Hoe Dr Kawashima me helpt minder last te hebben van dyscalculie 

Hoe Dr Kawashima me helpt minder last te hebben van dyscalculie 2019-12-15T10:04:00

In 2006 veranderde de wereld, want toen kwam op DS de game Dr Kawashima: Brain Training uit. Het kon mij weinig schelen hoe oud mijn brein was, maar het spel heeft mijn brein wel een stuk beter gemaakt.

Laatst begon iemand tegen me over wat games allemaal verkeerd doen, maar gelukkig eindigde dat in de vraag hoe ze mensen juist kunnen helpen. Ik denk dan aan mijn eigen probleem, maar zeg dat natuurlijk niet. Het gaat immers om de algemene mensheid, die bijvoorbeeld door Wii te gebruiken sneller revalideren, of die door gamification alvast leren hoe ze virtueel in een mens kunnen snijden voordat ze aan het echte werk beginnen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen en dat is één van de dingen die mij erg aantrekken in games. 

braintraining
   

Brain Training

Voor mij persoonlijk is er één game die met prefrontale cortex en schouders boven de rest uitsteekt: Brain Training. Ik heb een paar jaar van mijn leven gespendeerd met slechts een stuk of vijf games (waaronder The Sims en Sim City), waar ik destijds enorm veel tijd in stak. Maar toen was daar de DS, met zijn Nintendogs en die vreemde Dr. Kawashima. Het werd natuurlijk enorm in de markt gezet als een apparaat voor kinderen en ouderen, maar als tiener voelde ik me er enorm toe aangetrokken.

Dr. Ryuta Kawashima is een neurowetenschapper die een manier ontwikkelde om het brein te trainen. Een methode die in gamevorm werd gegoten door Nintendo en miljoenen keren werd verkocht. Volgens Kawashima zorgen taal- en rekenspelletjes ervoor dat de hersenactiviteit toeneemt en er meer bloed, zuurstof en aminozuren in de prefrontale cortex terechtkomen. Dat is de plek waar we informatie leren en gebruiken en die dankzij die extra activiteit zorgt voor betere of meer verbindingen tussen hersencellen. Er zijn mensen die stellen dat Kawashima niet helemaal gelijk heeft, omdat onze hersenen toch al genoeg prikkels krijgen door alle telefoons en computers die we tegenwoordig gebruiken. Toch heeft het mij wel degelijk enorm geholpen.

Oke, oke, fair enough: eigenlijk was Brain Training helemaal niet zo’n leuke game. Sure, die Japanse dokter wist best eens enthousiast te doen over wat je deed, maar hij dwong me wel iets te doen waar ik simpelweg geen plezier aan beleef: rekenen. Alles met woorden vond ik tof, maar die sommen maken was nogal een opgave. Zeker als je het steeds sneller moest doen en moest onthouden welk getal er ergens stond, dan ging het bij mij al snel verkeerd.


   

Dyscalculie

De reden daarvan is dat ik dyscalculie heb, dat is cijferdyslexie en betekent dat ik cijfers niet zo goed kan lezen. Je hebt het ongetwijfeld wel eens gemerkt in een N8W8: ik draai vaak jaartallen om of ik mis een nulletje. Ik probeer echt mijn cijfers extra te checken, maar soms schiet dat er wel eens bij in. Bovendien zie ik ook niet zo snel als andere mensen dat er wat verkeerd is: in mijn ogen dansen die getallen toch alle kanten op. 

Het is erg vervelend, want je komt er vaak dom door over. Als iemand me geld teruggeeft, dan ga ik er vaak maar vanuit dat het wel klopt of ik tel het later na, want ik ben simpelweg een ramp met getallen. Een baan waarvoor ik een assessment moet doen waarin getallenreeksen afmaken voorbij komt? Vergeet het maar. Gelukkig word ik voor mijn eigen administratie steeds beter in Excel, maar je moet de getallen dan wel goed in het sheet zetten. Gelukkig heb ik voor dat probleem hulp. Die hulp heet Dr. Kawashima.

number cruncher
   

Nog steeds kan mijn brein soms rare kronkels hebben als het om cijfers gaat, maar elke dag even een kwartiertje sommen maken zorgt er wel voor dat ik het cijferdrama iets beter onder controle heb. Het helpt dat ik een fotografisch geheugen heb, want ik denk dat ik vooral daarom sommen wel sneller onder de knie heb. Heel fantastisch is sommen doen nog steeds niet, maar ik weet tenminste wel dat ik er in ieder geval mezelf enorm door verbeter. Ben jij ergens beter in geworden door games, of helpen ze jou met iets waar je iets minder goed in bent?

brain training
   

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord