DE BELANGRIJKSTE BIJZAAK TER WERELD 

DE BELANGRIJKSTE BIJZAAK TER WERELD 2014-02-07T23:23:52

Er zullen vast wel weer wat gasten gaan zeiken over het feit dat deze blog niet over gamen gaat, maar daar heb ik effe schijt aan, want er zijn belangrijkere zaken op de wereld… zoals de Olympische Winterspelen, natuurlijk! Tja, sport is in mijn ogen nu eenmaal de belangrijkste bijzaak ter wereld, dus ik zit me al dagen te verheugen op komend weekend als de boel, en dan met name het schaatsen, in Sotsji gaat beginnen.

Maar jongens, ik ben er helemaal niet gerust op. Met Sven Kramer en Ireen Wüst in topvorm wordt er door iedereen vanuit gegaan dat we wel effe een gouden plak of vijf/zes pakken, maar ik vertrouw de boel (lees: de Russen) voor geen cent. Die Russische schaatsers hebben zich het hele seizoen verstopt, nauwelijks wedstrijden (voluit) gereden, en dat zou best eens te maken kunnen hebben met een uitgekiend dopingprogramma. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je 40 miljard(!) euro aan de organisatie van zo’n mega-event besteedt en dan de belangrijkste succesfactor (goud voor Rusland) niet gaat proberen te beïnvloeden.

Schaatsen

Ik denk dat die Russen vanaf het moment dat ze wisten dat ze de Winterspelen mochten organiseren (al zeven jaar geleden) een grote groep wetenschappers in een lab bij elkaar hebben gezet om het ideale, niet traceerbare dopingmiddel te vinden. Het zou mij zelfs verbazen als het niet zo was. En inderdaad, zoiets kost misschien wel een paar honderd miljoen, maar dat is natuurlijk een schijntje op het totaalbedrag van tientallen miljárden.

Maar goed, dope is één; manipulatie van de omstandigheden is echter eveneens een optie om Russische schaatsers te bevoordelen. Zo werd er al gesproken over het ventilatiesysteem dat aan/uit, harder/zachter gezet kan worden om de luchtcirculatie te veranderen, waardoor voordeel/nadeel voor de rijders ontstaat. Toen ik van experts hoorde dat je zo’n systeem niet effe voor één ritje aan kan passen, maar dat het automatisch de situatie voor een kwartier of (iets) langer zou beïnvloeden, was ik in eerste instantie gerustgesteld.

Totdat ik het scenario bedacht waarin vóór een dweil meerdere Russen in ritten meteen achter elkaar zouden rijden tegen matige tegenstanders (want die wil je natuurlijk niet eveneens bevoordelen). De schrik sloeg mij dan ook om het hart toen ik vanochtend de loting van de 5000 meter zag: in de laatste drie ritten voor de laatste dweil rijden drie Russen achter elkaar!! Ze rijden tegen Lehman, Dobbin en de Kazachstaan Babenko. Echt, dit kun je niet bedenken; ze gooien dat luchtsysteem open als de eerste Rus rijdt, weer dicht als de laatste heeft gereden en na de dweil kunnen ze ongestraft zelfs de omstandigheden verslechteren omdat dan alle Nederlanders rijden en er geen Russen meer in actie komen.

Schaatsen

Noem me paranoia, maar als we de komende dagen, om te beginnen met de 5000 meter zaterdag, tegenvallende prestaties zien van Nederlanders en ‘verrassend’ goede van Russen, dan heb ik jullie gewaarschuwd. En ga nou maar weer snel gamen!

REACTIES (117) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord