De Day One patch kwestie 

De Day One patch kwestie 2014-11-19T04:11:38

Noem me van de oude school, maar dit is mijn eigen Blog en ik heb zin om even lekker te zeiken. Ik ben namelijk niet zo’n fan van dat hele verplichte ‘Day One Patch’ gedoe, omdat anders je gloednieuwe game niet optimaal werkt.

Nu is het natuurlijk niet zo dat ik in een of ander gat woon, waardoor mijn consoles niet aan het internet hangen. Met de Day One patch op zich is dan ook niet zoveel mis en het is zelfs een soort logisch gevolg van de industrie van tegenwoordig. Dat de game op een gegeven moment de gold-status haalt betekent dan ook niet dat de game werkelijk helemaal af is.

Unity

Als developer moet je dik een maand voor de release date je game code al de deur uitsturen. Er moet immers een master disc komen, duizenden copies moeten worden gedrukt, distributie, enz enz. In de tussentijd wordt er door de studios na het versturen van de code tegenwoordig gewoon doorgewerkt om de laatste bugs er uit te halen die uiteindelijk wordt verpakt als Day One patch. Zo heb je dus op de dag van launch alsnog een perfecte game, toch?

Nou, het lijkt er een beetje op dat devs af en toe iets te optimistisch zijn en het in die dikke maand niet redden om daadwerkelijk alle bugs er uit te halen. Er zijn een hoop games tegenwoordig die meerdere updates nodig hebben om de boel strak te krijgen en dan heb ik het niet over updates voor bijvoorbeeld het finetunen en tweaken van multiplayer shit.

The Evil Within, Assassin’s Creed: Unity, Assassin’s Creed: Rogue, LittleBigPlanet 3, Far Cry 4, Driveclub en GTA V hebben bijvoorbeeld allemaal een Day One patch gehad, maar ook daarna waren de games niet technisch perfect. Een aantal van deze games hadden zelfs na de Day One patch nog game-breaking bugs! Ik vind het maar een onplezierige ontwikkeling.

fail

Sorry Ubisoft, maar dit is ook precies de reden waarom ik voorlopig even ben gestopt met het spelen van Assassin’s Creed: Unity. Ik heb de Xbox One versie, die blijkbaar ook nog eens beter zou moeten zijn dan de PS4 versie, maar ik heb echt framerate drops en pop-ups gezien die onacceptabel zijn. Ik moet er eerlijk bijzeggen dat ik update 1.02 nog moet proberen, maar ik zou verbaasd zijn als de game ineens als een zonnetje draait.

Je mag me een zeikerd vinden, maar ik zou het heel fijn vinden als de studios de games net even wat later zouden kunnen versturen in plaats van er maar op te gokken dat er genoeg tijd is om een Day One patch te ontwikkelen die de game echt afmaakt. Ik begrijp ook dat de studios tegenwoordig onder grote druk staan door de uitgevers en dat er vooral aan het einde van de ontwikkeling van de game keihard wordt gewerkt om de deadline te halen, maar toch wringt het een beetje. Ik ben nou eenmaal een hardcore gamer en die hebben over het algemeen hoge eisen! ;-)

De volgende Blog wordt ongetwijfeld weer lekker vrolijk, maar het is fijn om af en toe even je gal te spuwen. Ik ga m’n spullen pakken, want morgen vlieg ik naar Italië voor een epische trip. Check PU.nl de komende dagen voor de aankondiging van een gloednieuwe game!

Laterz,

Florian

REACTIES (62) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord