Het Xbox One Debacle 

Het Xbox One Debacle 2013-08-15T13:47:24
Gisteravond sloeg de vlam in de pan. De Xbox One komt niet naar Nederland dit najaar. En ook niet naar België, Denemarken, Finland, Noorwegen, Rusland, Zweden en Zwitserland. Damn!

Haren werden uit hoofden getrokken, diezelfde hoofden werden op muren gebeukt, handen werden ten hemel geheven, vloeken werden uitgesproken. Ondertussen wreef het PlayStation kamp haar handen terecht ineen. Veel zwevende kiezers gaan nu voor een PlayStation 4 simpelweg omdat er niks meer te kiezen valt. De PS 4 heeft hier in Nederland het alleenrecht dit najaar in de next-gen war.

Xbox Gone

Is het slecht voor het merk Xbox? In Nederland sowieso maar denk eens na. Stel dat je als Nederlandse Xbox-speler zou horen dat Roemenië en Haïti geen Xbox One zouden krijgen dit najaar. Zou jou dat iets uitmaken? Ik denk het niet. En zo is het in alle eerlijkheid ook in Amerika. Engeland is een echte Xbox markt, Amerika is natuurlijk het Xbox-land, Duitsland en Frankrijk zijn grote landen… en Nederland en Belgje, en de Nordics… leuk voor erbij maar in de grote aantallen vormen we een voetnoot in de zijlijn. In Nederland doet de Xbox 360 het overigens veel en veel beter dan in België, zo groot kunnen die nationale verschillen zijn, maar Spanje en Italië zijn echte pro-PlayStation landen, en daar komt de Xbox One wel gewoon uit dit najaar. En als het ergens economische crisis momenteel, is het wel in Spanje.

De Xbox in zijn natuurlijke habitat

Het verhaal is dat men de lokalisatie niet rond heeft gekregen. Waarschijnlijk zijn ook alle lokale content-deals nog niet beklonken. Hoe dan ook, Nederlandse gamers die toch wel erg graag een Xbox One hadden willen aanschaffen dit najaar, zitten met de gebakken peren. De PlayStation 4 loopt nu een winnende koers terwijl Microsoft sinds de E3 de ene na de andere wijziging doorvoert. Eerst de U-turn over 2e hands games en altijd online, toen het indie-beleid, de topman die naar Zynga gaat, recent bleek dat Kinect nou weer niet noodzakelijk is, een nu weer minder landen dan eerder beloofd. Het is een puinhoop bij Microsoft en daar is de Nederlandse gamer de dupe van.

Xbox One vs PlayStation 4 - Verloren door desertie?

Toch zie ik ook (wrange) voordelen. Wij hebben simpelweg niks te kiezen dus als je een next-gen ervaring wil ga je voor de PS 4. Simpel. En laten we wel zijn, dat wordt een prachtige machine die ik alleen voor Killzone: Shadow Fall al in huis MOET halen. Ik wil trouwens nog maar zien hoeveel PS 4 consoles er hier daadwerkelijk beschikbaar komen bij launch, ik vrees schaarste, maar dat terzijde. Andere gamers houden het geld in de zak en kunnen nu dus wel al die toptitels kopen voor hun huidige Xbox 360. 500 euro’s zijn er ineens over voor AC IV, FIFA 14, CoD: Ghosts, Battlefield 4, Batman Origins, Watch_Dogs, Fable: Anniversary.

Xbox One - Dat is nog even wachten

Het zal slikken worden, voor de Xbox liefhebbers maar als je echt een liefhebber bent, slik je nog een 2e en een 3e keer. Het zal lastig zijn om in november alle verhalen van omliggende landen te lezen die al lekker aan het los gaan zijn met Dead Rising 3 en Ryse: Son of Rome. Of dat je weet dat je Duitse neefje Assassin’s Creed IV op de Xbox One aan het spelen is, en jij het met de Xbox 360 versie moet doen.

Hier lijkt het nu op.

Maar goed, wachten maakt hongerig en ieder nadeel heeft misschien wel zijn voordeel. Pre-orders in NL krijgen een gratis game erbij en wie weet wordt de console als ie eenmaal in Nederland komt wel wat afgeprijsd om consumenten alsnog tegemoet te komen. Dat het kut is, snapt iedereen, het Microsoft Benelux kantoor baalt natuurlijk als een stekker maar zij kunnen weinig doen aan hetgeen wat van hogerhand wordt opgelegd, maar hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Ik ga de komende Gamescom er een persoonlijke missie van maken om meer info boven tafel te krijgen en hopelijk een lichtpuntje in de duisternis te ontdekken voor het Xbox achterban. Tegelijkertijd heb ik straks wel meer tijd om vol van de PS 4 te genieten maar dat heb je als Xbox fanboy natuurlijk helemaal geen sikkepit aan…

REACTIES (188) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord