Is de Xbox One de moeite waard? 

Is de Xbox One de moeite waard? 2014-08-12T12:41:27

November 2013. Op een parkeerplaats ergens in Noord-Holland, heeft een shady transactie plaats: ik geef Tjeerd 500 euro, en krijg er een groene doos voor terug. Terwijl ik naar de auto loop, dringt het pas tot me door: ik ben als één van de eerste Nederlanders in het bezit van een Xbox One!

Graddus Xbox One

 

Nu, een kleine tien maanden later, verschijnt het ding eindelijk officieel bij ons. En hoe je het ook wendt of keert, hoeveel extra's en goedmakertjes Microsoft er ook bij propt - dat blijft schandalig. Helemaal nu de Bone ook gewoon Kinectloos te koop is, en daarmee het voornaamste argument voor de verlate release - stemlocalisatie naar onze moerstaal - van tafel is. Maar deze blog is niet bedoeld om te ranten. Nee, ik wil het hier nu even hebben over de vraag der vragen: is Microsoft's next-genner eigenlijk de moeite waard? Ik deel graag mijn ervaringen.

Allereerst het apparaat zelf. Dat is breed, zwaar en log. Amerikaans, ja. Ik moet zeggen dat ik het persoonlijk wel dig. Mits je TV-meubel groot genoeg is, heb je echt het idee dat er wat stáát. Om de Xbox One kun je simpelweg niet heen. Een verademing vergeleken bij bijvoorbeeld die minuscule Wii U, die ik niet alleen door het gebrek aan games vaak gewoon over het hoofd zie.

En Kinect 2.0? Om eerlijk te zijn, heb ik 'em nog steeds niet aangesloten. Ik zie er het nut niet van in. Echter, mocht er ooit een killer-app voor verschijnen, dan heb ik het beestje mooi wel. Dat de kans daarop ongeveer 0,2 procent is, ach. Of mag ik mezelf niet een beetje begoochelen na de aankoop van feitelijk een overbodig stuk plastic van 100 euro?

graddus kinect 2.0

 

Gelukkig zit de rest van de Xbone-architectuur wél erg strak in elkaar. De menu-interface werkt dankzij een aantal facelifts ouderwets intuïtief, na het uit- en aanzetten kun je direct verder waar je gebleven was en die controller... Oh man, die controller. Sure, de nieuwe DualShock is een vooruitgang, maar voelt nog altijd als een goedkope, Taiwanese third-party oplossing vergeleken bij de Bone-besturing. Voor mij is dit - naast het super soepele Xbox Live - echt dé USP van de Xbox. Daarbij: overstappen naar de PlayStation 4 heeft gewoon teveel nadelen. Niet in de laatste plaats mijn Gamerscore van inmiddels 138440. Die laat je niet zomaar in de steek...

Dat ik (voorlopig) dus exclusives als Killzone: Shadow Fall en InFamous: Second Son mis? Het wordt meer dan goedgemaakt door het immer uitdijende aanbod One-titels. De afgelopen maanden woonde ik Peggle 2, Dead Rising 3, Forza 5, Ryse en TitanFall compleet uit, alsook multiplatformgames als Thief, FIFA 14, Battlefield 4, Watch Dogs, Wolfenstein, Sniper 3 en MGS V: Ground Zeroes in al hun grafische glorie. Die honderd euro bovenop de huidige adviesprijs heb ik er dus wel uitgehaald. En nee, da's dit keer geen zelfbedrog.

Graddus Xbone-games 

Maar goed, nu wil je natuurlijk antwoord op die ene, prangende vraag: is Microsoft's next-genner de moeite waard? Puur persoonlijk sowieso. Toegegeven, ik ben semi-fanboy en bijna al mijn gamende vrienden spelen op de Xbox, maar ook objectief heeft de One veel voordelen. Microsoft is ambitieus. Er komt een shitload aan dikke exclusives aan. En er is natuurlijk nog altijd 0,2 procent kans dat het toch wat wordt met die gekke Kinect.

Dus, sta jij op 5 september aanstaande met een Xbone in je handen? Je hoeft er in ieder geval niet meer met een koffer vol geld mee naar een parkeerplaats...

REACTIES (143) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord