De struggles van een langzame gamer 

De struggles van een langzame gamer 2015-09-27T14:40:47

De blogs op PU.nl zijn voor jullie een goede manier om de personen achter die leuke grijze bekkies bij de artikelen wat beter te leren kennen. Ik, het groentje binnen het team, wil het daarom vandaag even hebben over mijzelf. Tenminste, op een gebied waar jij en ik als het goed is iets gemeen hebben: de liefde voor games! Wat ik ga vertellen zal voor sommigen vast wel herkenbaar zijn, maar voor velen ook niet, als ik zie hoe snel games er doorheen gejast worden bij jullie. Het heeft te maken met een veelbesproken probleem waar iedereen vooral in het najaar last van heeft: backlog, en hoe kom je er vanaf? Er zijn gewoon te veel goede games en er is te weinig tijd om ze allemaal uit te spelen. Even dacht ik de ideale oplossing te hebben: me erbij neerleggen. Nee, je hoeft niet per se alle nieuwe titels op de dag van release te spelen. Ontspan! Laat je niet overhypen. Die ene game is over een half jaar ook nog steeds leuk, toch? En goedkoper bovendien.

Een heerlijk, bevrijdend gevoel! Tot ik me besefte dat dit eigenlijk een slap excuus is van iemand die niet anders kan. Ik ben namelijk gewoon een trage gamer. Of beter gezegd: ik neem graag de tijd voor een game. Heel. Veel. Tijd. Ik ben niet eens echt een completionist, uit principe niet! Het moet tenslotte wel leuk blijven. Alleen als écht elk onderdeel van een game de moeite waard is, wil ik nog wel eens per ongeluk de 100% aantikken, maar dat komt zelden voor. Om over achievements of trophies nog maar te zwijgen. Ik grind niet, ik ben gewoon langzaam. Let wel, het is niet dat ik niet van snelheid hou! Een racegame op zijn tijd gaat er bij mij prima in en onlangs was ik nog helemaal verslaafd aan de speedrun-achtige game Velocity 2X. Maar veel meer nog hou ik van enorm lange games, met gigantische open werelden en honderden boeiende side quests, collectibles en weet ik het wat allemaal nog meer. En juist daar gaat het bij mij mis.

Want hoe groter en hoe beter de game, hoe langer ik er mee bezig wil zijn. Ik heb een schurfthekel aan gamen met haast. Ik wil niet opgejaagd worden in mijn interactief vertier, hoe groot die backlog ook is. Mensen die graag rushen om de game maar zo snel mogelijk uitgespeeld te hebben, heb ik geen respect voor. Dat is gewoon niet hoe gamen bedoeld is. Persoonlijk speel ik grote games het liefst alleen ‘s avonds en ‘s nachts, wanneer ik de tijd heb om er echt voor te gaan zitten en ik me goed kan concentreren. Heb ik die tijd of concentratie niet, dan val ik meestal terug op kleinere games of een paar potjes multiplayer (omg Rocket League), wat meer geschikt is voor wat ik noem ‘bite sized’ speelplezier. Gevolg: bij grote games duurt het maanden voor ik de eindstreep zie. En ik zou niet anders willen!

Zo had ik bijvoorbeeld The Witcher 3 meteen bij release gekocht, in mei. Nu, ongeveer 4,5 maand verder, ben ik level 26 en heb ik het gevoel dat ik pas net over de helft van de main story zit! Zalig. Bij een écht sterke game als deze wil ik het einde het liefst zo lang mogelijk uitstellen, om er voor mij zoveel mogelijk uit te halen. En alleen de beste games geven je die vrijheid. Dan heb ik moeite om het punt te vinden om de game neer te leggen, om die sprint te trekken naar de finish, voor ik verder ga met een volgend ‘project’. Ik weet namelijk dat ik dergelijke games meestal niet nog een keer ga uitspelen (want backlog), dus ik wil er meteen de eerste keer zo lang mogelijk van genieten.

Dit uitstelgedrag heeft mij nu echter in serieuze problemen gebracht. Een spelletje genaamd Metal Gear Solid V is al geruime tijd uit en over iets meer dan een maand staat Fallout 4 alweer op de stoep! Dit zijn twee zeer grote, lange games en voor mij absoluut de belangrijkste titels van deze generatie tot nu toe. Ik sta onzettend te trappelen om met Big Boss en Griswold (zo heet mijn Lone Wanderer) aan de slag te gaan, maar nu moet ik noodgedwongen tussen die twee kiezen?! Of heen en weer switchen ofzo? Hoe ga ik dat in Godsnaam doen? Hoe doen jullie dat? Is iedereen gewoon veel sneller dan ik, of speelt iedereen veel meer uren achter elkaar? Zo ja, waar haal je de tijd vandaan en wat is er leuk aan 24 uur per dag alleen maar gamen? Ben ik dan misschien niet hardcore genoeg? En waarom liegt mijn buurman over zijn buitenaardse afkomst? Ben ik dit aan het overdenken?!

Oké Sven, chill out, geen paniek. Je gaat nu gewoon een beetje opschieten met The Witcher en daarna MGS V en Fallout 4 helemaal kapot spelen (met tientallen andere games tussendoor, natuurlijk). Er staat voor 2016 toch nog niet zo gek veel boeiends gepland, dus je hebt alle tijd. Phew! Crisis afgewend. En terwijl ik deze blog schrijf bedenk ik me dat ik mijn kostbare gametijd aan het verdoen ben en zo snel mogelijk terug moet naar de controller. Grapje, natuurlijk niet. Het rushen van artikelen is namelijk bíjna net zo erg als het rushen van games!

REACTIES (84) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord