Hoogtijdagen voor eSports 

Hoogtijdagen voor eSports 2013-08-09T12:57:24

Deze week weet ik van gekkigheid niet waar ik naar moeten kijken op Twitch.tv. Kijk ik naar de StarCraft II WCS waarvan dit weekend de Europese finale is? Of stem ik toch af op The International, het WK Dota 2 met een prijzenpot van 2,8 miljoen, waarvan dit weekend óók de finale is? Gelukkig houdt de Championship Series van League of Legends dit weekend even rust, want anders zou Twitch dit weekend wel eens kunnen bezwijken onder de drukte.

We leven niet meer in een tijd dat eSports als Quake, Counter-Strike en Unreal Tournament op tv uitgezonden moeten worden om kijkers te trekken die er helemaal niet op zitten te wachten. Het is niet meer zo dat er eerst een hele bak geld tegenaan gegooid moet worden om een gametoernooi uit te zenden. 2013 is een jaar dat elke koekwous met een beetje fatsoenlijke PC en internetverbinding streamt vanaf thuis en je lekker op de bank op je tablet naar LoL, Dota 2 of SCII kan kijken in plaats van achter een PC.

Daar waar ik acht jaar geleden tijdens de eerste strubbelingen weinig toekomst zag voor eSports in Nederland, is die mening nu volledig bijgesteld. De industrie heeft een nieuwe adem gevonden in het livestreamen op websites als Twitch.tv. eSports groeien explosief en deze augustus is voor mij een duidelijk hoogtepunt van deze groei.

Dit weekend kijken er waarschijnlijk meer dan een half miljoen mensen via Twitch naar de finales van The International en dan tellen we de Chinezen en mensen die in-game via Dota TV kijken niet eens mee. Voor de finale van de Europese voorronde van de WCS van StarCraft II verwacht ik zo’n 200.000 kijkers. En het zou vreemd zijn als er tijdens een weekend minder dan 50.000 mensen naar League of Legends kijken ongeacht of er een groot evenement gaande is of niet.

Dat is dit weekend, maar daarmee is het door eSports overgoten augustus nog niet afgelopen. Over twee weken vinden op de Gamescom namelijk de Europese finales voor LoL plaats én de wereldwijde finales van de SCII WCS. Dat is wederom een moment dat de kijkcijfers de pan uit zullen rijzen. Het is natuurlijk niets vergeleken met voetbal, maar dan noem je ook iets. Van mij hoeft het ook niet zo groot te worden om er van te genieten. Dat doe ik nu al en de kwaliteit van de streams wordt met de maand beter.

Mocht je nog nooit een eSports wedstrijd van LoL, Dota 2 of SCII hebben gekeken, maar ben je wel nieuwsgierig, dan is dit echt de maand om het een keer te proberen.  Wees gerust als je de games niet kent of er weinig vanaf weet. De commentatoren helpen je er wel doorheen en leggen heel veel uit. Als je voetbal voor de eerste keer kijkt weet je ook alleen wanneer iemand scoort, daarna leer je pas wat buitenspel is. Je eerst potje zal daarom misschien even wennen zijn, maar bij het tweede is alles alweer een stuk duidelijker. En voor je het weet kijk je net als ik bijna geen sport meer, maar eSport.

Deze augustus kun je me dan ook in de avonduren vinden op Twitch dat ik vooral op de bank op mijn tablet kijk. Op de Gamescom ga ik zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de eSports hal als ik even geen afspraak heb. Dus deel gerust je emoties met me via Twitter als straks Na’vi en Alliance in de finale staan of als Grubby straks de Europese titel of een plekje in de wereldwijde finale in de wacht weet te slepen. Ow en vergeet niet je Twitch-account aan je Steam-account te koppelen voor de in-game item drops in Dota 2 als je The International kijkt via Twitch!

REACTIES (43) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord