Dit is waarom mensen haten op Call of Duty 

Dit is waarom mensen haten op Call of Duty 2012-09-17T12:55:05
Het kan niemand ontgaan zijn dat er de afgelopen jaren de nodige haatcampagnes zijn gestart tegen verscheidene games. De haat jegens de Call of Duty-serie is hiervan een schoolvoorbeeld. Ik vind het een bijzonder fenomeen en vraag me af waar al die haat vandaan komt. Daarin sta ik niet alleen. Zo vraagt iemand zich onder de multiplayer reveal trailer van Black Ops II op YouTube hardop af: “Ik snap nog steeds niet waarom sommige mensen zo gaan haten op dit spel…”
 
Om  een antwoord te vinden op deze complexe vraag ramde ik voor het gemak wat zoektermen in de Google-zoekmachine, zocht wat psychologische bronnen en kwam uiteindelijk terecht bij het fenomeen van de underdog en de liefde die we hiervoor koesteren. 
 
Uit psychologisch onderzoek blijkt namelijk dat we bij een conflict in de meeste gevallen de voorkeur geven aan de underdog. Denk bijvoorbeeld aan Guus Hiddink die met Zuid-Korea ineens heel ver kwam bij het WK voetbal. Persoonlijk hoopte ik dat die Koreanen het gingen halen en gunde ik ze de wereldtitel meer dan een Duitsland, Italië of Brazilië, die al vaker de strijd in hun voordeel hadden beslist, maar helaas kwam het nooit zo ver.
 
Er zijn nog wel meer voorbeelden te verzinnen, want het fenomeen is alomtegenwoordig. Of het nu Rocky is die uiteindelijk zegeviert, 300 man die zich staande proberen te houden tegen een heel leger of een andere variant op David tegen Goliath, we smullen ervan! We hopen dat die kleine David met zijn doorzettingsvermogen en na zijn harde werken zal overwinnen. Dat is immers een mooier verhaal dan Goliath die met al zijn voordelen David simpelweg opzij zet. 
 
Plaatsen we Call of Duty even terecht in de rol van Goliath, dan is de volgende opmerking best logisch: “Het lijkt wel alsof mensen het leuk vinden om vooroordelen te maken!=D......-_-....”
 
Gerechtigheid
Een van de belangrijkste redenen waarom onze voorkeur naar de underdog uit gaat heeft te maken met een gevoel van onrecht. De Goliath heeft altijd voordelen als geld of macht en het is daarom geen eerlijke strijd. Dit resulteert de volgende argumenten, waarom Call of Duty kut is: 
 
“Ik bedoel dat ze alle andere games verdringen met een spel dat low effort en geen vernieuwing brengt terwijl andere games die veel hogere kwaliteit hebben maar niet veel geld opbrengen omdat iedereen het heeft over de nieuwe Calladootie.”
 
Het is allemaal niet eerlijk in de ogen van mensen dat iemand te lang domineert en de gunfactor neemt daarbij blijkbaar ook drastisch af. Want tja, wie wil Armstrong nu weer de Tour zien winnen of Spanje het EK/WK? Dat is maar wat saai.
 
Vechtlust
Iets dat we liever zien dan die luie dominantie is vechtlust. Dat onverwachte moment, die opleving of die verrassing is waar we allemaal op wachten en waarvan we het meest genieten. Want zeg nu eerlijk, sta jij harder te klappen voor een Micheal Phelps die al zoveel plakken heeft en een jaar voor de Olympische Spelen een keer begint met trainen of juich jij voor een van die andere mannen die vier jaar lang dag in dag uit trainen en knokken om hem te verslaan? 
 
 
Wil je de harten van mensen veroveren, dan is het dus slim om je in de underdog positie te plaatsen in de strijd tegen Goliath en de moeite die je daarvoor doet breed uit te meten. Dit is iets dat EA tegenwoordig slim doet met Battlefield en Medal of Honor en het legt ze bepaald geen windeieren.
 
Dat mensen vorig jaar hun toevlucht zochten bij Battlefield 3 als waardige tegenstander van Call of Duty is dan ook niet meer dan logisch, ongeacht welke game er nu beter is. Dat dit ook dit jaar weer met Medal of Honor gebeurt mag dan ook geen verrassing heten: “kben niet onder de indruk. voor ht eerst gaat medal of honor winnen van cod dit faalt keihard verbaasd me dat er nog geen lazergunz bij zitten.” 
 
Mocht EA Activision echter ooit een keer verslaan en gaan domineren, dan kun je er zeker van zijn dat de rollen een keer omdraaien zodra EA en Battlefield de Golitah worden. Want kotsten velen een paar jaren geleden niet allemaal EA uit in plaats van Activision om dezelfde redenen?
 
Hoop
Dat gevoel van gerechtigheid en die liefde voor vechtlust komen voornamelijk voort uit eigenbelang. Het houdt namelijk onze hoop en dromen in stand om ooit door hard werken te overwinnen. Want als David Goliath niet kan verslaan, welke hoop is er dan nog voor ons. Dat we daardoor vergevingsgezinder zijn ten opzichte van de underdog met betrekking tot zijn of haar gebreken, lijkt er bij te horen. Het is blijkbaar goed voor onze eigenwaarde als die reus op zijn smoel gaat en om dat te bewerkstelligen knijpen we gerust links en rechts een oogje dicht voor David.
 
Maar rechtvaardigt dit het gehaat dat soms extreme vormen aanneemt? Natuurlijk niet! Maar dit is een mogelijke verklaring voor het fenomeen. Het lijkt er gewoonweg bij te horen als je aan de top staat, omdat mensen plezier beleven en hoop putten uit je te zien vallen. Iemand sprak dan ook ooit de wijze woorden: “Het is makkelijker om aan de top te komen, dan er te blijven.” En zo is het maar net.
 
UPDATE: Zie mijn reactie voor een extra nuance.
 

REACTIES (104) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord