Acht films en series uit 2017 waar Marvin naar uitkijkt 

Acht films en series uit 2017 waar Marvin naar uitkijkt 2016-12-30T15:34:12

Verdomd, wat was 2016 een verrassend goed jaar voor film. Westworld, Black Mirror, Star Wars, Deadpool, Civil War, bakken aan vermakelijke horror, een nieuwe film uit het Potter-universum en ga zo nog maar even door; voor ieder is er wat wils, en ook volgend jaar lijkt er heel wat op ons staan te wachten. 2017 wordt het jaar dat ik een nieuwe tv ga kopen, en daarom kijk ik nóg meer dan andere jaren uit naar het aankomende film- en serie-aanbod. Natuurlijk ook omdat alles er beter uit gaat zien, maar de voornaamste reden voor mijn hype is de enorme titels die in 2017 op ons staan te wachten. Dit is mijn persoonlijke top 8, maar hij had nog wel tien keer zo groot kunnen worden; series als Legion en films als Spider-Man en John Wick: Chapter 2 vielen net buiten de boot.

                

8. American Gods

De eerste keer dat ik iets vernam van American Gods schreef ik nog als stagiair voor een website genaamd Filmfan, en direct wist het verhaal mijn aandacht te grijpen. Gebaseerd op een boek van Neil Gaiman, is het een mix van fantasie, Amerikaanse trots en mythologie. De goden hebben geen volgers meer, maar zijn nog altijd undercover aanwezig in de wereld van de levenden. Het hoofdpersonage – een gevangene die na de dood van zijn vrouw eerder vrij wordt gelaten - ontmoet Mr. Eindbaas Ian McShane, die meer met de Noorse mythologie te maken heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. Je kunt me wakker schoppen voor alles wat de mythologische kant opgaat, en trouwens ook voor alles waar Hannibal-showrunner Bryan Fuller aan meewerkt (zie nr. 2 op de lijst). En laat dat laatste nou ook nog het geval zijn bij American Gods…

                    

7. Star Wars: Episode VIII

Wat heb ik vorig jaar genoten toen ik Rey over het grote scherm zag dartelen in Episode VII (lichte spoilers, pas op). Een puike film die wat mij betreft heerlijk aansloot op de rest van de films en een ijzersterk franchise-vervolg vormt. In 2017 wordt het echter de tijd voor Episode VIII om te laten zien dat de oude formule van de originele trilogie achterwege gelaten kan worden en dat de sequel-trilogie echt iets unieks krijgt waar we over 10 jaar nog over praten. Want het is wel Star Wars, en ik wil omvergeblazen worden door epische verhalen en gruwelijke laseractie. Rey heeft Luke ontmoet, en de camera die 10 minuten lang om de twee heen zweefde in Episode VII indiceert toch wel dat er iets groots staat te gebeuren. O Disney, laat Rey alsjeblieft nog sterker dan Palpatine worden. 

                      

6. Fargo

Er zijn weinig series die zo’n eigenzinnig sfeertje kunnen neerzetten als Fargo. Een midwestern die zich niet in het stereotype westen afspeelt, maar in de 21ste eeuw, in het altijd koude Minnesota. Hoe beide seizoenen een crime-verhaal in een van de meest ouderwetse streken van de westerse wereld tot zo’n gigantisch succes wisten te brengen is mij een raadsel (nou ja, fantastische regie in combinatie met een cast om U tegen te zeggen én het feit dat Fargo gebaseerd is op een Coen Brothers-film), maar dat seizoen drie weer om te smullen wordt mag duidelijk zijn. De cast is dit jaar namelijk misschien nog wel dikker dan ooit te voren: Obi-Wan Kenobi – uhh, Ewan McGregor in de mannelijke hoofdrol, Carrie Coon in de vrouwelijke hoofdrol en mijn grote zwakte Mary Elizabeth Winstead om het af te maken. Kom maar door! 

Fargo

                     

5. Iron Fist / The Defenders

Ook al ben ik in 2016 niet overrompeld door de one man army-praktijken van Luke Cage, was het een meer dan een vermakelijke serie die zich aansluit bij enkele andere meer dan vermakelijke series. Met name Daredevil zint mij wel (die gevechten – pfoe!) en Kristen Ritter is als Jessica Jones ook een topsuperheld, dus de serie die al deze verdedigers van New York (Hell’s Kitchen en omstreken) samenbrengt moet wel een genot worden, al is het alleen om de mogelijke actie. Voor het zover is krijgen we echter eerst nog Iron Fist te zien; dit blonde vuistkanon zag er in zijn eerste trailer Badass uit met een grote letter ‘b’. Als fan van martial arts in film – je wilde me niet horen schreeuwen toen ik ontdekte dat Donnie Yen in Star Wars zat – kan ik niet wachten op Iron Fist, en als Netflix die serie tot een goed einde weet te brengen zal ik stuiteren van de hype tot The Defenders uitkomt. 

                     

4. Alien: Covenant

Het is al weer vier jaar geleden dat Prometheus naar het witte doek kwam, en nu de talloze Alien-fans van over de hele wereld zijn bijgekomen van dit teleurstellende vervolg is het tijd voor iets nieuws. Of nouja, iets nieuws, de eerste trailer van Alien: Covenant zag er op de beste manier erg vertrouwd uit: terug naar de sci-fi-horror waar we van houden, op een ruimteschip waar je spontaan claustrofobie van krijgt, gevuld met aliens die uit je ruggengraat dreigen te springen. Ridley Scott staat weer aan het roer, iets wat de beste man wel kan, en de wereld is toe aan een ijzingwekkende ruimtehorror. Genoeg gezegd, trailertijd: 

                      

3. Blade Runner 2049

Mijn top vier bestaat inderdaad uit franchises die na lange tijd terugkeren, en dat wil helemaal niets zeggen over mij als filmkijker. Maar hoe kan het ook anders als er titels als Blade Runner een vervolg krijgen? Ridley Scotts geniale film uit 1982, met een fantastische Harrison Ford in de hoofdrol, heeft de filmwereld op zijn grondvesten doen schudden en wordt door sommigen nog altijd gezien als één van de beste sci-fi-films ooit gemaakt. Zijn positie op deze lijst is er daarom ook één onder voorbehoud; met de terugkeer van producer Ridley Scott en Harrison Ford, de introductie van een nieuw personage gespeeld door Ryan Gosling, en de regie van niemand minder dan Sicario/Arrival-regisseur Denis Villeneuve heeft Blade Runner 2049 alle ingrediënten om een sci-fi-klassieker te worden. Toch blijft de scepsis, want het is een franchise die me al sinds het begin van mijn filmliefhebbersbestaan erg nauw aan het hart ligt en daarom moeilijk is op te volgen. 

                     

2. Star Trek: Discovery

Toen ik hoorde over een nieuwe Star Trek-serie ontpopte de nerd in mij zich als een chestburster in de kantine van een ruimteschip. Woorden kunnen niet beschrijven hoe immens veel respect ik heb voor de originele Star Trek en vervolgen als Star Trek: The Next Generation. To boldly go where no man has gone before, en om daarbij al vanaf de jaren ‘60 meer relevantie filosofische vraagstukken – bijv. de vraag of Data leeft of niet - op weten te roepen dan de gemiddelde Filosofie-student, en kritiek weten te uiten op discriminatie, ongelijkheid en racisme… chapeau. Toch zal Star Trek: Discovery niet dezelfde insteek hebben – sterker nog, het wordt de eerste Star Trek-serie die per seizoen één lang verhaal zal volgen, in plaats van de planeet-bezoekende willekeur van de oude series. Toch is het universum ontzettend interessant, en werkt Bryan Fuller er aan mee, wat voor mij natuurlijk altijd een reden is om op te blijven letten. De kans op falen is immens, maar een goede Star Trek-serie zou voor mij dit filmjaar maken, als hij al dit jaar uitkomt...

Star Trek

                      

1. Twin Peaks

EINDELIJK! Het klopt dat ik veel te jong ben om me iets te herinneren van de originele Twin Peaks; toen de serie werd uitgezonden leefde ik nog niet en het duurde jaren voor ik voor het eerst de wondere wereld van David Lynch en Mark Frost bezocht. Toch, de jaren dat mijn filmpassie zich begon te vormen werd ik verliefd op het werk van Lynch; films als Eraserhead en Blue Velvet overtuigden me ervan dat ik altijd gefascineerd zou blijven van Lynch’ surrealistische en soms gewelddadige manier van film maken. Maar dat ik zó verknocht zou raken aan de eerste twee seizoenen van Twin Peaks (en natuurlijk de film Fire Walk With Me) kon ik niet zien aankomen, en daarom is het ook geen verrassing dat het vervolg van 25 jaar later (!!) bovenaan dit lijstje staat. De cast is immens en intimiderend als fuck, met de terugkeer van enkele legendarische rollen als die van Kyle MacLachlan, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Sheryl Lee, Everett MgCill, Ray Wise én zelfs David Lynch. Hier komt bij dat de Lynch alle achttien afleveringen heeft geregisseerd en dat ook Mark Frost weer van de partij is om alles in goede banen te leiden. Mijn hype voor deze serie is te immens, als dit niet fantastisch wordt zal ik in ieder geval een paar maanden van de aardbodem verdwijnen…

O, die muziek. Kippenvel! Zijn er nog series en films waar jij naar uitkijkt in 2017? Drop het below, ik ben altijd op zoek naar meer!

REACTIES (40) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord