Brengt The Last Jedi genoeg nieuws naar de Star Wars franchise? 

Brengt Star Wars: The Last Jedi genoeg nieuws naar de franchise? 2017-11-23T14:59:01

13 december is de dag dat Episode VIII van het Star Wars filmepos verschijnt en het zal niemand verrassen dat de eerste voorstellingen in Nederland al uitverkocht zijn. Als het niet door de ijzersterke naamsbekendheid komt dan wel door de dikke trailers die gedropt werden door Disney. Ik kan zelf ook niet wachten om Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi te zien, maar toch ga ik er straks ook heen met wat bedenkingen. Disney heeft het afgelopen jaar nou niet echt zelfverzekerd gehandeld over hoe ze met de franchise om willen gaan.

Laat ik maar meteen de vinger op de zere plek leggen want zo lomp ben ik nu eenmaal. Episode VII: The Force Awakens vind ik een goede film maar Rogue One deed bijna hetzelfde en kon me gestolen worden. Beide films hebben problemen en ik snap het ook volkomen dat sommige Star Wars-fans The Force Awakens matig vinden. Het is een soft reboot van de Star Wars-franchise die qua verhaal en thematiek amper risico neemt. Het verhaal volgt stap voor stap A New Hope maar groter, met betere effecten en nieuwe personages. En ik vond het fantastisch! Ik schreef toen al triomfantelijk een blog op PU.nl dat de sciencefiction-serie weer helemaal terug is. Het was op dat moment de film die de franchise nodig had.

The Force Awakens

Toen kwam Rogue One een jaar later en deed praktisch hetzelfde. Nee echt, de film pretendeert een verrassend nieuwe wending te geven aan het universum als de eerste spin-off maar dat valt vies tegen als je hem opnieuw ziet. De toon is meer volwassenen, de kleuren zijn fletser en er is meer dood. Maar de toonwijziging en meer nadruk op geweld zijn geen excuus voor het recyclen van hetzelfde verhaal binnen een jaar, het gebrek aan karakterontwikkeling voor veel hoofdpersonages en de ter-gen-de fanservice die bizar genoeg meer aanwezig was dan in The Force Awakens.

En het is oké als je het niet eens met me bent over Rogue One, maar het is een feit dat de film dure reshoots nodig had omdat de bazen bij Disney en LucasFilm niet tevreden waren over de richting van de film. En het Star Wars-nieuws dat het afgelopen jaar binnendruppelde deed ook alarmbelletjes rinkelen over hoeveel Disney durft te avonturieren met de franchise. Zo werd regisseursduo Phil Lord en Christopher Miller van de Han Solo prequelfilm afgehaald. De regisseurs hebben met 21 Jump Street en The Lego Movie hun talent wel bewezen maar blijkbaar waren ze te ‘wild’ voor Star Wars! De veel conservatievere Ron Howard schiet de film nu af. Het kan nog steeds een meesterwerk worden want hij heeft zat goede films gemaakt. Maar verwacht geen totaal andere visie op Han Solo of hoe hij een smokkelaar werd. Het tegendeel zelfs. Acteur Alden Ehrenreich gaat Han spelen en zou volgens anonieme bronnen een acteercoach op de set hebben om hem te helpen de scènes af te maken. Ik gok dat ze hem nóg meer als Harrison Ford willen laten klinken, want god verhoede het dat hij zijn eigen draai geeft aan het personage!

Star Wars: The Last Jedi

Na de Han Solo-film kunnen we ons in 2019 voorbereiden op Episode IX alweer. Verrassend genoeg is Colin Trevorrow ontslagen van dit project. De regisseur scoorde een megahit met Jurassic World, een soft reboot in de stijl van The Force Awakens. Maar blijkbaar was zelfs hij niet geschikt om de nieuwe trilogie af te sluiten. In plaats daarvan is J.J. Abrams weer opgetrommeld. Ben ik nog iets vergeten? Oh ja, er is nóg een prequelfilm aangekondigd die een nieuwe avontuur met Obiwan Kenobi geeft. Ik kan alleen maar hopen dat het over de 16 jaar gaat dat hij als een heremiet op Tatooine zit te ruften, wachtend tot Luke Skywalker de baard in zijn keel krijgt.

Het stelt me allemaal in ieder geval niet gerust wat Disney achter de schermen uitvoert. Natuurlijk kun je zeggen dat het allemaal wel goed komt want de lopende filmband van hun Marvel-tak doet het uitstekend. Maar die films – ook al zijn ze duidelijk met een formule gemaakt – nemen toch wel wat meer risico. Thor was een Shakespeareaans epos en had dan ook een befaamde Shakespeare-regisseur aan het roer. Captain America: The Winter Soldier speelt als een spionagefilm gemaakt door de Russo-broers die daarvoor Community maakten… een komedieserie! En uiteraard was Guardians of the Galaxy een complete verrassing, geschreven en geregisseerd door de prettig gestoorde James Gunn. Het is niet altijd succesvol (Edgar Wright bedankt voor Ant-Man) maar de regisseurs krijgen aardig wat ruimte om hun eigen visie in een film te stoppen.

Ik weet dat het Star Wars-universum sterk genoeg is om net zulke diverse genres te ondersteunen in spin-off films, maar The Last Jedi gaat die vernieuwing zeker niet brengen. Hopelijk komen ze er bij Disney en LucasFilm snel genoeg achter en keert er intern wat rust zodat ze echt kunnen experimenteren met het Star Wars-universum.

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord