Mijn eerste avondje met de Oculus Rift 

Mijn eerste avondje met de Oculus Rift 2014-08-22T17:59:57

Ik ben nog nooit zo snel naar huis gerend als gister. Jan had me zo’n 800 meter van mijn huis afgezet en ik denk dat ik die 800 meter in maximaal 10 seconden heb afgelegd. Het was voor de verandering niet de regen, of het vooruitzicht op een pizza, waardoor ik ging rennen. Nee, de reden voor mijn haast was het koffertje in mijn hand. Een stevig zwart koffertje met mysterieus uitziend oog op de zijkant.

Eenmaal thuisgekomen kon ik niet wachten om het koffertje uit te pakken. Het zou namelijk mijn eerst ervaring met de toekomst van games worden. 'Helaas' was het gister eerst mijn beurt om de Twitch-stream te verzorgen, maar nadat ik dat vakkundig had afgeraffeld was het dan zo ver: het was tijd om de Oculus Rift aan te sluiten.

Oculus

Het aansluiten zelf ging, tegen alle verwachtingen in, vrij soepel. USB kabeltje, HDMI kabeltje, stroom kabeltje en klaar is Nino. Vervolgens hoefde ik alleen de drivers te installeren en de skibril te kalibreren. Ondanks dat het hier de eerste versie van de Oculus betreft, die eigenlijk alleen voor ontwikkelaars bedoeld is, was ik binnen 10 minuten up and running.

De eerste demo die ik heb getest was de standaard demo die meegeleverd wordt met de drivers. In deze demo kan je een rondom Mediterraans huisje wandelen en na flapperende vlindertjes kijken. Grafisch indrukwekkend maar qua gameplay zo’n beetje net zo spannend als een grasspriet.

Mijn zoektocht naar leuke games voor de Oculus bracht mij vervolgens langs een zee van hobby sites en subreddits, waar ik de ene demo na de ander tegen kwam. De helft van die demo’s kreeg ik ook daadwerkelijk aan de praat en de helft daar weer van was ook daadwerkelijk mindblowing.

Sightline

Mijn favoriete demo’s waren:

SightLine: The Chair

In deze demo verandert de wereld om je heen op basis van waar je naar kijkt. Dat klinkt wazig (en dat is het ook) maar ik wil deze demo niet spoilen want ik hoop dat jullie deze onvergetelijke Oculus-ervaring ooit een keer zelf mee kunnen maken. Mooie graphics en een uniek concept dat alleen met de Oculus Rift mogelijk is.

Titans of Space

Ik ben een groot fan van alles dat zich in de ruimte afspeelt en deze educatieve ervaring sluit daar perfect op aan. In een ruimteschip vlieg je door ons zonnenstelsel en krijg je interessante info over elke planeet. Astronomie was nog nooit zo leuk.

Half Life 2

Eén van de beste games aller tijden was ook één van de eerste games die de Rift ondersteunde en ik keek er dan ook erg naar uit om door City 17 te wandelen met m’n nieuwe skibril. Helaas is de game in VR-stand erg pixelig, waardoor ik er niet lekker in kwam. Hopelijk ligt het aan mijn instellingen want HL2 had er aanzienlijk meer last van dan andere demo’s.

Het mooie van mijn eerste avondje met de Rift was dat ik er niet misselijk van werd. Ondanks dat het om de eerste versie van de devkit ging (waar de meeste mensen moeite mee hebben) kon ik ongestoord de hele avond Riften (hehe).

Minder mooi was dat ik de grootste moeite had om vette games voor de Rift te vinden. Ik snap dat de install base te klein is om grote games te rechtvaardigen maar ik had wel gehoopt dat er meer bestaande games gepatched waren met Rift support.

Half Life 2

Dit weekend ga ik verder met mijn speurtocht naar vette Oculus games dus ik heb de hoop zeker niet opgegeven. Sterker nog: ik kan niet wachten tot ik dadelijk thuis ben zodat ik verder kan. Daarnaast komt de DK2 van onze Florian deze week als het goed is ook binnen, dus verwacht de komende tijd een shitload aan vette VR-coverage hier op PU.nl!

REACTIES (75) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord