoe het bedrijf wordt gerund. Verkoopaantallen worden dikwijls conservatief ingeschat en zo wordt ook bevoorraad. Tijdens de Wii tekorten citeerden bronnen zoals de Financial Times en Engadget al gefrustreerde winkeliers en consumenten over het fenomeen. De amiibo-schaarste is een herhaling daarvan en laten we de NES Mini en SNES Mini niet vergeten, die Nintendo maar een paar maanden produceert om de games vervolgens weer in de kluis te donderen. Dáár is je bewijs dat Nintendo kunstmatige schaarste niet schuwt.

Snes Classic Mini

Eerlijk is eerlijk, het is niet een compleet gestoorde strategie. Weinig voorraad houden heeft Nintendo veel geld bespaard (de Wii U voorraad was zo weg)  en het is ook niet zo dat alle amiibo even goed lopen. Een extreem voorbeeld van hoe te veel voorraad je de das om kan doen, is Disney Infinity. Volgens bronnen via Kotaku werden miljoenen beeldjes geproduceerd van bepaalde personages zoals The Hulk. De verkoop zakte echter in waardoor Disney opgescheept zat met miljoenen onverkochte beeldjes. De te grote voorraad vrat de winst op en dat zorgde er uiteindelijk voor dat Disney Infinity werd stopgezet. Er zit ook geen groei meer in de toys-to-life markt dus Nintendo neemt best een risico om door te gaan met amiibo.

Toch kan Nintendo weldegelijk wat doen aan het amiiboprobleem. Allereerst kunnen ze grote winkeliers erop aanspreken dat ze zich aan de adviesprijs houden. Nintendo verdient er niets extra’s aan maar het misbruik maken van de schaarste wordt ze wél aangerekend. Ook kunnen ze content van (oudere) amiibo beschikbaar maken op de eShop voor een kleine prijs. Sommige Nintendo-fans willen gewoon alle content in games unlocken zonder een plastic prul erbij te kopen. Ik kan me voorstellen dat er genoeg gamers zijn die een paar euro overhebben voor het Wind Waker kostuum van Link. Tot slot helpt betere communicatie om te voorkomen dat er paniek uitbreekt. Geef aan welke amiibo nieuwe leveringen krijgen, wanneer en hoe zeldzaam ze zullen zijn. Een Mario amiibo wordt bijvoorbeeld meer geproduceerd dan een Fire Emblem amiibo, maar voor het de rest is het een raadsel. Wat de amiibo precies unlocken in de komende nieuwe Metroid en Super Mario, weten we ook nog niet. Het zorgt er allemaal voor dat scalpers en überfans binnen minuten elke webshop leegtrekken.

Amiibo

Ik heb inmiddels een stuk of 20 amiibo van mijn favoriete series verzameld. Sommigen makkelijk, anderen verdomd moeilijk. Ik heb nog wel interesse in een paar uit de nieuwe lichting, maar niet voor de belachelijke prijzen waarvoor ze nu te koop staan. Ik hoop dat Nintendo het vroeger dan later oplost, maar tot die tijd mogen ze ophoepelen met hun amiibo shit.

REACTIES (45) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord