Mijn Ultieme 2013 Lijst 

Mijn Ultieme 2013 Lijst 2014-01-17T16:09:50

Laatste wandelde iemand casual naar mij toe en zei: “PeterKoelewijn, jij zonnestelsel van een persoonlijkheid, ik vind je stukkies leuk maar moeten er niet wat minder lijstjes op PU.nl komen?” Ik koos ervoor om hem respectvol te negeren. De waarheid is dat lijstjes de beste uitvinding zijn die de mensheid ooit heeft bedacht (games, films, het schrift en Schuddebuikjes uitgezonderd). En wie het daar niet mee eens is, geef ik een lijst van redenen waarom hij fout zit. Maar om deze trieste zielen een olijventak toe te reiken, heb ik de ultieme 2013 lijst voor mijzelf opgesteld. Beetje laat misschien maar who fucking cares. Het is One List To Rule Them All, net als in die briljante film met die magische ring: The Green Lantern. 

 

Beste Niet Draagbare Game Van 2013: The Last of Us

The Last of Us is niet alleen qua uiterlijk vergelijkbaar met Uncharted, maar ook qua setting. Beide zijn uitgekauwde filmgenres die populair zijn in hedendaagse games (zombiehorror en avontuurlijke actiefilm). Waar Uncharted echter trots is op z’n B-film roots, probeert the Last of Us werkelijk iets unieks te zijn. En dat lukt Naughty Dog fantastisch. Daarbij is de gameplay fris en nodigt het uit om te experimenteren.

The Last of Us

 

Beste Handheld Game Van 2013: Fire Emblem: Awakening

Fire Emblem: Awakening is voor tactische RPG’s wat Terminator: Judgment Day is voor actiefilms. Het gaat niet alleen om de fraaie graphics en het tijdreizen, de game eert zijn roots en gooit tegelijkertijd veel dingen ondersteboven. Sommige reviewers vergeleken het zelfs met Ocarina of Time, wat hetzelfde is als het vergelijken met Citizen Kane, wat hetzelfde is als het vergelijken met The White Album, wat hetzelfde is als het vergelijken met… uh, iets anders.

Fire Emblem

 

Beste Dier Van 2013: De Tibetaanse Vos

Er is de battle armor kat.


En de Seinfeld vogel.

 Maar geen enkel dier kan tippen aan de Tibetaanse vos. Dit vreselijk efficiënte roofdier heet, vertaald uit het Tibetaans, ook wel de ‘schoonmoeder vos’. Met zijn constante afkeurende staar drijft hij al zijn prooien tot wanhoop. Als ze uiteindelijk na een paar uur staren in de foetushouding liggen, slaat de Tibetaanse vos toe. Wat kan de natuur toch mooi zijn!

Tibetan Fox

 

Beste Film Van 2013: Gravity

Ja George Clooney is iets te George Clooney en Sandra Bullock iets te Sandra Bullock, maar eens in de zoveel tijd komt er een science-fiction film die iets totaal unieks doet en Gravity hoort tot dat selecte groepje. De film neemt ook zijn vrijheden maar toont over het algemeen een realistisch beeld van een ruimteramp. En het is enger dan welke alien-film ooit gemaakt! Voeg daar bloedmooie special effects aan toe en een simpel maar thematisch ontroerend verhaal, en je hebt de missing link tussen filmsnobs en blockbuster-gangers. Al is Pacific Rim stiekem de beste blockbuster van 2013…

 

Slechtste Film Van 2013: Only God Forgives

Als ik 90 minuten een zwijgzame, intens starende Ryan Gosling, in schemerlicht, met af en toe wat fysieke actie tussendoor wil zien, dan kijk ik wel naar de poster boven mijn bed!

Ryan Gosling

 

Beste Mannelijk Game-personage van oké nu zeg ik 2013 niet meer: Joel

(Spoiler Alert) Heb ik al gezegd dat ik The Last of Us goed vind? Nou ik vind dus The Last of Us heel goed! Hoewel Ellie ook een zeer belangrijk personage is, zie je het grootste deel van het verhaal door zijn ogen. Joel heeft het voordeel van leeftijd en ervaring boven de tiener, maar toch leert hij de hele game door nieuwe dingen over zichzelf. Oké, zijn ‘character arc’ als vaderfiguur is vanaf de eerste chapter voorspelbaar, maar Naughty Dog brengt het zo mooi in beeld in het laatste uur, dat ik de baardaap toch in mijn hart sloot. Vergeleken met Joel lijkt Nathan Drake plotseling van bordkarton.

 

Beste Vrouwelijk Game-personage: Elizabeth

(spoiler Alert)Toen de reveal trailer verscheen, was de reactie op Elizabeth bij veel gamers van het kaliber “ZOMG Boobs!”. Inmiddels weten we dat ze nog niet de helft van de game rondloopt in een jurk met uitzicht op de decolleté. Leuk dat Ken Levine zeikt over alle vieze plaatjes die op het internet circuleren, het was wel weer een meesterzet om de façade van Disney prinses hoog te houden. Net als het hele verhaal is Elizabeth een gamepersonage met veel verschillende kanten en als Booker DeWitt zie je haar een heleboel zieke shit uithalen… en nee, niet op de seksuele manier. Serieus, waarom moeten jullie alles als een seksuele toespeling slikken?

 

Beste acteur: Nicolas Cage

Wederom was Nicolas Cage de beste acteur ter wereld in 2013. Hij heeft misschien weinig grote films gemaakt, zijn rol in Kick-Ass 2 was essentieel. Die relaxte houding, die vriendelijke glimlach, dat goedkope lijstje: OSCAR-WAARDIG!

Nicolas Cage

 

Slechtste acteur: Tommy Wiseau

Voor eeuwig en altijd. Al had The Room wel een betere Kamer Fuck-up scène dan Citizen Kane.

 

Beste Stemacteur: Nolan North in The Last of Us

Wacht, de stem van Nathan Drake zat in The Last of Us? Jep, mijn Nolan North detector was ook stuk toen ik The Last of Us speelde. Daarom is ie de beste stemacteur van 2013!

The Last of Us

 

Slechtste Stemacteur: Christopher Walken in Popeye

Geen commentaar.

 

Beste gameconsole waarop niemand gespeeld heeft: PS Vita

De PS Vita wordt met een pak pampers weggegeven tegenwoordig, terwijl de handheld alleen al voor Persona 4: Golden de moeite waard is. Wat zeg? De Wii U? Geen idee waar je over praat. Wat de fuck moet een Wii U zijn? Nieuwe Nintendo console?! Nee nee nee, ik zou dat hebben geweten. Oh wacht even, ik krijg een bloedneus. Waarom begint de kamer opeens te draaien?!

 

Beste anime: Attack on Titan

Net zo voorspelbaar als GTA V leuk vinden, maar fuck het! Enige nadeel van deze serie is dat de hoofdrolspeler een saaie eikel is vergeleken met z’n teamleden en dat het seizoen eindigt met een cliffhanger waar M. Night Shyamalan van klaarkomt. Voor de rest is het griezelig origineel en gericht op een westers publiek.

 

Beste film soundtrack: Pacific Rim

De componist van Game of Thrones moet muziek maken voor gigantische robots die tegen monsters vechten. Wat had je verwacht dat eruit zou komen?

 

Beste consolegame soundtrack: The Last of Us

Alleen al voor de main theme en de muziek in het hoofdmenu de moeite van het luisteren waard.

 

Beste The Last of Us die The Last of Us is

The Last of Us natuurlijk!

 

Beste handheld soundtrack: Fire Emblem: Awakening

Geen idee hoe deze muziek uit de 3DS is gekomen, maar elke track levert kippenvel op! Vooral die van het laatste level.

 

Beste persoonlijke Feature: Assassin’s Creed V potentiële settings

Deze Feature was een bitch om te schrijven, maar het researchen werd beloond met verdomd veel positieve reacties. Bedankt daarvoor!

 

Beste persoonlijke blog: Een Anime Introductie

Waarschijnlijk had ik nooit die Dragon Ball Z Feature geschreven als er niet zoveel lezers mijn enthousiasme voor anime deelden. Mijn nieuwste aanwinst is Space Dandy. Het gaat over een dandy die door de ruimte reist met een kat en een robot. Een beetje zoals Hitchhiker’s Guide To The Galaxy, maar dan met meer borsten.

 

Slechtste persoonlijke blog: welke denk je?

Serieus, hoeveel woorden is deze blog al?!

 

Beste game waar ik in 2014 naar uitkijk ook al heeft dat niets met 2013 te maken: X

Van de makers van Xenoblade: Chronicles, komt opnieuw een grote open world RPG. Nu zitten er ook nog mechs, transformerende tanks en een soundtrack van de Attack on Titan componist in. Hoe vaak wil je dat ik geld gooi naar het scherm, Nintendo?!

 

Beste...

En nu moet ik m’n bek houden! 2013 is voorbij en 2014 heeft zijn maagdenvlies reeds verloren. Hell, het bloed is al op de dij gedroogd en de morning-afterpil is reeds aangeschaft! Opdonderen met al die lijstjes!

REACTIES (70) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord