China: een gamevrij land? 

China: een gamevrij land? 2013-10-16T11:48:57

Wouter in ChinaHallo, ik ben weer terug! Okay, het was je misschien niet opgevallen, maar ben de afgelopen drie weken op vakantie geweest naar een nogal… ehm, ‘eng’ land, genaamd China. Niet per se eng omdat ik er de taal niet ken, ik er dus niets kan lezen en kansloos verloren was geweest zonder gidsen (want zelfs Chinezen hun Engrish is slecht, zie hiernaast en het smorgasbord van volgende maand voor bewijs). Niet omdat miljoenen Chinezen op een paar honderd vierkante kilometer gepropt zijn, rochelend en toeterend als een malle. Niet zozeer omdat die mallerds hond eten en ik op een markt zo’n trouwe viervoeter aan een haak heb zien hangen, dood, gevild en wel.

Nee, meer omdat China zo’n ontzettend ‘ontechnologisch’ land is, dat het me behoorlijk uitfreakte.

Haal enige overeenkomsten die je dacht te kennen tussen Japanners en Chinezen bij deze maar even uit je hoofd; deze volkeren zijn als water en vuur, yin en yang, dag en nacht, Skyrim en Modern Warfare 3. Extreme tegenovergestelden dus. Dat betekent dat Japanners in een volautomatische, hypermoderne, elektronische wonderplee schijten en Chinezen in een gat in de grond. Maar ook dat Japanners allemaal netjes en obsessief geordend in de rij staan en Chinezen uit principe voordringen. In Japan heb je Akihabara, het elektronisch epicentrum van de wereld, en tijdens mijn flinke reis door China die van Beijing in het noorden naar Guangzhou in het zuiden ging, ben ik enkel een handvol gekopieerde films en één mini-elektronicawinkeltje tegengekomen… waar ze ook nog eens allemaal nepshit verkochten.

De enige aanwijzingen naar het bestaan van games die ik tijdens 16 dagen China ben tegengekomen, waren verschillende soorten merchandise van Plants Vs.Zombies en Angry Birds. That’s it!! Toegegeven, ik ben niet in de grootste stad van China –Shanghai- geweest, maar wel in tal van andere miljoensteden waar ik menig winkelstraat afgelopen ben, wanhopig op zoek naar sporen van mijn geliefde hobby. Ik vond bijna niets, wat aan de ene kant wel fijn was want zo hoefde ik geen moment aan ‘werk’ te denken. Aan de andere kant: wat de fock doen die Chinezen dan de hele dag!? Dat heb ik daar ook aan de gidsen gevraagd, maar die gaven maar verwarde en verwarrende antwoorden. Iets met ‘werk’, ‘kinderen’ en dat soort onzin.

Hoe dan ook, China was prachtig bizar en ik heb veel geleerd over tombes, dynastieën en Chinees eten, maar ben geen fuck wijzer geworden over de populariteit van games in het land of over het Chinese vrije tijdverdrijf. Zijn hier Chinese lezers die me dit alsnog kunnen vertellen?
En aan alle westerse mensen; zijn jullie ook wel eens in een land geweest waar computerspellen simpelweg niet lijken te bestáán?

 

REACTIES (54) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord