Het drama dat de VGX heet 

Het drama dat de VGX heet 2013-12-09T20:05:59

Wat zegt de trein? NOOB, NOOB!!! Dat was een behoorlijk pijnlijke en vooral flauwe grap. Deze eerste regel is echter hilarisch als je hem naast de grappen legt die tijdens de VGX 2013 werden gemaakt. Het treinwrak dat een gameshow moest voorstellen, heeft behoorlijk wat mensen op de pielemans getrapt. En dat lag eigenlijk aan werkelijk ieder aspect van de voorstelling. Van presentator tot gamebedrijven – het is weer tijd om analyserend en volledig beargumenteerd te bitchen op de kutheid die VGX 2013 was.

Want laten we eerlijk zijn; als gamers hebben we nu eenmaal niet veel grote award-shows zoals de Oscars. Het feit is dus dat er maar weinig aandacht gegeven wordt aan deze tak van entertainment. SpikeTV host al jaren de VGA (en switcht nu opeens naar VGX, waarom?) en draagt dus de verantwoordelijkheid om gamers over de hele wereld te bedienen. Gamen is immers een hobby, en gamers zijn over het algemeen wat introvert. Op internet slachten ze je af. En dat deden ze dus. Waarom? Nou: 

Co-host Joel McHale

Kennen jullie Community? Een van de hoofdpersonages wordt vertolkt door Joel McHale. Normaal gesproken geniet ik wel van deze gast zijn acteerprestaties, maar gisteren wist hij de top van awkwardness te bereiken. Een beetje alsof je iemand zonder benen vraagt of ie nog graag buitenwandelingen maakt. Aanvankelijk leek McHale gewoon de verkeerde grappen uit zijn mouw te schudden. Na wat kritiek op Twitter ging het geheel echter compleet los.

McHale liet overduidelijk merken dat hij geen fok gaf om de mening van de gamers, die via Social Media lieten weten dat de presentatie van de Community-acteur te wensen overliet. Toen McHale dit door kreeg, besloot hij geen fok meer te geven en werd steeds beledigender richting het publiek, de gasten en zijn collega. Het was de reden dat de daadwerkelijke presentator (Geoff Keighley – van de Doritos en Mountain Dew) een aantal keer in zijn kleding wilde kruipen om zich niet meer te laten zien. Voorbeeldje? Check hieronder dan.

Niet dat ik het erg vind dat SpikeTV een C-acteur het vuile werk op laat knappen. Sommige mensen claimen zelfs dat McHale de show heeft gered. Dankzij het creëren van deze ongemakkelijke situaties bleef er in ieder geval nog een reden om naar de show te kijken. Toch keek ik slechts verbijsterd naar de ongeïnteresseerde wijze waarop McHale de VGX overnam, tot op het punt dat hij zich hardop afvroeg waarom hij akkoord was gegaan met het hosten van een ‘nerdshow.’ – Jawel, jongens en meisjes. We zijn afgelopen weekend weer vijf jaar terug in de tijd gegaan.

De aankondigingen

Nu is de VGA/VGX natuurlijk geen E3, maar in mijn herinnering kregen we vroeger nog wel eens echt iets lekkers te zien. Dat de grootste verrassing No man’s Sky heette, een titel waar slechts vier mensen aan werken, laat zien dat de grote uitgevers er gewoon geen zin meer in lijken te hebben. De VGA was vorig jaar absoluut dramatisch, maar toen werd Dark Souls II tenminste nog aangekondigd. Wat was er dit jaar nou echt aanwezig om het die 3 uur marteling waard te maken?

Laten we beginnen bij een game die mij persoonlijk behoorlijk aanspreekt. The Division zal het bewijs zijn dat de PC deze generatie wederom zal heersen, en toen we als kijker op The Division mochten stemmen als volgende trailer kreeg ik het al een beetje warm. Nieuwe dikke shit? Nee, helaas. Ubisoft heeft de ballen gehad om ons een heuse tech-demo te laten zien! Op zich niets mis mee, maar de beelden die ze ons voorschotelden zaten allemaal al in de E3-reveal trailer. Godverdomme man, worden we nu dan echt in de maling genomen? En dan hebben we het niet eens over een aankondiging, maar een trailer. Het voelt also Ubi zich er makkelijk vanaf wilde maken. Want wat stelt de VGX nou voor? Tja..

The Division

Maar laten we dan eens naar echt nieuwe dingen kijken. Zo kwam Nintendo’s Reggie Fils-Aime naar voren. De info over Cranky Kong als speelbaar personage was eigenlijk allang gelekt en dus sta je daar als Nintendo PR-dude eigenlijk voor Jan Lul. Het feit dat Geoff Keighley constant bleef doorhameren op nieuwe info rondom een Metroid of een andere game werd door veel kijkers als irritant ervaren. Waarom stelt hij 10 keer dezelfde vraag, terwijl hij toch weet dat Reggie niets gaat verklappen? Dat lijkt inderdaad wat amateuristisch.

Toch snap ik Keighley zijn agenda hier heel goed. De VGX was tot nu toe een grote flop, en dan komt Nintendo nota bene enkel en alleen een speelbaar personage aankondigen uit een game waarvan we allemaal al wisten dat ‘ie kwam! Nintendo had dit weekend kunnen zorgen dat alle ogen deze kerst op de Wii U gericht zouden zijn. Dan moet je echter wel met iets beters komen dan fokking Cranky Kong. Als de uitgevers de VGX al niet serieus nemen, hoe moet de kijker dat dan doen?

Wat nu?

Niet dat er geen trailers waren om je ogen mee uit te kijken. The Witcher 3 zag er fantastisch uit, Jan kreeg uiteraard weer een tent in zijn broek bij het zien van Thief en de South Park-trailer wist met gemak een grijns op mijn gezicht te toveren. Toch voelde de VGX meer als een PR-dinsdag, waar alle uitgevers even een klein trailertje naar buiten pompen. En dat was het dan. Dat de twee presentatoren Keighley en McHale totaal niet op elkaar aansluiten hielp ook al niet. Het hele showtje voelde niet gamer-waardig.

En daar ontstaat het probleem. De VGX is de enige game-award show die mensen op grote schaal kennen. Hier worden de grootste prijzen uit gameland uitgedeeld en de editie van dit jaar was niet meer dan één grote (en verschrikkelijk slechte) grap. En gamers hebben heus wel humor, dus maak er alsjeblieft niet zoiets van als de Oscars. Hou het melig, en lekker luchtig. Maar regel 1 voor iedereen die in de media publiceert: neem je doelgroep serieus. Gamejournalist of niet, ik kan mijn 3 uur veel beter besteden en sla als het aan mij ligt volgend jaar lekker over.

Fuck off

 

REACTIES (111) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord