Een democratie voor consoles 

Een democratie voor consoles 2014-02-10T19:45:05

Bijna een kwart eeuw lang was er sprake van een continue stroom alleenheersers in huize Alie. Altijd zwaaide er eentje de scepter onder de tv. Zijn wil was wet. Ik wil het geen dictatoriaal regime noemen, maar dat was het natuurlijk wel. Plots was daar echter een uitdager, die de machtsstrijd aanging. Tot dusver had ik zijn voorgangers altijd angstvallig weten te weren, maar nu was ik toch gezwicht. Met angst in mijn hart liet ik ze de confrontatie aangaan. Maar tot mijn grote vreugde zijn ze er zonder al te veel bloedvergieten samen uitgekomen. Tegenwoordig leven we dan ook gezellig met z'n allen samen in een heuse democratie.

Nintendo: van NES tot Wii U

Het begon met de NES, waarvan ik na jarenlange trouwe dienst afscheid heb moeten nemen. Het betrof een uiterst akelige verstikkingsdood. Onze katten vonden het ideaal zo’n opgewarmde troon en helaas was ik te laat om ‘m te redden. En ook de SNES is niet meer bij me. In mijn jeugdige onbezonnenheid heb ik hem verkocht. Ik kan alleen maar hopen dat zijn volgende onderdaan hem beter behandeld heeft. Het enige positieve dat hieruit voort gekomen is, is dat ik nooit meer een console verkocht heb en dat ook nooit meer zal doen. Maar goed, zoals jullie allemaal al verwachten, volgden daarna de Nintendo 64 en de GameCube. Deze liggen gezamenlijk, en met al hun toebehoren, netjes opgeborgen in mijn kast te genieten van hun welverdiende pensioen. De Wii heeft zich vorig jaar bij hen gevoegd. Zijn doos is nog te groot; hij ligt alleen. Alle spellen liggen namelijk nog onder mijn tv, aangezien Nintendo wel liefde heeft voor backwards compatibility. Mijn Wii U draait zodoende dubbele diensten, maar klagen doet hij nooit. Althans, tot een paar dagen geleden…

<3

 

De confrontatie

De deurbel ging. Het was een heer van TNT Express, die een pakketje voor me kwam afleveren. Ik wist wat er in de doos zat. Ik stamelde een bedankje, maar van binnen voelde ik me een verrader, ik was bezig heiligschennis te plegen. Met mijn rug naar het tv-meubel probeerde ik me ongezien een weg naar de keuken te banen. Ik voelde zijn ogen branden; hij wist het. Daar aangekomen ontdeed ik me snel van de doos. Daar lag ie dan… Stiekem was ie best wel mooi. Maar niet zo mooi als mijn Wii U uiteraard, dacht ik er snel achteraan. Waarom had ik geen tweede tv? Dan hoefde er niemand gekwetst te worden. Ik ijsbeerde door de keuken. Na wat een eeuwigheid leek te duren, besloot ik de knoop door te hakken. Vroeg of laat moest het er toch van komen, uitstellen was zinloos. Ik ademde diep in en liep naar mijn Wii U.

"Euh… Lieve, Wii U. Ik moet je wat vertellen. Maar dat kan ik niet doen totdat je belooft niet kwaad te worden." Dat zei ik uiteraard niet hardop. Dat is niet nodig, ik weet zeker dat hij mijn gedachten kan lezen. Er kwam geen antwoord. Uit zijn rode lampje kon ik niks opmaken. De kleur van de liefde, de kleur van haat? "Ik heb een vriendje voor je besteld." Plots zag ik een mengeling van nieuwsgierigheid en afgrijzen. Twee dingen die ik zelf ook voelde. Er was echter geen weg meer terug, ik moest niet dralen. Ik schoof mijn Wii U een stukje naar links… en zette mijn PlayStation 4 neer.

RUN

 

Intruder alert: PlayStation 4

Inmiddels zijn we een aantal dagen verder en ik vind het elke ochtend toch weer spannend. Maar ik geloof eigenlijk dat ze elkaar best wel gevonden hebben. Een democratie is zo slecht nog niet. Weet je, misschien zijn het niet de consoles zelf die een tweedeling proberen te veroorzaken, misschien zijn wij het zelf wel. Waarom zou je niet gewoon zowel van je Wii U als van je PlayStation 4 mogen houden? Of zelfs van je Xbox One? En om die neutraliteit te behouden, heb ik besloten ze deze maand beide te verrassen met een nieuwe game. De Wii U krijgt Donkey Kong Country: Tropical Freeze en de PlayStation 4 krijgt Thief. Happy times in huize Alie.

P.S. beide zijn niet op de hoogte van het bestaan van mijn überdikke nieuwe laptop. En met mijn 3DS spreek ik alleen buitenshuis af.

REACTIES (37) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord