Hulp van internet 

Hulp van internet 2014-08-02T15:48:14

Ik stam nog uit het tijdperk dat games vol geheimen zaten. Echte geheimen die je alleen kon ontdekken door goed op te letten bij de verhalen op het schoolplein. Of een iets betrouwbaardere methode: spieken achter in de gamebladen, bij de tips en geheimen afdeling. Precies, dit was het tijdperk zonder internet. De jaren negentig, de tijd waarin je telefoonnummers kon bellen om zo hulp te vragen wanneer je muurvast zat in een spel. Walkthroughs namen pagina's en pagina's van gametijdschriften in beslag omdat de complete levels via foto's werden weergeven. Tenslotte kon je zoiets als een 'Game Genie' kopen om gebruik te maken van cheatcodes. Leuk maar nee, ik moest die hulp niet, en nu nog steeds niet. Zelf je problemen oplossen, aarslelijke gedrochten de aars schoppen en werelden verkennen, allemaal op eigen kracht. Dat is de helft van de lol. Dat was vroeger het geval, en nu nog steeds.

GG

Voordat we de internettijd weer ingaan, eerst nog even doormijmeren over vroegah. Ik was met gamen altijd al een fanatiek kutkind. Het liefst een game zonder hulp uitspelen en toffe games doorraggen op de hardste setting is was ik deed. Dat ik een fanatiek ventje was met gamen, hebben mijn ouders overigens geweten. Een keer was mijn vader heel vroeg opgestaan om de toenmalige populaire game in huis, Asterix and the Great Rescue, te spelen. Nog voordat ik er met mijn gamegrage tengels aan zou zitten. Toen was mijn pa dus een level verder gekomen dan waar ik op dat moment gebleven was. Ik kan jullie mededelen dat het geen gezellige ochtend werd toen mijn kinderbrein dit bij binnenkomst in de huiskamer aanschouwde. Uiteindelijk heb ik de game wel als eerste uitgespeeld. Godverdomme. Enfin, de voornaamste info die ik uit bladen haalde was movelists voor fighting games. Nee, zo'n finishing move stond toen niet in de game manual en ook niet in het optie menu. Tenslotte, zoiets als een Game Genie, daarover hoeven we niet te discussiëren. Dat was gewoon voor de mietjes. Wie wil een spel nu beginnen met 100 levens, lekkere voldoening als je de game dan uitspeelt...

Een dergelijke mentaliteit heb ik, tot het kinderachtige aan toe (ik ga nog net niet huilen als ik een potje van een van mijn vrienden verlies), aardig vastgehouden. En het is niet moeilijk, zelfs niet in deze moderne tijden, gewoon niet spieken op internet. Het is dubbel niet moeilijk want het gros van de spellen neemt je tegenwoordig mee aan het handje. Enig probleem is als je games op 100% wilt uitspelen of een verzamelfreak bent. Gelukkig heb ik daar geen last van, ik hoef niet elke freaking duif in Liberty City om te leggen; zonde van de tijd. Nee, mij zul je never de nooit niet op internet zie... oh... hoi Dark Souls 2.

RRA

Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik zat even vast in Dark Souls 2. Niet dat dit zo'n makkelijke game is maar noem het overdreven persoonlijke gamerstrots. Ofzo. Ik kwam in ieder geval even niet voorbij het verdomd grote spingedrocht The Duke's Dear Freja en waar ik helemaal een klein trauma aan heb overgehouden, is die fokkin Royal Rat Authority. Ik kreeg die kleine kutratjes maar niet op tijd dood, wat essentieel is, wil je normaal het gevecht aangaan met de Royal Rat zonder toxic te raken (en te sterven). Ik... ik ben op internet gaan kijken wat ik moest doen. En niet zo'n beetje ook. Zelfs spieken hoe andere spelers de rattenaars versloegen was niet genoeg. Flink verder lezen en filmpjes checken deden mij uiteindelijk realiseren dat ik met een halfgare toverstok rondliep en dat ik betere ringen om m'n vingers kon hebben.

Twee uur later en met hernieuwde kennis wist ik mijn character (een uitgebreid toverende cleric die er al 60 uur op heeft zitten) in no time te boosten. De kutrat werd vervolgens in twintig minuten omgelegd, en de huge ass spin zelfs in één keer. Herboren voelde ik me, en nog steeds. Toen ik er ook nog achterkwam dat er zoiets bestond als Huntsman's Corpse, een gebied met een entree waar ik al dertig keer voorbij ben gelopen, was het feest helemaal compleet. Ik ben daar (relatief gezien) wreed powerfull. elke dwaas wordt er (tot dusver) met de platte hand omgelegd! 

Freja

Toch is Dark Souls 2 een ander verhaal als het gaat om internethulp inschakelen. Die game is gemaakt om met de community uit te pluizen. Spieken op internet wat er allemaal kan in die game is bijna een must. Zelf zou ik in ieder geval ernstig veel mislopen en minder uit die game halen als ik niet af en toe spiek. Met de eerste Dark Souls deed ik dit ook wel een klein beetje maar nu heb ik me ondertussen veel uitgebreider ingelezen. Cool eigenlijk hoe de shitload aan informatie die op het web staat bij deze game ECHT een bijdrage levert. Je haalt juist meer uit de game in plaats van dat de ervaring te niet wordt gedaan. Uiteindelijk heb je het uiteraard zelf in de hand, Dark Souls (2) doorspelen enkel door walkthroughs te volgen, dat is natuurlijk geen reet aan. Bij zo'n beetje alle andere games blijf ik bij mijn standpunt: spieken en afkijken op het web voelt als falen. Een spel dient op eigen kracht te worden uitgespeeld. Alleen als je ECHT muurvast zit, en de game op 'de stapel' dreigt te belanden, is voorgekauwde info bekijken verantwoord. Zo is me dat in ieder geval ooit opgelegd door het fanatieke kutkind in mij.

Nou dan, dit weekend ga effe serieus verder doorbeuken in Dark Souls 2. Voor de leuk en zodat ik niet word gebitchslapped door Samuel de eerst volgende vergadering.

REACTIES (42) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord