Game of Thrones seizoen 7 is niet zo goed 

Game of Thrones seizoen 7 is niet zo goed 2017-08-28T12:01:14

Game of Thrones eindigt deze week zijn op een na laatste seizoen. Volgend jaar krijgen we hopelijk de afsluiting van dit stukje televisiegeschiedenis. Hoezeer ik ook van de personages houdt, het is dit seizoen heel duidelijk dat er naar het einde wordt toegewerkt. Of eerder toegerend. Jawel, het is tijd om Game of Thrones Seizoen 7 te fileren om te zien wat er goed maar vooral fout ging!

Eerder deze zomer schreef ik de Top 10 memorabele momenten van Game of Thrones. Momenten die zoveel gewicht hadden dat ik nog steeds kippenvel krijg als ik ze terugzie op YouTube. Wat actie betreft was er genoeg om van te smullen in Seizoen 7. Maar alles ertussen was duidelijk van mindere kwaliteit.

(Spoiler Alert vanaf hier)

Ik denk dat dit de essentie van mijn problemen met dit seizoen is: Game of Thrones was altijd een politieke drama met fantasy elementen. Dit seizoen schakelde de producenten en regisseurs echter over na een veel vlottere fantasyserie met af en toe wat politiek drama eroverheen gegoten.

Seizoen 7 voelde veel meer als een Lord of the Rings-serie aan dan als het vervolg van eerdere seizoenen. En dat ligt niet alleen aan het grotere aantal actiescènes met draken en White Walkers. Die hebben inmiddels het CGI-niveau van Hollywood gehaald, een historische prestatie voor tv. Maar die grotere nadruk op actie heeft ook invloed op de rest van het seizoen. Conversaties zijn bijvoorbeeld veel vlotter en vooral bedoeld om het plot voort te stuwen. Geen tijd voor karakterontwikkeling of om te reflecteren op grote gebeurtenissen… alleen… daarin schuilt juist het realisme en de kwaliteit van de serie!

Neem een van mijn favoriete scènes, waarin bijna alle Lannisters om de tafel zitten en elkaar, ondanks de overwinning van The Red Wedding, nog steeds kapot irriteren. Een briljant stukje televisie waarin je binnen een paar minuten precies weet hoe de verhoudingen tussen iedereen staan.

Dit soort scènes ontbreken bijna volledig in seizoen 7, en de pogingen die gedaan worden halen gewoon het niveau van George R.R. Martins boeken niet. Sommige puristen roepen dat al langer, maar het is dit seizoen des te duidelijker omdat er maar 7 afleveringen zijn in plaats van 10. Scènes zoals de ontmoeting tussen Stark-kinderen maar ook Jaime en Tyrion voelden geforceerd en gehaast aan. De herintroductie van Gendry met Davos, waarin hij binnen een paar minuten zijn spullen pakt om mee te gaan op een zelfmoordmissie was zelfs zo awkward snel, ik dacht even dat ik een oude JRPG aan het spelen was!

Raven werken bovendien nu als mobiele telefoons en een reis door half Westeros gebeurt binnen 1 aflevering. Is… is Westeros even groot als de provincie Utrecht? Overigens geeft een van de regisseurs zelf ook toe dat er een loopje wordt genomen met het tijdsverloop dit seizoen. Maar goed, we zagen de draken vechten!

En dat is misschien wel het meest frustrerende: ondanks dat het verhaal slordiger dan ooit is, geniet ik nog steeds van het seizoen. Ik leef nog steeds mee met de personages waarvan we sommigen al sinds het eerste seizoen kennen. Het wandkleed aan verhaallijnen van Game of Thrones is ondanks deze laatste rafelige randen nog steeds een meesterwerk en een genot om naar te kijken.

Laat er alleen geen twijfel zijn dat ik dit een van de zwakste seizoenen van de serie vindt. Misschien was het altijd wel George R.R. Martins plan: de eerste boeken omzetten naar een serie, laten eindigen met een shitload aan CGI-battles en pas daarna de laatste boeken uitbrengen zodat we kunnen lezen hoe iedereen zich werkelijk voelde. Gelukkig ben ik niet de enige die kritiek heeft op dit seizoen, dus ik hoop dat de schrijvers nog een extra correctieronde inlassen voor de scripts van het laatste seizoen naar de set vliegen per raaf.

Ed Sheeran

Oh ja en breng Ed Sheeran terug! Gewoon om te fucken met de mensen die het niet leuk vonden.

REACTIES (55) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord