Door Uncharted 4 ben ik eindelijk een Nathan Drake-fan 

Door Uncharted 4 ben ik eindelijk een Nathan Drake-fan 2016-05-20T15:56:45

Voor iemand die alle Uncharted-games heeft gespeeld (ja, zelfs het Vita-deel), ben ik nooit een echte fan van de serie geweest. Ik speelde ze vooral omdat ik al sinds Crash Bandicoot Naughty Dog een warm hart toedraag. Ze maken goede games, what’s not to like?

Maar met Uncharted had ik al vanaf het eerste deel het idee dat ze zich inhielden op een paar vlakken. De graphics waren fenomenaal, het acteerwerk prima en de schietactie wel oké. Maar tegelijkertijd was het allemaal verschrikkelijk scripted en het script dat gevolgd werd zó cliché dat het nergens verraste.

Zelfs de populaire Nathan Drake kon mij niet charmeren. Wie was deze snoeshaan die de halve wereld rondreist voor een schat en ondertussen de populatie van Luxemburg doodschiet? Het is sindsdien een internetgrap geworden dat Drake een massamoordenaar is en Uncharted 4 heeft zelfs een Trophy die er de draak mee steekt.

Want laten we het eens over Uncharted 4: A Thief’s End hebben. Waarom heeft deze game mij eindelijk een fan van de serie gemaakt?

Spoiler Alert vanaf hier! Details uit de game worden besproken!

Uncharted 4: A Thief's End

Holy fuck wat voelt deze game next-gen aan! Niet alleen de graphics en het acteerwerk, maar deze keer ook het verhaal en de gameplay. De Uncharted-serie ontwikkelde zich naar mijn mening te weinig op deze gebieden, en het is juist met verhaal en gameplay dat games zich het meest kunnen onderscheiden van concurrentie zoals films, series en boeken.

Producers Bruce Straley en Neil Druckmann lijken mijn 2 grootste problemen met de vorige games aan te pakken en het eindresultaat is geweldig. Allereerst zijn er de keuzes die je kan maken.

Uncharted 4 is geen Mass Effect en dat hoeft het ook niet te zijn, maar je kunt op bepaalde momenten reageren tijdens cutscenes en dat gaat heel organisch. De echt grote keuzevrijheid vind je tijdens het klim en klauterwerk, waar meestal meerdere routes naar de top van een berg gekozen kunnen worden. Mijn favoriete hoofdstukken van de game zijn in Madagaskar, waar je met een jeep grote gebieden doorkruist en zelfs hier en daar een verborgen ruïne mag verkennen. Alles vrijblijvend maar net zo organisch in de game verwerkt als de scripted shootouts. Heerlijk!

Uncharted 4: A Thief's End

Mijn andere kritiekpunt is altijd het verhaal dat nooit boven B-films durfde uit te stijgen. Dat terwijl Naughty Dog met Jak & Daxter bewezen heeft een originele draai aan een genre te kunnen geven. The Last of Us bevestigde mijn vermoeden dat ze het nog steeds kunnen en Uncharted 4 is dankzij Druckmann met afstand het best geschreven deel. Drake voelt voor mij eindelijk als een driedimensionaal personage aan, niet alleen met realistisch proporties en persoonlijkheid maar ook met fouten in die persoonlijkheid. Fouten die erkend worden en waarvan hij leert. Vooral dat laatste maakt hem menselijk en misschien dat ik daarom meer dan ooit de shootouts met hem wilde overleven. Overigens zijn die shootouts wat strategischer in Uncharted 4 verwerkt zodat Drake meestal als eerste wordt aangevallen. Komt ie wat minder over als een massamoordenaar. :-D

Uncharted 4: A Thief's End

Het is een beetje jammer dat Naughty Dog stopt met Uncharted terwijl ik net waardering voor de personages krijg. Ongetwijfeld wordt hun volgende project nog ambitieuzer, dus ik kom er wel overheen. En uiteindelijk is er, naast menselijke personages, nog iets dat goede verhalen met elkaar gemeen hebben: ze eindigen op het juiste moment.

En Naughty Dog had Nathan Drake geen beter einde kunnen geven dan Uncharted 4.

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord