Een anime introductie 

Een anime introductie 2013-12-22T13:55:12

Ik zou een blog over games kunnen schrijven vandaag, maar ik bevind me momenteel in een transitieperiode. Het Verenigde Super-Koninklijke Schrijfbedrijf voor Tekstgerelateerde en Algemene Journalistieke Producties Ambachtelijk Vervaardigd Door Peter Koelewijn Geen Familie Van Die Andere Peter Koelewijn Maar Toch Bedankt Dat Je Het Vraagt Serieus Mag Ik Echt Zo’n Lange Naam Opgeven Van De KvK & Dochters & Zonen & Hond bv (beter bekend als de HVSKSTAJPAVDPKGFVDAPKMTBDJHVSMIEZLNOVDKvKDZH of gewoon Pesilko) is namelijk zwaar aan het investeren in next-gen technologie. En daar zijn een heleboel Nieuwjaarsfooien voor nodig… en dus ben ik momenteel alleen maar current-gen games aan het spelen waarover al tot in den treuren is geschreven (The Walking Dead Season 1 bijvoorbeeld).

Dan ga je het al snel over de andere geneugten in het leven hebben. Sommigen zullen het al in mijn gamevoorkeur of Nachtwachten hebben gemerkt en ik kom er bij deze voor uit: ik kijk graag een anime op zijn tijd. Niet dat je mij in een Monkey D. Luffy kostuum op een animeconventie zal tegenkomen (of dat überhaupt zou willen zien), maar ik knoop graag een gesprek aan over de ‘mainstream’ anime.

Shingeki no Kyojin

Echter, ondanks dat velen van jullie een anime avatar hebben, blijft het altijd een moeilijk onderwerp om te bespreken. Op de PU-redactie dragen wij onze geek-kleuren met trots maar ook hier is anime een lastig geval. Moeten we er nu wel of niet aandacht aan besteden op PU.nl? Westerse series zijn een populair onderwerp en Japanse games putten vaak rijkelijk uit anime of zijn er zelfs op gebaseerd. Toch zijn er een paar struikelblokken die het genre – ondanks de extreem enthousiaste fanbase in Nederland – niche maken. Ze zijn handgetekend en de doorsnee westerling vindt dat ‘kiddy’. 3D animatiefilms hebben hier gek genoeg minder last van. Japanners zijn verder ook gewoon gestoord. Als je denkt dat Hideo Kojima en Platinum Games de uitzonderingen zijn met hun krankzinnige personages, bizarre stijlbreuken en perverse fanservice, dan heb je duidelijk niet genoeg Japanse animatie gezien. Blijkbaar houdt iedereen in Japan van anime en kunnen de studio’s ze ook voor een hele brede doelgroep maken… zelfs voor de doelgroepen waarvoor het niet gemaakt zou moeten worden. Bloed en gore kan ik prima hebben… maar tentakels? Uitbannen die shit!

Hoezeer ik ook series zoals Cowboy Bebop, Attack on Titan, Full Metal Alchemist (Brotherhood), One Piece, Tengen Toppa Gurren Lagann, Deathnote, Kill la Kill en Trigun zou willen aanraden, ze zijn eigenlijk gewoon bizar voor een doelgroep die Game of Thrones al moeilijk te volgen vindt.

Cowboy Bebop

Maar er is een oplossing! Een fantastische introductie voor anime is te vinden in een van de meest onwaarschijnlijke plaatsen: Nickelodeon. Sinds 2005 produceert deze kinderzender een ongelofelijk mooie animatieserie genaamd Avatar: The Last Airbender. De tekenstijl is zwaar gebaseerd op anime en vindt plaats in een Aziatische fantasiewereld waar mensen de 4 basiselementen (aarde, water, vuur, lucht) kunnen buigen naar hun wil. Het zorgt voor verdomd epische gevechten en over het algemeen heeft de serie een hoog Harry Potter-gehalte, ook omdat het schrijfwerk en de manier hoe de wereld geïntroduceerd wordt, nagenoeg perfect is.

De Avatar is de enige mens op aarde die de macht heeft over alle 4 de elementen, vandaar dat hij/zij een soort Messias-figuur is die de wereld in balans moet houden. Sterft de Avatar, dan reïncarneert hij in een nieuw lichaam en moet hij opnieuw zijn krachten leren te gebruiken. Denk aan een scenario waarin de Dalai Lama een superheld is, maar dan met nog meer martial arts.

The Legend of Korra

Hoewel de serie momenteel bij de vrouwelijke Avatar Korra zit, raad ik aan te beginnen bij het eerste seizoen. De serie is in het begin nog wat meer gericht op kleine kinderen, maar je ziet gaandeweg dat de scriptschrijvers steeds meer vrijheid krijgen van de zenderbonzen. Het combineert het beste van Japanse animatie met het beste van Amerikaanse storytelling en dat zorgt voor misschien wel de beste tekenfilmserie ooit gemaakt.

Avatar / The Legend of Korra is technisch misschien geen anime, maar na het afkijken van het nieuwe seizoen dit jaar, werd ik wel nieuwsgierig naar wat er nog meer op de markt is. Heb je een anime introductie nodig? Probeer deze serie eens!

P.S. Suggesties voor andere introductie animes zijn welkom in de comments.

REACTIES (122) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord