Honger naar New Orleans 

Honger naar New Orleans 2016-09-09T09:52:18

Mensen die mijn twitter vorige week in de gaten hebben gehouden, weten dat ik in New Orleans was voor een Mafia III perstrip. Waarom wij hier in Nederland als ENIGE in de wereld maffia met dubbel f schrijven, is een groot raadsel maar feit is dat de Cosa Nostra al decennialang schrijvers, filmmakers én gamemakers inspireren.

Mafia III speelt zich af in New Bordeaux; de game-versie van New Orleans. Bij maffia en onderwereldgames denk je toch al snel aan New York, Chicago en Boston, maar niet zo snel aan New Orleans. Volledig onterecht, zo leerde ik, want de Siciliaanse maffia is juist gevormd in New Orleans en al aan het eind van de 19e eeuw. The French Quarter, het oude centrum, en nog steeds het kloppend hart van de stad, bestond lange tijd voor 90% uit Italianen afkomstig uit Sicilië.

 *squint*

New Orleans is inmiddels door andere zaken bekend. Helaas door orkaan Katrina die haar sporen verwoestend achterliet, maar vooral door de rijke muziekhistorie die je vandaag de dag nog steeds terug hoort. Blues, Jazz, Brass, Cajun… de bandjes en artiesten spelen iedere avond op Bourbon Street en Frenchmen Street de blaren op hun vingers en zingen de longen uit hun lijf. Dat toeristen zich vervolgens helemaal vol laten lopen met whisky en bier, is voor de stad zelf een aangenaam gevolg, want het spekt de kas.

 Jazz

Sommige noemen New Orleans het Sodom en Gomorra van de Verenigde Staten. Omdat het er nogal eens losbandig aan toe kan gaan, tijdens het nachtleven. Ik vond dat wel meevallen. De sfeer is ontspannen, broeierig en gemoedelijk, waarbij ieder elkaar lekker zijn of haar ding laat doen, en ieder op zijn eigen manier aan het genieten is. Ik ben er maar kort geweest, drie avonden, waarvan één avond uitgeteld door de jetlag, dus ik kom er zeker graag nog eens terug. Voor de muziek, de mix van culturen en het eten. Mocht je ook die kant op gaan zorg dan dat je tenminste deze drie versnaperingen tot je neemt:

Gumbo: traditioneler wordt het niet. Mengsel van bouillon, groenten (het bekende Cajun-trio selderij, ui en paprika), vlees en of rivierkreeftjes. Op iedere hoek van de straat verkopen toko’s hun eigen variant en allemaal claimen ze dat die van hen natuurlijk de beste van de streek is.

 Jambalaya

Jambalaya: pittig rijstgerecht met Cajun-groenten, vlees of vis, en soms zelfs met alligator.

Po’ Boy: stokbroodje belegd met vlees (rosbief) of gebakken zeevruchten, aangevuld met bijvoorbeeld sla, tomaat, augurken, mayonaise, jus of mosterd.

Verdraaid! Nu heb ik honger gekregen! 

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord