De haat op Hatred 

De haat op Hatred 2014-11-10T16:34:19

Geweld in games is een uitgekauwd onderwerp dat keer na keer weer aangehaald wordt omdat mensen zich er nu eenmaal zorgen over maken. “Een jongen die vandaag een klasgenoot neerstak op het schoolplein, blijkt fan te zijn de gewelddadige videospellenserie Call of Duty.” Zucht. Gelukkig zijn er recente onderzoeken die een sterk tegengeluid laten horen, en die geen enkele link vinden tussen het ervaren van geweld in games, en het zijn van een gewelddadig persoon. Toch wil ik dit onderwerp in de context van de Hatred discussie nog even aanhalen.

Hatred is unaniem uitgekotst. In een interview met APGNation heeft creative director Jarosław Zieliński laten weten dat Destructive Creations al deze negativiteit ook verwachtte. Waarschijnlijk aasden ze er zelfs op, want dit soort publiciteit koop je alleen met een belachelijk groot budget. Ze hebben zichzelf meteen op de kaart gezet, en zullen vanaf nu altijd scherp door de pers in de gaten gehouden worden. In dit zelfde interview zegt Zieliński dat het hypocriet zou zijn als Hatred door Steam of GoG geweerd zou worden uit hun catalogus. Hij geeft aan dat er ontelbaar veel spellen zijn waarin je mensen doodmaakt, en dat Hatred hier niet uniek in is. Wat het spel wel onderscheidt van andere games is de specifieke reden achter het vermoorden van mensen. Namelijk haat.

In videogames is het (meestal) zo dat je wint of verliest. Dit geldt al sinds mensenheugenis voor spellen. Of het nu boter, kaas en eieren, voetbal, schaak of schermen is. De allereerste videogames verschilden hier niet van. In Pac-Man win je van de spookjes en de klok, in Space Invaders win je van een horde aliens. Het verslaan van een tegenstander laat zich in een game makkelijk omzetten in het opeten, kapotschieten of op een andere manier een pak rammel geven van een bad guy. Een bad guy die de vorm aan kan nemen van een NPC of een andere speler. In games wordt een motivatie toegevoegd om deze tegenstanders te verslaan: “Red de prinses!”, “Red de mensheid!” en “Bescherm jezelf!” zijn een paar bekende.

Gamers zijn niet vies van een beetje geweld. Denk bijvoorbeeld aan het recente (en geweldige) Shadow of Mordor, waar je met twee drukken op een knop een onthoofding uitvoert waar je mond van openvalt. Ja, die game is inderdaad extreem gewelddadig, maar orcs zijn de martelende en moordende handlangers van de kwaadaardige Sauron. Dus fuck die orcs. Ook in een onschuldig ogend spelletje als Super Mario maak je aan de lopende band Goomba’s en Koopa’s af. Het is allemaal heel leuk en vrolijk aangekleed, maar moorden doe je. Toch is er ook hier altijd een reden voor dit geweld, namelijk het redden van Peach of iets anders schattigs. Games als GTA of Postal staan ook toe om zonder reden op een killing spree te gaan, maar ten eerste is dit bij GTA niet het doel van het spel, en ten tweede zijn beide games in humor gehuld. Ze begrijpen dat het zomaar schieten op mensen eigenlijk niet oké is, en nemen zichzelf daarin dus ook niet te serieus.

Dit is precies het probleem met Hatred. Het is een spel dat haat als enige motivatie voor moord geeft. Tegen Polygon zei Zieliński dat Hatred gewoon eerlijk is over het onderwerp van de game, en dat klopt. En het feit dat gamers dit spel nu al zo massaal hebben afgewezen is er een prachtig voorbeeld van dat het gamers niet gaat om geweld. Het geweld moet gerechtvaardigd zijn, of grappig, of bijvoorbeeld (zoals in multiplayer games) een sport tussen gelijken. Dat zijn de momenten waarop je “Ooooooh, nice!” kan roepen als je een headshot maakt. De motivaties die geweld goed praten verschillen per persoon, maar we kunnen als mensheid unaniem zeggen dat haat er niet een van is. Dit maakt Hatred nu precies zo anders dan alle andere gewelddadige games, en bewijst maar weer dat het gewoon hartstikke (Mario)snor zit met dat morele kompas van ons.

REACTIES (65) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord